Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Mijn Medicijn

Mijn MedicijnModerator
mijnmedicijn / meamedica
mijnmedicijn / meamedica

1expert mening(en) geschreven

Darmproblemen - verstopping

Een nuttige ervaring van een mede-patient

Veel voorkomende ziektebeeld in deze categorie

Darmproblemen - verstopping

Omschrijving van dit ziektebeeld

Constipatie (of obstipatie), in de spreektaal ook wel verstopping genoemd, is de medische term voor een vertraagde of moeizame defecatie (stoelgang). Gemiddeld heeft zo'n 15% van de bevolking er last van. Er is sprake van verstopping wanneer iemand minder dan drie keer per week moet poepen. De ontlasting is dan vaak droog en hard. Bij verstopping geldt het advies om veel vezels te eten, op regelmatige tijden te eten, veel te drinken en elke dag voor voldoende lichaamsbeweging te zorgen. Laxeermiddelen helpen niet om de oorzaak weg te nemen van verstopping. Voor het gebruik van laxeermiddelen en bij lang aanhoudende verstopping is het aan te raden de huisarts te raadplegen.

Eerste keuze medicijn

Movicolon

Tips m.b.t. deze aandoening

Goedenavond Allemaal, Ik heb zelf de afgelopen 2 dagen aan de moviprep gezeten en als extra ondersteuning bisocadyl. Ter voorbereiding van een coloscopie/endoscopie.Ik heb zelf de moviprep sinaasappel smaak gekregen. Heb een dag van te voren water koud gezet en dit de dag zelf bereid door moviprep erdoorheen te mengen. Van de arts in het ziekenhuis mocht ik er gewoon aanmaaklimonade orange bijdoen. Er zijn enkele tips die ik graag aan je mee wil geven, dit maakt dat het goed te doen is: - onthoud dat het een medicijn is en dus anders smaakt dan een standaard limonade - drink het staand , dan voel je je minder snel vol - meet van te voren 1 liter water af en zet dit in een kan in de koelkast. Als je de moviprep koud drinkt dan merk je al veel minder van de smaak. Zet de kan op tafel en pak een groot glas, drink het eventueel met een rietje, zet een fijn tv programma op en focus je daarop. Het is op voordat je het doorhebt. - hou een bekertje water bij de hand voor als je de smaak even zat bent. Hetzelfde als je 2 liter cola drinkt. Gaat ook vervelen ;) - Voor mensen die van afwisseling houden, koop verschillende soorten ranja om het mee te mengen. Met sinaasappel kan je bijvoorbeeld sinaasappel smaak doen of bosvruchten of een schijfje citroen - na 1 liter moviprep moet je 1 liter heldere vloeistof drinken. Drink na de moviprep bijvoorbeeld iets warms als een runder bouillon (maggi blokjes). Heel makkelijk klaar te maken. Het zout helpt ook tegen eventuele misselijkheid. - voor op het toilet, koop boekjes om te lezen, zorg dat je voeten warm zijn door dikke sokken en sloffen aan te doen want je kan het best koud krijgen als je lang op het toilet zit, pak een fleece dekentje erbij om om je heen te slaan. Zet een flesje water neer en zorg dat je ontspannen kleding aandoet. - heb je krampen in je darmen? Drink dan groene thee met ginseng. Dit gaat darmkrampen tegen. Ook lekker voor het slapen gaan. - van mijn arts mocht ik dextro innemen voor daarna als ik me wat slap voel. Deze moet je dan wel helemaal opzuigen, dus geen stukjes doorslikken. Word namelijk meteen opgenomen in je bloedbaan.- vries ijsjes in voor als je even zin hebt in iets anders. Zo verwen je jezelf toch een beetje ondanks dat je niet mag eten. Als je de bovenstaande tips meeneemt dan maak je het jezelf zoveel makkelijker en is het zo voorbij! Succes!

16-10-2013