Gemiddelde ervaring met Seroxat (paroxetine)

Vergelijk alle medicijnen in de categorie: Depressie - antidepressiva SSRI

Effectiviteit Algehele tevredenheid
55 meningen

Meningen over Seroxat

10-2-2010

Inname- / gebruiksgemak
slik het middel nu 10 jaar. in het begin heel erg duizelig geweest, heb 7 jr geleden via een psychiater geprobeerd met seroxat-drank heel langzaam af te bouwen. toen ik afgebouwd was tot ongeveer 14mg per dag, begonnen de angstaanvallen. die had ik heel mijn leven nog niet gehad! dit was zo erg dat ik weer 20mg ben gaan gebruiken. ben helaas ook 15 kg aangekomen. toch hoop ik ooit te kunnen stoppen.

3-2-2010

Gebruikt tijdens zwangerschap
Gebruikt tijdens het geven van borstvoeding
Inname- / gebruiksgemak
Omdat paroxetine niet hielp, kreeg ik seroxat voorgeschreven. Ik had last van angsten en paniekaanvallen, en was erg depressief. Omdat ik van tevoren goed de bijsluiter had gelezen, was ik voorbereid op de bijwerkingen. En inderdaad, ik werd nóg depressiever, en had zelfmoordgedachten. Juist omdat ik wist dat dit kon gebeuren raakte het me niet zo. Ik voelde me al zo lang ellendig, dan kon twee weken ellendiger er ook nog wel bij, en ik bedacht steeds dat het door de medicijnen kwam, niet uit mezelf. Na een paar werken verdwenen deze bijwerkingen, en begon ik verbetering te merken. Ik heb niet het gevoel gehad dat mijn gevoelens afgevlakt werden; sinds lange tijd voelde ik positieve emoties (en heel intens), maar ook nog steeds negatieve emoties. Alleen dat 'lege' gevoel was weg, en het intense verdriet. De paniek en angsten werden ook minder, ook doordat ik tijdens therapie handvatten kreeg aangereikt om grip te krijgen op een dergelijke aanval. Dat is hard werken, maar werkt wel (meestal)! Minpunt nog wat mij betreft: ik had enorm last van nachtzweten, zo erg dat ik wakker werd van het gedrup, en ik al snel mijn matras kon vervangen omdat deze onder de vieze vochtplekken zat. Na bijna twee jaar gebruik ben ik gaan afbouwen, dit lukte vrij snel. Ik had alleen een tijdlang het gevoel dat ik af en toe een adrenalineshotje kreeg, heel kort, als een verliefdheidskriebel van een seconde. Dit werd steeds minder, en is uiteindelijk na een paar maanden ongemerkt over gegaan. Verder geen 'afkickverschijnselen' gehad, en tegenwoordig heb ik alleen nog oxazepam voor in geval van nood (= vooral fijn om te weten dat het er is).

28-1-2010
0-20  jr.

Inname- / gebruiksgemak
Ik was 18 (nu 25) toen ik erg depressief was. Ik dacht er alleen maar aan dat ik niet wilde leven en hoe ik daarvoor konde zorgen. Ik lag hele dagen in bed, en mijn ogen waren zo dik en opgezet van het huilen dat ik ze soms niet meer openkreeg. 's nachts kon ik niet slapen van het piekeren. Ik had de stap al genomen om naar een psycholoog te gaan en die had mij al drie keer voorsgesteld om aan pillen te gaan. Echter, ik wilde het op eigen kracht doen. Na een hevige verdriet aanval heb ik besloten toch te beginnen aan seroxat. Ik slikte het medicijn in de avond. Het had de bijwerking dat ik er slaperig en rustiger van werd, waardoor ik normaal kon slapen. Wel kreeg ik in het begin hartkloppingen. In combinatie met R.E.T. therapie, ben binnen een half jaar uit mijn depressie geklommen. Na ruim een half jaar ben ik toen gaan afbouwen (weer hartkloppingen) met de angst dat mijn depressie zou terug komen. Dat heeft hij niet gedaan. Ik ben me er altijd van bewust dat mijn depressie weer terug kan komen, al is dat al 7 jaar niet gebeurd. Weten dat seroxat bestaat is voor mij een geruststelling. Er is een medicijn dat voor mij werkt. De therapie echter heeft ervoor gezorgd dat ik de handgrepen heb gekregen om er niet opnieuw in te vervallen!

