Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Arjen Walstra

Arjen WalstraApotheker
Onbekend

20expert mening(en) geschreven

Venlafaxine

depressie - antidepressiva overig Effectiviteit: 4

Antidepressivum Venlafaxine

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Depressie

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Een depressie is een ziektebeeld waarin iemand negatief en zonder initiatief in het leven staat. Een depressie is niet vergelijkbaar met een slechte dag en heeft vaak te maken met een verstoring van de stoffen in de hersenen. Een arts kan voor u het onderscheid maken tussen een dip en een depressie.

Werking van dit medicijn

De oorzaak van een depressie is vaak onduidelijk of niet bekend. Een depressie komt meestal door een verstoring van stoffen in de hersenen, maar kan ook komen door een gebeurtenis of een dierbaar verlies. Een van deze stoffen in de hersenen die verlaagt kan zijn bij depressie is serotonine. Venlafaxine verhoogt serotonine in de hersenen en herstelt hierdoor de balans. Naast het verhogen van de serotonine verhoogt venlafaxine ook de noradrenaline en in mindere mate dopamine. Door het verhogen van deze stoffen in de hersenen verbetert meestal de depressie. Het is niet mogelijk om de verstoorde balans van stoffen in de hersenen te meten waardoor het soms mogelijk is dat u verschillende antidepressiva moet proberen voordat er een geneesmiddel is gevonden dat goed werkt.

Tips m.b.t. inname of toediening

Het effect van venlafaxine is pas na een aantal weken maximaal. Bedenk dat als u wilt stoppen om wat voor reden dan ook, dit het beste kunt overleggen met de arts. Het kunt ernstige klachten en hinder ondervinden bij het abrupt stoppen van de medicijnen. Bouw de dosering dan ook over een aantal weken af als u wilt stoppen. Vraagt u om advies bij uw arts of apotheker over een persoonlijk afbouwschema.

Vaak optredende bijwerkingen

Slapeloosheid en misselijkheid.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Bij de start van het geneesmiddel schrijft de arts soms een kalmeringsmiddel voor.

Overige informatie van de expert

Bij jongeren tot 24 jaar bestaat er een verhoogde kans op zelfmoord. Het gebruik van dit geneesmiddel door jongeren moet dan ook goed worden afgewogen en de risico's moet duidelijk zijn voor de jongere patiënt of diens ouders.

26-04-2013