Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Arjen Walstra

Arjen WalstraApotheker
Onbekend

20expert mening(en) geschreven

Amoxicilline

antibiotica - penicillines breedspectrum Effectiviteit: 4

Amoxicilline, meest voorgeschreven antibiotica

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Infectie

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Amoxicilline wordt voor verschillende infecties voorgeschreven. Het wordt vaak ingezet als eerste behandeling voor bacteriële infecties. Luchtweginfecties, huidinfecties, urineweginfecties en hersenvliesontsteking zijn voorbeelden van infecties waar amoxicilline voor wordt voorgeschreven. Een belangrijke uitzondering waar amoxicilline niet voor wordt voorgeschreven zijn virus infecties.

Werking van dit medicijn

Als iemand vatbaar is voor een infectie vermenigvuldigen bacteriën zich. Het lichaam zelf heeft een afweer tegen deze infecties, als echter de afweer niet voldoende is of tijdelijk verzwakt kan een infectie verergeren. Amoxicilline verhindert de celdeling van bacteriën zodat deze infectie wordt ingedamd. Er zijn veel verschillende soorten bacteriën. Amoxicilline werkt tegen de volgende typen bacteriën; stafylokokken, pseudomonas. Amoxicilline wordt vaak goed verdragen en is vaak de eerste keus bij de behandeling van een infectie.

Tips m.b.t. inname of toediening

Het is belangrijk het medicijn gedurende de voorgeschreven periode in te nemen. Bacteriën kunnen resistentie vormen waardoor in de toekomst amoxicilline bijvoorbeeld niet meer werkzaam is. Het is daarom belangrijk om de infectie zo goed mogelijk te bestrijden, door ook als de klachten verdwenen zijn het medicijn te blijven innemen gedurende de voorgeschreven periode.

Vaak optredende bijwerkingen

Maag-darmklachten, verergering klachten.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Bij een enkeling kan een allergische reactie optreden. Meestal zijn dit bijwerkingen van het gebruik van amoxicilline en geen of een milde allergische reactie. In dat geval blijft het belangrijk om de kuur af te maken en resistentie te voorkomen.

Overige informatie van de expert

Er is bekend dat bij de meerderheid van de luchtweginfecties de infectie wordt veroorzaakt door een virus in plaats van een bacterie. Voor een virus infectie zijn beperkte geneesmiddelen geschikt, maar in het merendeel van de gevallen herstellen mensen vanzelf weer van een virus infectie.

25-04-2013