13-1-2010

Inname- / gebruiksgemak
Ik was minderjarig toen ik met het middel begon en de werking was ronduit rampzalig. Terwijl ik daar nooit eerder mee bezig was kreeg ik suicidale gedachten en begon ik in mijn armen te snijden. Ik was bijna constant in paniek, heel wazig en vooral erg in de war. Ik had alle controle over mezelf verloren. Ik kreeg twee medicijnen erbij om enigzins rustig te worden. De meeste dokters twijfelen immers niet snel aan het medicijn dat ze voorschrijven, die dachten dat ik uit mezelf aan het doordraaien was. Bij wijze van experiment, omdat het niet beter ging alleen maar slechter, werd Seroxat afgebouwd en ondanks langdurige afkick-verschijnselen ging het geestelijk met de dag beter met me. Toen het medicijn uit mijn lichaam was waren alle bovengenoemden symtomen weg behalve de oorspronkelijke: dwang. Complete tijdverspilling dus en een behoorlijk angstige ervaring heeft Seroxat me opgeleverd. Pas goed op met dit 'medicijn' zeker als je jong bent!

8-1-2010

Inname- / gebruiksgemak
heb het gekregen bij hyperventilatie, maar kreeg daarbij ook angst om naar buiten te gaan, winkels enz. ik vind het prima werken.

23-12-2009

Inname- / gebruiksgemak
Eerste week goed ziek geweest. Pas na 3 weken van alle bijwerkingen af. Ik ging al snel beter slapen, en na 10 dagen klaarde de stemming langzaamaan op. Nu slaap ik weer als een os, en voel me hartstikke goed! Ik heb (nog niet) het idee dat het mijn positieve stemming afvlakt. Van een zombie ben ik in 3 weken tijd veranderd in mezelf: vrolijk, fit, en geniet weer van het leven, terwijl ik toch aardig diep gezonken was na een heftige gebeurtenis met zeer slecht slapen. Voor mij is het mijn redding!

18-12-2009

Inname- / gebruiksgemak
Het helpt mij tegen mijn overgevoeligheid. Ik ben qua karakter overgevoelig en ook heftig. Het is vlakker ik leef wat meer overal langsheen. Het vlakt wel erg af is mijn ervaring maar met minder kan ik behoorlijk heftig reageren. Het afbouwen is een groot probleem dat heb ik al enkele malen geprobeerd maar dit ging totaal mis. Qua gewicht ben ik wel wat kilo's zwaarder maar dat weegt niet op tegen mijn depressie's die ik kreeg. Ik ben er blij mee alhoewel er inderdaad wel wat bedenken moeten zijn voor degene die ze gaat slikken realiseer je goed dat je er niet zo simpel weer meer kan stoppen.

13-12-2009

12-12-2009

11-12-2009

Inname- / gebruiksgemak
Slik al 13 jaar Seroxat en ben blij dat het bestaat:-)Als ik moet kiezen tussen in een hoekje zitten of pillen slikken kies ik voor pillen. Was in de hel en voel me nu goed, soms nog wel een aanval maar weet dat het overgaat. Zweet wel ontzettend soms en 30 kg aangekomen. Gevoelens zijn soms wel afgevlakt, maak me niet meer zo druk om sommige dingen. Kreeg eerst Oxazepam maar was daar snel aan verslaafd, elk kwartier kijken of ik al weer 1 mocht innemen. Ben 1 keer gestopt met Seroxat maar na 8 weken weer alle ellende terug dus dan maar slikken. De medicijnen zijn ervoor, iemand met diabetici moet ook helaas altijd slikken of spuiten. Durf alleen niet ver weg bang dat het misgaat. Maar ja, geniet van mijn leven en das het belangrijkste volgens mij.

