Gemiddelde ervaring met Concerta (methylfenidaat)

Vergelijk alle medicijnen in de categorie: ADHD - psychostimulantia

Effectiviteit Algehele tevredenheid
42 meningen

Meningen over Concerta

7-3-2010

Inname- / gebruiksgemak
Ik heb een jaar lang Ritalin gebruikt nl. 3 x per dag 1,5 tablet. Begin dit jaar begonnen met Concerta 54 mg. Ik heb ff 2 weken moet wennen maar had toch het idee dat het goed werkte en geen rebound. Dit had ik bij Ritalin ook niet maar 1 x per dag een tablet is wel zo prettig. Ik heb wel dat is soms wazig zie, dit had ik ook bij Ritalin. In het weekend wil ik ook graag een biertje drinken, maar als ik dat 2 dagen achter elkaar doe en drink dan ongeveer 2 to 3 glaasjes krijg ik erg last van hoofdpijn. Zijn er mensen die de zelfde ervaring hebben. Ik ben geen grote drinker maar vindt een biertje op zijn tijd wel prettig maar als ik daar dan een dag lang hoofdpijn van krijg wordt ik niet vrolijk. Ik zit nu te denken om mijn huisarts te vragen om Strattera te proberen. Gr. Jan

2-3-2010

Inname- / gebruiksgemak
ik kan niks zeggen over tics in het gezicht, daar heb ik (nog) geen last van :) waar ik wel erg veel last van heb is lusteloosheid. Ik heb het idee dat dit veel erger is geworden sinds ik Concerta slik.. Ik vind het prettig dat ik nog maar 1 keer per dag medicijnen in moet nemen, Ritalin vergat ik heel vaak.. maar nu merk ik alleen dat ik 's ochtends iets actiever ben en daarna zakt het helemaal weg en heb ik alsnog een non-productieve dag. Heel erg frustrerend..iemand ervaring mee?

21-2-2010

Inname- / gebruiksgemak
Wie kan mij iets vertellen over tics in het gezicht door het gebruik van Concerta. Dit was minder met 18 mg maar verergert met 27 mg.

16-2-2010

Inname- / gebruiksgemak
altijd veel sederende medicatie nodig gehad ivm veel onrust in hoofd. concerta gekregen om te proberen. werkte direct uistekend, rust en meer aankunnen, dingen afmaken wat ik vroeger niet kon. slik op dit moment s.ochtends 54 mg concerta en om 14 uur en 18 uur 10mg ritalin. dit medicijn heeft mijn leven totaal verbeterd

15-2-2010

Inname- / gebruiksgemak
Net begonnen na opbouw met Ritalin. Nu 36 mg, maar weinig effect. Wel een bittere smaak bij eten.

1-2-2010

8-1-2010

Inname- / gebruiksgemak
Bij mij is ADHD geconstateerd, helaas zonder goede systeeminfo over mijn jeugd. Blijf 't 'n discutabele diagnose vinden, omdat 't middels 'n gesprek aangetoond wordt. Wil de pillen wel, mits k 't echt heb, vind 't nl. nogal hardcore medicatie. Van de Ritalin en Concerta heb ik veel last van rebounds en depressieve gevoelens. Met de Dexamfetamine had ik dat niet, maar bij 'n lage en vroeg ingenomen dosis trad toch slapeloosheid op. Verschrikkelijk. Nooit slaapproblemen gehad en ineens ging ik er tegenop zien om naar bed te gaan. Nu weer Concerta proberen. Word er vaag en vergeetachtig van, krijg er 'n rush van, ben depri en kan slecht in 't hier en nu blijven, en zweterig en koud. En dat bij maar 18 mg. Voorgenomen 't 1 mnd te proberen om te kijken of de bijwerkingen verdwijnen, vooral de depressieve. Merk wel dat m'n wereld kleiner wordt in m'n hoofd, en dus ook alle mogelijkheden, keuzes, en richtingloosheid en onrust die ik daardoor ervaar. Focus me nu op 1 baan en 1 studie ipv 180 dingen. Heb 'n nauwer blikveld en belevingswereld, ook in gesprekken, contacten lijken beter, alsof mensen meer naar me toe komen om met me te kletsen en te praten, voel me minder ander, uitgesloten daardoor. Ben ook actiever, heb meer ondernemingszin en doorzettingsvermogen om dingen op te pakken en af te ronden. Maar dat depressieve, sombere en dat doemdenken, pfffffff

29-12-2009

Inname- / gebruiksgemak
Goed medicijn, werkt bij 1 tabblet van 36 mg wel tot 6 uur.

