Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Arjen Walstra

Arjen WalstraApotheker
Onbekend

20expert mening(en) geschreven

Champix

verslavingsziekten Effectiviteit: 3

Champix, met werkzame stof varenicline

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Stoppen met roken

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Veel mensen zijn verslaafd aan het roken van een sigaret. Ondanks dat het roken ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken blijven mensen doorroken. Het stoppen met roken is een belangrijke stap naar een betere gezondheid.

Werking van dit medicijn

Een van de vele stoffen in een sigaret is het werkzame nicotine. Nicotine bindt in de hersenen en zorgt indirect voor een verhoging van dopamine. Dopamine speelt een rol bij het beloningsgedrag van mensen. Dit is ook vaak de reden dat veel mensen het moeilijk vinden om te stoppen met roken. Varenicline is een geneesmiddel dat u kunt gebruiken bij het stoppen met roken. Varenicline verhindert het effect van nicotine door op dezelfde plek in de hersenen aan te grijpen als nicotine. Daarnaast kopieert varenicline gedeeltelijk het effect van nicotine. Hierdoor kan de aandrang naar een nieuwe sigaret verminderen.

Vaak optredende bijwerkingen

Agressiviteit, eigenaardige dromen en hoofdpijn

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Het is voor iedereen een afweging om te starten met dit geneesmiddel. Eigenaardige dromen kan voor een enkeling een reden zijn om te stoppen, maar deze bijwerkingen hoeven niet op te treden.

Overige informatie van de expert

De ervaringen zoals ook op mijnmedicijn.nl zijn te lezen zijn wisselend. Het is niet goed te voorspellen welke effecten of bijwerkingen u krijgt bij het gebruik van varenicline. Het gebruik van varenicline wordt door velen wel gezien als extra hulp om te stoppen met roken. Wanneer u nog steeds rookt en wel graag wilt stoppen is het gebruik van varenicline een goede optie om u hierbij te ondersteunen. Naast het gebruik van varenicline is het advies om ook psychische ondersteuning in de vorm van een stoppen met roken coach te zoeken. Mensen die ook deze vorm van ondersteuning ontvangen naast alleen het gebruik van geneesmiddelen of hulpmiddelen zijn vaker succesvol.

26-04-2013