Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Arjen Walstra

Arjen WalstraApotheker
Onbekend

20expert mening(en) geschreven

Lipitor

cholesterol Effectiviteit: 4

Cholesterolverlager Lipitor met werkzame stof ator

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Cholesterol

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Een te hoog cholesterol heeft een sterk verband met plakvorming in de aderen. Deze plakvorming verhoogt de kans op hart en vaatziekten.

Werking van dit medicijn

Cholesterol wordt in de lever aangemaakt en is een bouwstof voor het lichaam en belangrijk bij de cel opbouw. Maar te veel cholesterol in het bloed kan plakvorming in de aderen veroorzaken. Deze plakvorming is een ingewikkeld ontstekingsproces waar een van de oorzaken een hoog cholesterol kan zijn. Kort kan men twee soorten cholesterol onderscheiden. Er bestaat LDL en HDL cholesterol waarbij LDL cholesterol de meeste slechte is en betrokken bij de plakvorming in de aderen. Naast een gezonde voeding en leefpatroon kan het soms nodig zijn om voor dit hoge cholesterol medicijnen te gebruiken. Deze zogenaamde statines waar atorvastatine er een type van is, remt de aanmaak van cholesterol in de lever.Door het blokkeren van een enzym door atorvastatine wordt de aanmaak van cholesterol in de lever vermindert. Verder heeft het gebruik van atorvastatine nog andere effecten die positief zijn voor hart en vaten. Zo is in onderzoek aangetoond dat atorvastatine stolsels helpt te voorkomen, zorgt het voor dat de plak in de aderen stabiel blijf en verbetert het de functie van de bloedwand.

Vaak optredende bijwerkingen

Spierpijn, malaise.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

In overleg met de huisarts zijn er alternatieve geneesmiddelen. Zo zijn er andere cholesterol remmers om te proberen, kan de dosering worden aangepast of een andere groep van geneesmiddelen worden geprobeerd.

Overige informatie van de expert

Eén oorzaak van de spierpijn klachten kan een tekort aan coenzym-Q10 zijn. Co-Q10 wordt via dezelfde route als cholesterol aangemaakt en dus ook geremd door het gebruik van atorvastatine. Deze co-Q10 kan in de vorm van een supplement worden ingenomen en kan mogelijk de spierpijn klachten helpen voorkomen.

26-04-2013