Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Arjen Walstra

Arjen WalstraApotheker
Onbekend

20expert mening(en) geschreven

Omeprazol

maagzuur - protonpompremmers Effectiviteit: 4

Protonpompremmer omeprazol

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Maagklachten

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Sommige mensen hebben een verhoogde aanmaak van maagzuur. Deze verhoogde aanmaak van maagzuur kan tot klachten leiden zoals zuurbranden en in ernstige gevallen één van de risicofactoren zijn van een maagbloeding.

Werking van dit medicijn

Omeprazol behoort tot de groep van medicijnen die proton pomp remmers worden genoemd. Omeprazol bindt aan de cellen die het maagzuur produceren. Het blokkeert daar het aanmaken van dit maagzuur door deze cellen. De zuurtegraad in de maag wordt hierdoor iets minder. Dit voortkomt dan het zuurbranden en het risico op maagbloedingen wordt hierdoor verkleind. Echter heeft het maagzuur ook nut. Het maagzuur speelt een rol in de afweer tegen bacteriën. Deze bacteriën kunnen vaak niet overleven in een zuur milieu.

Vaak optredende bijwerkingen

Maag darm klachten en hoofdpijn.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Het innemen van de medicijnen na het eten wil wel eens helpen voor de maag darm klachten. De werking van omeprazol is langer dan 24 uur en hoeft dan ook niet perse voor het eten te worden ingenomen.

Overige informatie van de expert

Er zijn in de loop van de tijd meer informatie bekend geworden over het chronisch gebruik van omeprazol. Zo kan chronisch gebruik van omeprazol leiden tot een vitamine b12 tekort en bestaat er een groter risico op botontkalking blijkt uit onderzoek. Wanneer u omeprazol alleen gebruikt voor zuurbranden kunt u ook eens bepaald eten vermijden en matigen met alcohol. Scherp en vet eten ,net als het drinken van alcohol, heeft invloed op zuurbranden.

16-05-2013