Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Arjen Walstra

Arjen WalstraApotheker
Onbekend

20expert mening(en) geschreven

Lexapro

depressie - antidepressiva ssri Effectiviteit: 3

Antidepressivum Lexapro

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Depressie

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Een depressie is meer dan een dipje of even down zijn. Iemand die depressief is, heeft verschillende serieuze symptomen. Een arts stelt vast dat u lijdt aan een depressie.

Werking van dit medicijn

Lexapro grijpt aan op de hersenen. De stof bindt daar aan bepaalde doelen en zorgt voor een verhoging van de serotonine concentratie. Bij een depressie is de serotonine in de hersenen vaak verlaagt. Enkele andere antidepressiva hebben ook effect op andere stoffen in de hersenen als dopamine en noradrenaline. Een onbalans van de andere stoffen kan ook een invloed hebben op uw gemoedstoestand. Het is nog niet mogelijk om deze stoffen te meten in de hersenen, waardoor het voor artsen van te voren moeilijk is vast te stellen welke antidepressiva bij u het beste zal werken. Lexapro is een geneesmiddel dat alleen invloed heeft op de serotonine. Doordat serotonine niet alleen in de hersenen een effect heeft, kan het ook enkele andere bijwerkingen hebben. Zo speelt serotonine ook een rol op het maag darm kanaal en speelt serotonine een rol bij het slapen.

Tips m.b.t. inname of toediening

Het is belangrijk om het medicijn minimaal 4 weken te gebruiken alvorens u effect kan verwachten.

Vaak optredende bijwerkingen

Slapeloosheid en misselijkheid.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

De werking van lexapro is pas maximaal na 4 weken gebruik. Soms wordt er gedurende deze eerste weken een kalmerend middel voorgeschreven zodat u minder last heeft van de bijwerkingen.

Overige informatie van de expert

Wilt u stoppen met antidepressiva overleg dan altijd eerst met uw huisarts of apotheker. Stopt u absoluut niet ineens met de antidepressiva maar bouw dit altijd in een aantal weken af. Informeert u bij uw arts of apotheker voor een persoonlijk afbouwschema. Antidepressiva worden bij jongeren tot 24 jaar in verband gebracht met een verhoogd risico op zelfmoord. In principe wordt het gebruik van antidepressiva tot 24 jaar niet aangeraden.

26-04-2013