Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Arjen Walstra

Arjen WalstraApotheker
Onbekend

20expert mening(en) geschreven

Mirena

anticonceptie - overig Effectiviteit: 4

Mirena spiraal

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Anticonceptie/zwangerschapspreventie

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Anticonceptie is het voorkomen van een zwangerschap. Er zijn verschillende manieren waarbij het risico op een zwangerschap wordt verminderd. Een daarvan is de Mirena, een T-vormig spiraaltje.

Werking van dit medicijn

De Mirena is een T-vormig spiraaltje dat lokaal een kleine hoeveelheid levonorgesterel afgeeft. Het biedt een alternatief voor de anticonceptie pil en biedt tot 5 jaar bescherming tegen een zwangerschap. Levonorgestrel is een synthetische progestageenhormoon en voorkomt op verschillende manieren de zwangerschap. Uit onderzoek is nog niet definitief vastgesteld waardoor de kans op zwangerschap is verminderd. Er zijn echter wel een aantal mechanismes die een rol spelen bij het voorkomen van een zwangerschap. Zo verdikt levonorgestrel de baarmoederhals waardoor het moeilijker is voor zaadcellen om hierdoor heen te dringen en verandert onder invloed van levonorgestrel het baarmoederslijmvlies. Door de verandering van het baarmoederslijmvlies is het voor een bevruchte eicel het innestelen moeilijker.

Tips m.b.t. inname of toediening

Het gebruiken van een Mirena spiraal heeft als groot voordeel dat u niet dagelijks de anticonceptie pil hoeft te nemen.

Vaak optredende bijwerkingen

Onregelmatige bloedingen en verhoogde kans op buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Bij ongeveer 20% van de vrouwen die een Mirena spiraal gebruiken treedt een onregelmatige menstruatie op. Als er na zes weken nog geen menstruatie heeft plaats gevonden, kan het mogelijk zijn dat u zwanger bent. De helft van deze zwangerschappen zijn buitenbaarmoederlijk. Het risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap was in een studie waarbij vrouwen met risicofactoren niet werden meegenomen 0,1%.

Overige informatie van de expert

Op mijnmedicijn.nl zijn verschillende ervaringen te lezen van andere vrouwen. Voordat u besluit om een Mirena spiraal te laten zetten doet u er goed aan enkele van deze ervaringen door te lezen. Het is sterk individueel afhankelijke of de Mirena spiraal voor u geschikt is.

26-04-2013