Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Arjen Walstra

Arjen WalstraApotheker
Onbekend

20expert mening(en) geschreven

Diabetes (suikerziekte) - insulines

Heeft u nog maar net diabetes type 1?

Veel voorkomende ziektebeeld in deze categorie

Diabetes (suikerziekte) - insulines

Omschrijving van dit ziektebeeld

Onvoldoende of geen aanmaak van insuline door de pancreas, hierdoor ontstaat een verstoring van de bloedglucose en ontstaan verschillende klachten.

Behandelingsmogelijkheden

De huidige standaard is om patiënten met diabetes type 1 te behandelen met een schema waarin 4x daags insuline wordt gespoten.

Eerste keuze medicijn

Novorapid

Toelichting

Novorapid en ook de andere insulines die worden gebruikt, vervangen in feite de insuline die het lichaam zelf ook aanmaakt.

Werking van dit medicijn

Novorapid is een snelwerkend insuline die vaak wordt gebruikt om bij een diabetes patiënt na de maaltijd de lichaamseigen insuline te vervangen.

Tips m.b.t. deze aandoening

Wanneer u insuline spuit krijgt zeker wel eens last van een hypoglykemie ofwel een lage bloedsuiker. Hiervoor is het belangrijk dat u ALTIJD dextrose bij u heeft. Het moet ook dextrose ofwel glucose zijn en geen snoepjes, limonadesiroop e.d. met suiker. Dextrose of glucose werkt absoluut het snelst om een hypoglykemie te verbeteren. Door weer snel uit een hypoglykemie te raken blijft het lichaam gevoelig reageren op een lage bloedsuiker (zweten, trillen en een slap gevoel). Allereerst het spuiten van insuline is niet eng. 99% van de injectiespuitjes doen geen pijn. Bij de enkele keer dat het wel zeer doet, drukt u na het verwijderen van de naald kort hard op de injectieplek. Door dit te doen ervaart u korter last van de pijnlijke injectie. Wanneer u de insuline zet, is het niet nodig om de injectieplek te ontsmetten. Het prikje met de huidige smalle naalden is zo klein dat er amper bacteriën door de opening kunnen. Zorg wel dat het op een schone en onbeschadigde huid plaats vindt. U meet u bloedglucose voor elke injectie, dat betekent voor iemand met diabetes type 1 minimaal vier keer meten per dag! Ook als u stabiel bent ingesteld kan dit per dag en per week veranderen en is het belangrijk dit te blijven meten.

Overige informatie van de expert

Vaak worden deze vier tips wel verteld bij de eerste bezoeken aan de specialist en diabetesverpleegkundige. Vaak gaan deze gesprekken zo snel dat u niet altijd tijd heeft alles een plekje te geven. Naar mijn idee zijn deze tips de meest belangrijke om mijn diabetes type 1 zo goed mogelijk te regelen.

18-04-2013