10-12-2009

1-12-2009

Inname- / gebruiksgemak
Ik heb dit medicijn ongeveer 3 jaar gebruikt. Heb het voorgeschreven gekregen door de arts en later tijdens individuele gesprekstherapie door een prycholoog/psychiater. We hebben de medicijnen langzaam opgebouwd. In het begin hele erg angstaanvallen gehad. Durfde niet alleen te zijn, had de neiging om onder de dekens te blijven de hele dag. Na 3 a 4 weken werd dit minder en langzamerhand voelde ik me beter. Maar ik mijn emoties werden erg afgeflakt. Kon niet meer huilen enz. Ook met sex was het waardeloos. Geen gevoel. Ben inmiddels al weer bijna 4 jaar zonder dit medicijn. Je kan echt wel stoppen, maar je moet met hele kleine beetjes minderen. Dit heb ik gedaan door te halveren op 1 moment van de dag ,daarna een volgend moment erbij nemen. Enz. Daarna halve tabl. halveren en ook daarna deze te halveren, en als je wilt kan deze ook nog door de helft. Zodat je dus echt heeeeel langzaam afbouwt. Maakt niet uit hoe lang je er over doet. Maar zo heb je echt niet veel ellende met het stoppen. Als je er af bent weet je niet wat je overkomt, je wordt een ander mens met emoties. Echt de moeite waard om het toch te proberen en niet al bij voorbaat bang zijn om te stoppen. Succes allemaal.

30-11-2009

Inname- / gebruiksgemak
Achteraf bekeken is Seroxat mij slecht bevallen. Dit medicijn is zeer verslavend en heeft ernstige bijwerkingen. Je karakter verandert. Je bent ongeïnteresseerd, je bent onverantwoordelijker, wat in mijn geval tot domme financieële beslissingen heeft geleid, maar zeker ook kan leiden tot ander onveilig gedrag. Na het langzaam uitsluipen van Seroxat zijn bijwerkingen als trillingen zien en "zweepslag" na het opstaan 's morgens een jarenlang probleem. Mijn oplossing is het gebruik van marihuana. THC is een natuurlijke stof dat de lichaamseigen stof Anandamine nabootst en werkt op onze Cannabinoïdereceptoren.

27-11-2009

Gebruikt tijdens zwangerschap
Gebruikt tijdens het geven van borstvoeding

26-11-2009

Inname- / gebruiksgemak
Ben het gaan slikken en stond versteld van de verandering. Dit had ik eerder moeten doen. Kwam tot rust en heb weer energie om me met andere dingen bezig te houden. Na een jaar wilde ik proberen te halveren, want het vervlakt je gevoel wel. Voor iemand die erg gewend is aan heftige emoties is dat natuurlijk wennen. Ik wilde graag een beetje een middenweg. Tijdje langzaam naar een halve per dag gegaan, maar helaas moet ik toch terug. Misschien beter om in de zomer te minderen. Wintertijd is natuurlijk ook niet bevorderlijk. Vooralsnog kan ik zeggen dat het mijn leven absoluut meer kwaliteit heeft gegeven. En geloof me "ik ben eigenlijk tegen medicatie."

25-11-2009

Inname- / gebruiksgemak
Verschrikkelijk middel. Gebruik dit middel niet als je hele heftige angst en paniekaanvallen hebt en oververmoeid. Dit middel versterkt dit. De aanvallen worden heftiger, ik skikte dit in het begin samen met Oxazepam. Als je nog nooit eerder medicijnen heb moeten slikken is dit heel vervelend, hoge hartslag, enorm zweten

23-11-2009

Inname- / gebruiksgemak
Seroxat heeft mijn leven op de kop gesteld. In het begin was ik blij, omdat ik opeens veel energie en gevoelens had. Ben uiteindelijk in een manische fase beland, heb een zelfmoordpoging gedaan en met mijn motor tegen een politieauto gereden. (Red: mening is beperkt tot zuiver ervaringgegevens)