23-12-2009

Inname- / gebruiksgemak
ik slik al bijna 3 jaar concerta en ik merk geen verschil nu meer alleen in het begin wel toen ik over stapte van ritalin naar concerta

22-12-2009

Inname- / gebruiksgemak
ik slik sinds een jaar 54 mg concerta + 30 mg ritalin per dag. in het begin had ik last van een droge mond en zeer wazig zien. later werd dat beter. nu heb ik geen last meer van bijwerkingen, alleen als ik koffie drink, krijg ik een vieze bittere smaak in mijn mond. in het begin viel ik ongeveer 7 kilo af. nu weeg ik gewoon weer normaal. zelfs iets meer dan voorheen. wat wel lastig is als de concerta is uitgewerkt, zijn de eetbuien. overdag geen last van. maar om 4 uur en 7 uur neem ik de ritalin er bij en als die zijn uitgewerkt...oei!!! eten , eten, en nog eens eten. misschien ergens ook wel goed anders zou ik wel eens heel veel kunnen afvallen en das ook niet de bedoeling. maar zijn er meer mensen die een nare smaak(bitter)in hun mond krijgen na het drinken van koffie??? ik heb dit steeds vaker en het is niet echt fijn.

22-12-2009

Inname- / gebruiksgemak
Zeer goedwerkend medicijn, echter wel last van verminderde eetlust.

21-12-2009

Inname- / gebruiksgemak
Aan dit medicijn zit voornamelijk in het begin best veel bijwerkingen, zoals bij mij en van anderen horen zeggen, lichte depresiviteit. Blij dat ik volgehouden heb, want nu na bijna 2 jaar gaat het prima.

17-12-2009

Inname- / gebruiksgemak
Het is een fijn medicijn met constane afgift, maar de bijwerkingen zijn erg heftig en vervelend

17-12-2009

is een goed middel.

16-12-2009

15-12-2009

Inname- / gebruiksgemak
Ik slik nu sinds een 1 jaar concerta, hiervoor slikte ik ritalin. Ik heb van beide eigenlijk vrij weinig gemerkt vanaf het begin af aan al niet. Toch blijf ik het slikken omdat het wel enigzins effect heeft op mijn houding in de klas, hier kan ik me er wel beter bij de les houden. Verder heb ik wel last van vaak chagerijnig zijn, ook een vreemd gevoel in me maag doordat ik gewoon echt geen trek heb. Ik ben ook veel afgevallen. Ik ben nog steeds erg druk in mijn hoofd en kan mijn negatieve gedachten niet snel verandere als ik eenmaal negatief beeld heb over iets word dat steeds meer versterkt en kom ik er niet uit waardoor ik nou niet echt bepaald vrolijker word. Heb nog niet echt veel negatieve reacties gelezen hieronder maar ik hoop dat ik niet de enige ben hiermee, want ik wil het toch wel blivjen slikken om mijn school prestaties goed te houden

14-12-2009

Inname- / gebruiksgemak
Ik slik dit pilletje al bijna drie jaar en ben er teverden over maar zo nu en dan ben ik ze helemaal zat. Het werkt wel consentratie is een stuk beter en wat iedereen ook zegt gaat je eet lust drastisch om laag in het begin maar daar leer je mee om gaan. zorg dat je ontbijt als je je pil neemt dat schild een hoop en kan je s'middags gewoon een boterham eten ook al heb je daar geen zin in anders krijg je s'avonds echt een kut gevoel is mijn ervaring. waar het op neer komt is dat je regelmatig moet eten en moet opletten met drank. Ik heb erg slechte ervaaringen met drank en concerta gehad, zoals complete avond niet meer weten en dat is niet leuk pas op. Maar ik ben toch zeer positief over concerta. Waarom; Heb verschillende studies en opleidingen afgerond die ik daarvoor nooit voor elkaar kreeg. Heb veel meer rust. Veel meer regelmaat in gebouwd in me leven. vriendelijke groet Ronald. ps Sta open voor vragen en advies.

