Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Arjen Walstra

Arjen WalstraApotheker
Onbekend

20expert mening(en) geschreven

Thyrax Duotab

schildklier - hypothyroidie (traagwerkend) Effectiviteit: 4

Schildklierhormoon Thyrax

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Schildklier

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Een traag werkende schildklier of hypothyroïdie is een tekort aan schildklierhormoon. Dit komt naar schatting bij 10% van de mensen voor en de oorzaak hiervan is vaak een auto-immuunziekte.

Werking van dit medicijn

Wanneer er een tekort aan schildklier hormoon is, kan dit allerlei vage klachten veroorzaken. Enkele van deze klachten die kunnen ontstaan door een traag werkende schildklier zijn vermoeidheid, kouwelijkheid, gewichtstoename en concentratiestoornissen. Thyrax, met werkzame stof levothyroxine, is een lichaamseigen hormoon dat door het innemen ervan wordt aangevuld. Omdat de hormonen in het lichaam een wisselwerking op elkaar hebben, is de dosering van Thyrax een gevoelige balans tussen teveel en te weinig schildklierhormoon. Het instellen van de goede dosering kan soms maanden duren. Het resultaat van een dosering wijziging is pas zichtbaar na 14 dagen. Het is belangrijk dat de schildklierdosering precies goed is, doordat het schildklier hormoon indirect ook een rol speelt bij de hormonen die betrekking hebben op de bot opbouw. Wanneer er een juiste dosering is gevonden moet dit vaak levenslang worden ingenomen.

Tips m.b.t. inname of toediening

Geen bijzondere.

Vaak optredende bijwerkingen

Gewichtsafname, vermoeidheid en overmatig zweten.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

De bijwerkingen kunnen komen door een te hoge waarde van schildklierhormoon. In overleg met de arts kan de dosering eventueel aan worden gepast.

Overige informatie van de expert

Levothyroxine moet niet worden gebruikt om af te vallen. Het gebruiken van levothyroxine hiervoor verstoort de hormoonbalans in het lichaam. Daarnaast is het niet effectief bij de normale doseringen en kan het in hogere doseringen giftig zijn.

03-05-2013