10-11-2009

Inname- / gebruiksgemak
Mijn ervaringen met Seroxat zijn zeer negatief te noemen. Na een paar heftige hyperventilatie-aanvallen kwam ik bij mijn huisarts terecht. Zij schreef mij toen Seroxat voor. Ik zag hier zelf het nut niet van in maar volgens haar zou het me 'ergens doorheen helpen'. Tijdens mijn Seroxat-periode veranderde ik van rustig meisje naar iemand die compleet buiten zichzelf kon raken. Ik werd agressief en gefrustreerd en was alleen nog maar geïnteresseerd in mezelf. Verder was ik altijd moe en lusteloos wat resulteerde in veelvuldig slapen en vroeg naar bed. Na anderhalf jaar was ik het zo zat dat ik, tegen het advies van de huisarts in, de dosis heb afgebouwd en uiteindelijk ben gestopt met het slikken van Seroxat. Mijn vriendinnen en familie zagen me met de dag positief veranderen. Wat mijn mooiste jaren als adolescent hadden moeten zijn is compleet vergald door de Seroxat.

5-11-2009

Inname- / gebruiksgemak
Na een schockerende ervaring met Risperdal ben ik jaren geleden op 40 mg Paroxetine per dag gezet. Dit medicijn doet wat het moet doen en bijwerkingen heb ik er niet van, niet in de mate dat het mijn leven beheerst. Ermee stoppen is ondenkbaar en als ik ooit moet stoppen is de afbouwperiode 40 weken ofwel 1 mg per week eraf. Dit noemen ze de nagelvijlmethode. Het cold-turkey stoppen kan tot schock komen en wordt afgeraden. Veel huisartsen weten niet eens dat het medicijn via het P450 2A3 cytochroom wordt gemetaboliseert en bij een poor-metabolizer (iemand met een afwijking in de cytochroomhuishuiding) kunnen bijwerkingen zeer ernstig zijn zoals obesitas.

27-10-2009

29-9-2009
60-70  jr.

Inname- / gebruiksgemak
Als je afbouwt komen ook meestal de klachten terug waarvoor je het slikt. Je bent er niet voor niets ooit aan begonnen. Ik vind het een wondermiddel en heb ook geprobeerd te stoppen, maar ik vind de kwaliteit van mijn leven belangrijker dan dat ik misschien wat ouder wordt

29-9-2009

25-9-2009

Inname- / gebruiksgemak
Ik gebruik het al 11 jaar , heel veel bijwerkingen gehad (de eerste 3 maanden). Nadelen; gewichts toename 30 kg-uitstel van zaadlozing-vermoeidheid-apneu-snurken + dat de rem er mij vanaf is, niet eerst denken en het dan te zeggen maar gelijk er op. Voordelen; Je durft de straat weer op +dat je bijna geen angst meer kent. Meerdere malen geprobeerd af te bouwen, dit is nog steeds niet gelukt i.v.m vreselijk erge bijwerkingen.

23-9-2009

23-9-2009

Inname- / gebruiksgemak
goed middel, maar wel verslavend

17-9-2009

Inname- / gebruiksgemak
Niet aan beginnen. Er wordt met antidepressiva omgegaan of het snoepjes zijn waar je zomaar mee kunt stoppen. Vergeet het maar! Bijwerkingen in mijn geval: sexuele klachten, gewichtstoename en spiertrekkingen tijdens mijn slaap (plmd). Bij het afbouwen kun je ontzettend veel last krijgen van ontrekkingsverschijnselen zoals onrust, angst trillen, beven ect. Conclusie: antidepressiva zijn zware middelen, die alleen door psychiaters zouden mogen worden voorgeschreven aan mensen met ernstige (depressieve) klachten.