14-12-2009

Inname- / gebruiksgemak
Hallo mensen,, Ik ben nu net een week begonnen met Concerta. 18 MG. ik voel me er tot nu toe nog geod bij... ik weet niet of het meteen al werkt of pas naar een paar weken, maar ik voel me rustiger. Ik kan me beter concentreren en ben wat ontspannender.. (minder zorgen, stress) Ik hoop dat ik het effect fijn blijf vinden. Heb soms wel erge hoofdpijn. (steken) dat is soms wel vervelend. en puistjes heb ik ook gekregen.. Verder top!! ik neem maar 18 mg. ik hoop dat ik het hierbij kan laten. De rebound zijn ook minder met een lage dosis.. Ik hoop dat ik in de toekomst niet naar 26 mg hoef.. zo voelt het tot nu toe goed!! Groetjes!!

13-12-2009

Inname- / gebruiksgemak
Hoi, Nu meer dan een jaar concerta geslikt. Dus ook de bijwerkingen gevoeld: - slechte eetlust - hartkloppingen - moe zijn na een dag - hoofdpijn - echt sjacherijnig kunnen zijn, wat ik niet echt kende Maar ondanks dat is mijn beleving met conerta goed; geen muizen in mijn benen, betere concentratie, ook liever tegen anderen en nog zo veel dingen die jullie herkennen. De bijwerkingen kan je goed verhelpen door je eetpatroon aan te passen, en je moet ook wennen aan een andere manier van leven, het is minder gahaast, minder sneller, etc... De eerste weken was ik na 8h concerta kapot! Ik was zo moe, maar logisch ik had eindelijk door dat ik altijd veel te veel doe, altijd maar doorging! Het eten: nog steeds lastig, maar ik ontbijt goed, voor de lunch moet ik echt ook wat eten. Tijdens de lunch eet ik veel minder dan voor de concerta, maar met alles wat me niet droog lijkt eet ik. Dan om 16h/17h eet ik ook weer wat. Op deze manier compenseer ik het minder eten tijden de lunch. En de beste tip die ik kreeg: eet een banaan als je k*t voelt! Nu weet ik ook dat ik na een vermoeiende dag, ongesteld worden, en het verkeerde uur van de dag, ik geen moeilijke gepsrekken moet voeren, ook moet zeggen: nee, niet nu, ik voel me K*T, kom over een uur maar terug. En dat werkt erg goed! En de hartkloppingen, voornamelijk in combinatie met koffie, snoep, slecht slapen, verkeerd innemen, etc! En tja, ik weet ook nog niet of ik ermee door wil gaan...Maar dat komt wel... Succes allemaal die ook deze dingen hebben!

12-12-2009

Inname- / gebruiksgemak
Je leest veelal dat ADHD op latere leeftijd (+10 jaar) bij mij was het al bij 4 jaar, en ben toen al op 7e begonnen met ritalin eerst 2 X per dag, en dat werdt als maar meer tot 2x 4 pillen per dag, dat vond ik niet echt prettig omdat ik al 's nachts wakker lag, maar ze dramde door ( tijdens die afspraak) helaas voor haar sloeg me boosheid door de medicijnen en heb netjes het recept verscheurt en naar huis gegaan toen ben ik 5 jaar gestopt en nu sinds oktober ben ik bij een andere organisatie weer begonnen met concerta 36 , de medicijn werkt wel wel maar merkt het soms niets van. echter merk ik wel dat ik niet echt super er door slaap 2 uur als het niet later is, en soms heb ik last van blackout's dan weet ik niet of ik de medicijnen heb in genomen of vergeet hele dagen, maar verder ben ik er redelijk positief over

