Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Arjen Walstra

Arjen WalstraApotheker
Onbekend

20expert mening(en) geschreven

Tramadol

pijn - morfine-achtigen Effectiviteit: 4

Tramadol

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Pijn, algemeen

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Pijn is een nuttige prikkel van het lichaam om aan te geven dat er iets niet in orde is. In bepaalde gevallen schiet deze pijnprikkel door of is er sprake van een onwenselijke pijnprikkel.

Werking van dit medicijn

De werking van tramadol is nog niet compleet verklaard. Tramadol behoort tot de groep opiaten. Opiaten zijn geneesmiddelen die binden in de hersenen en daar zorgen voor pijnstilling. De meeste andere opiaten binden alleen aan de opiaat plekken in de hersenen, echter tramadol verandert daarnaast ook effect van onder andere serotonine en noradrenaline. Vermoedelijk speelt het effect hiervan ook een rol bij de pijnstilling van tramadol.

Vaak optredende bijwerkingen

Misselijkheid, obstipatie.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Niet iedereen krijgt de bijwerkingen zoals die genoemd worden in de bijsluiter. Het is mogelijk dat de bijwerkingen na enkele dagen weer verdwijnen. Door het instellen van een nieuw evenwicht door het lichaam komt het vaker voor dat bepaalde bijwerkingen na enkele dagen weer verminderen of verdwijnen.

Overige informatie van de expert

Door de tweevoudige werking van tramadol, enerzijds op de opiaat enzymen en anderzijds op de stoffen serotonine en noradrenaline moet bij het stoppen van tramadol worden opgepast. Zo is het mogelijk dat er onttrekkingsverschijnsel optreden. Wanneer tramadol voor een langere tijd is gebruikt, en wordt besloten om het gebruik te staken, kan tramadol het beste gedurende een periode worden afgebouwd.

26-04-2013