9-9-2009

3-9-2009

Inname- / gebruiksgemak
Ik heb Seroxat 5 jaar gebruikt wegens paniekaanvallen die een langdurige en complexe oorzaak hadden. Hoewel het de angstgevoelens volledig reduceerden is het middel voor mij uiteindelijk een ramp geworden. Na anderhalf jaar merkte ik dat het onmogelijk was om er mee te stoppen, ik kreeg hierover geen enkele voorlichting van mijn ongeinteresseerde en incapabele huisarts (die beweerde dat 10 mg nauwelijks effect had) en werd doodziek na elke stoppoging, al duurde het 5-6-weken voordat de ontwenningsverschijnselen begonnen. Uiteindelijk ben ik in 2007 toch cold turkey gestopt en dat was het begin van een intense lijdensweg die me mijn baan en bijna mijn leven heeft gekost. Nu, 2 jaar later, lijkt mijn lichaam zich toch te herstellen en ben ik via-via in contgact gekomen met andere manieren om aan angst te werken. Seroxat geneest niets maar onderstukt alleen symptomen en is zeer verslavend! De reden dat artsen beweren dat het niet verslavend is ligt in het feit dat de dosis niet steeds omhoog hoeft, zoals bij de benzo's als Valium en Oxazepam. Maar totale fysieke afhankelijkheid wordt blijkbaar niet als "verslaving" gezien... De enige manier om de vreselijke ontwenningsverschijnselen te temperen is heeeeel langzaam af te bouwen, elke 4-6 weken 1 mg eraf! Helaas wist ik dit ook niet, en ben in september 2007 na een cold-turkey afkick van 10 mg (volgens de huisarts was die dosis homeopatisch!) doodziek geworden. Na een verschrikkelijk eerste jaar (bizarre wanen, dagelijks overgeven, totaal concentratieverlies, zware diarree en darmproblemen) begint nu, bijna 2 jaar later, de lucht eindelijk op te klaren al zijn er nog ernstige restverschijnselen. Dit middel is absoluut een recept uit de hel, de kreet "short term gain, long term pain" is hier zeer van toepassing. Zeer belangrijk is om de dagelijkse dosis constant te houden, hiervoor is vloeibare Seroxat verkrijgbaar. Ik heb het gevoel dat om en om afwisselen van de dosis, zoals artsen vaak aanraden, het brein in chaos brengt en bijna een garantie is voor een helse afkick. (Red: de mening is beperkt tot alleen ervaringsgegevens)

27-8-2009

Inname- / gebruiksgemak
Ik wil er graag vanaf. Ik neem ze elke dag trouw, maar weet eigenlijk niet meer of het nou nog werkt of niet, en of onderhands een placebo net zo goed zou werken. Toch raak ik nog steeds in paniek als ik het medicijn een keer vergeten ben in te nemen. Nu voor de derde keer in 6 jaar met een psycholoog in gesprek. Vandaag echt een baaldag gehad en sinds lange tijd een halve oxazepam ingenomen om van het algehele rotgevoel en spanning af te geraken. Maar nogmaals, die seroxat... Ik ben er aan één kant eigenlijk wel klaar mee en aan de andere kant kan ik er mss ook niet zonder. Ik ben al begonnen met de ene dag 30mg en de ander dag 20mg. En dat zal ik voor de zekerheid langer gaan doen als de 'voorgeschreven' twee weken. Ik ga voor een maand voor 't afbouwen. Bijwerkingen heb ik nooit zo erg veel last van gehad. Toen ik er mee begon had ik een paar dagen gigantische hoofdpijn, een onwerkelijk gevoel, wazig zien en prikkelbaarheid. Maar sinds de verhoging een tijdje geleden van 20mg naar 30mg heb ik enorm veel last van zweten. Soms voel ik de stroompjes van mijn rug glijden of krijg ik wat in mijn oog vanaf mijn voorhoofd. En dat terwijl ik het van nature al enorm warm heb. Echt iritant!

20-8-2009

Inname- / gebruiksgemak

Medicijnen met de meeste ervaringen:

Mirena spiraal (380) - Anticonceptie - overig
Thyrax Duotab (67) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Seroxat (55) - Depressie - antidepressiva SSRI
Ritalin (52) - ADHD - psychostimulantia