30-11-2009

Inname- / gebruiksgemak
Een jaar geleden hadden ze adhd/add bij mij geconstanteert. Ik heb toen ook gelijk Ritalin voorgeschreven gekregen. Deze slikte ik 3 x per dag 10mg. De eerste dagen dacht ik dat ik aan de drugs zat of zo. Daarna begon het wel te werken, alleen kreeg ik vaak last van die pieken en dalen, en werd ik erg depressief. Had vaak last van huil buien. Helaas bleef ik ook maar constant hoofdpijn aanhouden, dus daarom besloot ik over te gaan op Concerta. Althans, via mijn dokter besproken natuurlijk. Hier ben ik nu een week geleden mee begonnen. Het voordeel is dat mijn hoofdpijn inderdaad weg is, en ik totaal geen last meer heb van pieken en dalen. Ik lijk wel een heel ander mens geworden te zijn. Kan mij veel beter concentreren, en heb alles echt nu goed op orde. Ben veel liever tegen mijn vriend, en heb veel meer geduld, etc. Teveel voordelen om op te noemen. Helaas merk ik ook nadelen. Ik heb erg last van een droge mond, en eet daarom nauwlijks nog iets. Het is niet eens dat ik echt geen honger heb, maar als ik het eten al zie krijg ik het gewoon niet weg voor mijn gevoel, en zit vaak snel vol. Daarnaast kom ik in de avond ook niet meer in slaap. Lig er rond 23.00 in, en mag blij zijn als ik rond 02.00 en slaap. Op advies van de dokter moet ik nu 18 mg gebruiken in plaats van die 36 mg. Zou dit helpen tegen het minder eetlust hebben, en het moeilijk in slaap komen? Zijn er misschien meer mensen met ervaringen hiervan. Ben eigenlijk ook bang dat die 18 mg te weinig is. Voel me nu namelijk zo ontzettend goed, en wil dit gevoel gewoon niet kwijt.

28-11-2009

Inname- / gebruiksgemak
ik heb er weinig nadelen van. ik kan slechter tegen alcohol. en het feit dat er op het doosje staat dat je moet opletten met autorijden heb ik geen last van

