Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid bij de tandarts en mondhygiënist

Informatie voor patiënten

Wist u dat?

Ziekten en medicijngebruik de kwaliteit van uw gebit beïnvloeden. Sommige medicijnen niet samen mogen worden voorgeschreven. Enkele behandelingen niet zijn toegestaan, in combinatie met bepaalde aandoeningen of medicijn gebruik.

Enkele voorbeelden

Stel, je gebruikt een bloedverdunner, zoals Acenocoumarol of Pradaxa, de zorgverlener kan dan niet zomaar een behandeling starten, omdat je dan heftiger kan bloeden. Maar ook iets algemeens als het gebruik van anticonceptiepillen kan effect hebben op je mondgezondheid.

Of je hebt diabetes type 1 of type 2. Je kunt dan last hebben van een droge mond, wat het risico vergroot op gaatjes, bovendien kan je eerder ontstekingen of schimmelinfecties krijgen in je mond.

Of je bent allergisch voor de verdoving die je zorgverlener wil gebruiken, als hij/zij dit weet, kan er een andere verdoving toegediend worden. Wanneer je allergisch bent voor latex, dan kunnen er andere handschoenen gebruikt worden.

Informeren van uw zorgverlener

Daarom vraagt uw zorgverlener u, om hem/haar te informeren over uw gezondheid en uw medicijngebruik zodat hij/zij, bij de behandeling, hiermee rekening kan houden en u de beste zorg kan aanbieden. Wanneer u dit voor de controle of behandeling doet, bent u straks beter geholpen.

Is het veilig?

Mijnmedicijn.nl is het platform dat uw medische informatie bewaard en waar u die informatie zelf kan beheren. Alleen uw zorgverlener en u zelf hebben toegang tot deze informatie. De beveiliging van het mijnmedicijn-platform voldoet aan alle eisen die gesteld worden voor het beveiligen van privacygevoelige informatie.

Een account op mijnmedicijn.nl biedt de volgende mogelijkheden:

 • Medicijngebruik bijhouden
  Hier kan je een overzicht aanmaken en bijhouden van de medicijnen die je gebruikt, niet alleen de medicijnen die je op recept gebruikt, maar ook de vrij verkrijgbare medicijnen. Deze gegevens zijn direct beschikbaar voor je zorgverlener.
 • Gezondheidsvragenlijst, allergieën en eventuele aandoeningen invullen
  Hier kun je een gezondheidsvragenlijst, ook wel anamnese genoemd, invullen en bijwerken. Daarnaast kun je aangeven waar je allergisch voor bent of aan welke aandoening je leidt. Ook deze gegevens zijn direct beschikbaar voor je zorgverlener.

Daarnaast biedt mijnmedicijn de volgende opties:

 • Gebruikerservaringen bekijken/achterlaten
  Er is de mogelijkheid om ervaringen over je medicijngebruik achter te laten, maar ook om te lezen hoe medegebruikers omgaan met het gebruik en de mogelijke bijwerkingen.
 • Reageren op mede-gebruikers
  Je kunt vragen stellen aan medegebruikers, bijvoorbeeld over de effectiviteit van hun medicijn en over de mogelijke bijwerkingen.
 • Geneesmiddelennaslagfunctie
  Er is extra informatie te vinden over alle medicijnen.
 • Medicatie controleren op interacties
  Je kan hier ook zelf controleren of de medicijnen die je gebruikt geen invloed hebben op elkaars werking.
 • Medicijnpaspoort aanmaken/uitdraaien
  Je kunt hier, voordat je op vakantie gaat, een medicijnpaspoort aanmaken en uitprinten, zodat je altijd een up-to-date medicijnoverzicht bij je hebt.