Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Arjen Walstra

Arjen WalstraApotheker
Onbekend

20expert mening(en) geschreven

Seroquel

psychose / schizofrenie - antipsychotica Effectiviteit: 3

Seroquel

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Psychose

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Seroquel wordt voorgeschreven bij verschillende psychische aandoeningen. Het wordt, naast het gebruik voor bipolaire stoornis en depressie, vooral als antipsychotica voorgeschreven.

Werking van dit medicijn

Seroquel, ofwel Quetapine heeft een effect op de hersenen. Het bindt aan de hersenen aan verschillende doelen. Bij een psychose is er bijvoorbeeld teveel dopamine, een stof in de hersenen, aanwezig. Quetapine vermindert de hoeveelheid dopamine en hersteld op die manier het evenwicht in de hersenen.

Tips m.b.t. inname of toediening

Na een psychose is het vaak belangrijk om het medicijn voor onbepaalde tijd te nemen. Op deze manier wordt er voorkomen dat er nogmaals een psychose plaats vindt.

Vaak optredende bijwerkingen

Bewegingsstoornissen en toename gewicht.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

De ene patiënt ervaart wel bijwerkingen en de ander niet. Het is belangrijk dat de patiënt bewust is van de mogelijkheid van gewichtstoename en daarbij is het verstandig om op het dieet te letten van de patiënt.

Overige informatie van de expert

Stop nooit direct met de medicijnen. Het beste advies is om in overleg met de behandelend arts te gaan en hier over te spreken. Bij het stoppen van quetapine is het vooral belangrijk om het geneesmiddel af te bouwen en het niet direct te stoppen.

25-04-2013