25-11-2009

Inname- / gebruiksgemak
Ongeveer 2 jaar geleden (toen ik 24 was) is bij mij ADHD geconstateerd. Mijn voornaamste klachten waren: vermoeidheid, geen ondernemingszin, chaotisch, slechte concentratie en nooit langdurig hetzelfde kunnen doen, omdat ik dan mijn doel uit ogen verloor en mijn interesse kwijtraakte. Ook had ik last van het schakelen tussen verschillende bezigheden, dat duurde bij mij veel langer dan bij een ander. En slaapproblemen, waarbij ik 's nachts laat en moeilijk in slaap viel en 's ochtends laat moeilijk wakker werd (hier ook weer het schakelprobleem). Ik startte met concerta, 36 mg. De eerste keer was voor mij een hel: ik raakte compleet in paniek (hartritme versnelde aanzienlijk, kreeg een benauwd gevoel, gevoel totaal geen controle te hebben). Ik merkte direct dat ik geen honger meer had en juist veel dorst kreeg. Na ongeveer 2 uur kalmeerde ik en concentreerde ik me op mijn werk, heel rustig werd ik. De dag erna ging het een stuk beter. Maar naarmate de weken verstreken merkte ik steeds minder van het effect. Effecten bij 36 mg: - ik viel af. - ik kreeg meer energie. - verhoging van de concentratie, maar niet altijd. - ik kon beter schakelen - ik kreeg last van puistjes (had ik nooit eerder last van) - meer zweten - samentrekking van spieren. Denk hierbij aan: gespannen schouders en kaken. - schrikkerig - minder last van stemmingswisselingen. Ik vroeg om meer. En ik kreeg meer, 54 mg, na twee maanden 36 mg te hebben gebruikt. En ook met 54 mg voelde ik nog steeds niet het effect waar ik op had gehoopt. Ik wilde het uiterste, ik wilde weten of een nog hogere dosis wel zou werken. De bijwerkingen werden versterkt: werd vaker schrikkerig. Als mijn broertje ineens in mijn kamer stond, dan schrok ik heel erg. Soort van paniek/angstgevoel. Kreeg ook steeds minder honger. 72 mg, na vier maanden sinds mijn start met concerta. Ik kreeg steeds minder honger. Schrok steeds meer van onverwachte dingen. Maar het liep uit de hand. Ik ontwikkelde namelijk een fobie. Ik schrok van alles dat vloog. En het werd zomer. Wespen hield ik al niet van, maar ik durfde gewoon de deur niet meer uit, mijn ramen niet meer open te zetten. Omdat ik iemand was die daarvoor nooit een angst kende of mezelf er altijd direct mee confronteerde, begreep niemand om me heen mij. Ik ontliep alles dat vleugels had en vooral wespen en bijen. In juli, na 6 maanden concerta gebruikt te hebben ben ik ermee gestopt. Ik werd er ontzettend ongelukkig van en had mezelf totaal niet meer onder controle. In november/december ben ik toen toch weer gestart (maar dan met 18 mg en niet hoger gegaan dan 36 mg). Ik werk en studeer namelijk en ik merkte dat mijn prestaties achteruit gingen en ik me niet meer kon concentreren tijdens mijn colleges in de avonduren. Tegen de zomer ben ik bewust gestopt. Ik had namelijk nog relatief veel last van mijn ontwikkelde fobie. Nu ben ik sinds een maand begonnen weer (2 weken 18 mg, nu 36 mg). Om dezelfde reden als vorige keer. Bijwerkingen zijn ongeveer gelijk aan de bijwerkingen/effecten van het gebruik van 36 mg, 2 jr terug. Heb wel meer eetlust dan vorige keren. Ben niet/nauwelijks afgevallen sinds een maand. Wel direct last van acné en spanning in je spieren. Minder stemmingswisselingen. Energieker. Maar vreemd en heel jammer is dat mijn concentratie niet echt verbeterd is... In elk geval niet genoeg. Zodra ik een rustiger leven heb (diploma gehaald), wil ik er voor altijd mee stoppen. Ik moet zeggen dat ik nu nog steeds niet zeker weet wat nou beter is: with or without Concerta..............

17-11-2009

13-10-2009

Inname- / gebruiksgemak
Vorig jaar al enige tijd gebruikt en vanwege bijwerkngen enige tijd gestopt, wilde verschil voelen. Verschil werd snel duidelijk, veel minder energie en daardoor totaal geen aandacht voor dingen. Vorig jaar vooral last van droge mond, was wel vervelend, en weinig trek in eten met als gevolg teveel gewichtsverlies (ik at niet goed meer). Dit jaar opnieuw begonnen, nu sindskort op 72mg beland. Droge mond heb ik niet zo erg nu. Merk wel dat ik weer uren zonder eten kan, minder trek. Maar ken de gevaren nu dus ik let op. Of het voor de concentratie etc geweldig werkt voor mij, tja, ik weet het niet. Maar het vermindert mijn middagdip nogal, waardoor ik veel actiever ben en me beter voel. (ik ben juist altijd moe ipv stuiterbal) Ik pak makkelijker huishoudelijke klussen aan die me voorheen veel moeite kosten (om me ertoe te zetten). Ik ken de negatieve houding van mensen over ADHD med., maar als t zo is dat een stofje wat anders werkt, tja, over mensen die insuline spuiten heb ik ook nooit iemand gehoord... Ik zou ook graag zonder door het leven gaan, of op een andere manier zonder klachten zijn, maar voorlopg helpt dit aardig...

