Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Arjen Walstra

Arjen WalstraApotheker
Onbekend

20expert mening(en) geschreven

Sertraline

depressie - antidepressiva ssri Effectiviteit: 3

Sertraline

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Depressie

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Een depressie is een ziektebeeld waarin iemand negatief en zonder initiatief in het leven staat. Een depressie is niet vergelijkbaar met een slechte dag en heeft vaak te maken met een verstoring van de stoffen in de hersenen. Een arts kan voor u het onderscheid maken tussen een dip en een depressie.

Werking van dit medicijn

De oorzaak van een depressie is vaak onduidelijk of niet bekend. Een depressie komt meestal door een verstoring van stoffen in de hersenen, maar kan ook komen door een gebeurtenis of een dierbaar verlies. Een van deze stoffen in de hersenen die verlaagt kan zijn bij depressie is serotonine. Sertraline behoort tot een groep medicijnen die invloed hebben op de serotonine. Hoogstwaarschijnlijk komt de positieve werking van sertraline op het humeur door het vermeerderen van de serotonine in de hersenen.

Tips m.b.t. inname of toediening

Mocht u willen stoppen met het gebruik van sertraline bouw dit dan altijd gedurende een aantal weken af om onttrekkingsverschijnselen en bijwerkingen te voorkomen.

Vaak optredende bijwerkingen

Slapeloosheid en misselijkheid.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Het is mogelijk dat de bijwerkingen na enkele tijd vanzelf weer verdwijnen.

Overige informatie van de expert

Net als sommige andere antidepressiva moet ook bij sertraline bij jongeren tot 24 jaar worden opgepast. In vergelijking met volwassenen stijgt het aantal zelfmoorden door het gebruik van antidepressiva bij deze groep jongeren tot 24 j. Bij kinderen onder de 18 jaar is de kans op zelfmoord met 1,4% verhoogd door het gebruik van antidepressiva. Bij jongvolwassenen tussen de 18 en 24 jaar is dit risico een stuk lager met 0,5%.

26-04-2013