9-10-2009

Inname- / gebruiksgemak
Ik ben nu sinds 3 weken overgestapt van Ritalin naar Concerta. Ik merk een duidelijk verschil. A ik neem er 1 in en dat was het, ritalin vergat ik regelmatig. Je merkt gelijk wanneer het begint te werken. Ik ben meer betrokken bij mijn omgeving en merk ook dat ik dat teug krijg. Ik ben niet meer zo anders. Wel heb ik last van slecht slapen, gewichts verlies en na een uur of 4, na iname, wordt ik vermoeid. Ik denk dat het level van de concerta dan onder het benodigde level zit. Gelukkig ben ik nog onder controle en heb ik binnenkort een afspraak om mijn medicatie door te nemen. Ik denk dat ik of later moet innemen of 1 keer extra ritaling moet slikken. Het aparte is dat ik hier niet constant last van heb. Vaak als ik veel gewerkt heb lijkt het alsof de concerta eerder uitgewerkt is. Zou dit te maken kunnen hebben met je persoonlijke state of mind??????? vaak duurt het een paar jaar voordat je medicatie goed weggezet is. ik heb dus nog even.

18-9-2009

Inname- / gebruiksgemak
Veel cardiale bijwerkingen zoals pijn op de borst, benauwdheid en hartkloppingen. Diverse malen op de eerste hart hulp gelegen totdat bleek dat het van de concerta kwam!

2-8-2009

Inname- / gebruiksgemak
Ik ben vorig jaar september met concerta begonnen omdat er bij mij ADD werd geconstateerd. Toen ik het medicijn voor het eerst innam, begon ik zonder erover na te denken ineens dat het echt werkte! ik besefte dat ik niet aan het dromen was, maar gewoon bij de tijd! er ging echt een wereld voor mij open. Ik dacht later die dag ook echt van; ik ben heel mijn leven écht anders geweest dan de rest.. ik heb zoveel gemist. als ik nou eerder was begonnen met medicatie heb ik zoveel meer kunnen doen en betekenen. ik was een compleet ander mens voor mijzelf! ik vind het een goed medicijn! ik heb niet echt bijwerkingen, alleen wel dat mijn eetlust minder is. nu na een jaar merk ik ook dat het medicijn minder snel inwerkt. dus als ik hem s ochtends inneem, pas lijkt alsof het s avonds inwerkt. maar toch ga ik niet over naar een hogere dosis.. omdat ik dan bang ben dat ik nog minder eetlust hebben. maar, concerta is echt aan te raden!

31-7-2009

Inname- / gebruiksgemak
Voel me beter met concerta dan zonder concerta alleen heb ik vaak het gevoel een beetje strak testaan ! Wanneer ik het inneem smorgens begin ik al te spacen wat in de loop van de dag wel afneemt verder voel ik dan een soort van spanning opwinding ofzo in mijn maag een soort xtc effect ! Mischien komt dat doordat ik vroeger veel coke heb gesnoven en xtc gebruikt heb ! Zijn er anderen die dit ook voelen ? Jesse.k

30-6-2009

Inname- / gebruiksgemak
Als ik nu terug kijk naar mijn leven denk ik, was ik er maar eerder aan begonnen! Maar in mijn jeugd zonder een (normaal) gezin, werd er niet over medicijnen gesproken. Je was gewoon een druk, appart kind. Maar goed, ik ben nu de rust zelf en vind het fijn om andere mensen te helpen, waar ik eerst allemaal geen oren naar had. Een tornado die altijd opzoek was naar aktie, snel verveeld, dvd's keek ik versneld af dan had ik weer tijd over.. En nou lees ik boeken, kan uren in de tuin werken. Ik heb geen bijwerkingen van Concerta, alleen beetje gewichtverlies. Ik heb mijn baan als koerier opgezegd omdat ik daar niet meer tegen kon. Nu doe ik werk wat ik aan kan en het bevalt prima!!

Medicijnen met de meeste ervaringen:

Mirena spiraal (379) - Anticonceptie - overig
Efexor (128) - Depressie - antidepressiva overig
Simvastatine (121) - Cholesterol
Paroxetine (101) - Depressie - antidepressiva SSRI
Omeprazol (91) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (73) - Epilepsie
Citalopram (72) - Depressie - antidepressiva SSRI
Tramadol (70) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (67) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Seroxat (55) - Depressie - antidepressiva SSRI
Ritalin (52) - ADHD - psychostimulantia