www.mijnmedicijn.nl
Medicatieveiligheid voor jou
             

Nieuwsupdate Corona

Vitamine D tekort geassocieerd met positieve test COVID-19

In een retrospectieve studie van patiënten die op COVID-19 werden getest, vonden onderzoekers van de University of Chicago Medicine een verband tussen vitamine D-tekort en de kans op besmetting met het coronavirus.

 

"Vitamine D is belangrijk voor de functie van het immuunsysteem en het is eerder aangetoond dat vitamine D-supplementen het risico op virale luchtweginfecties verlagen. Onze statistische analyse suggereert dat dit waar kan zijn voor de COVID-19-infectie."  - David Meltzer, MD, PhD, hoofd ziekenhuisgeneeskunde bij UChicago Medicine en hoofdauteur van de studie

 

De analyse suggereert dat personen die waarschijnlijk een tekort aan vitamine D-spiegels hadden op het moment van COVID-19-tests, een aanzienlijk hoger risico liepen om positief te testen op COVID-19 dan personen die waarschijnlijk voldoende vitamine D-spiegels hadden.

Deze resultaten doen de vraag rijzen of behandeling voor vitamine D-tekort gepaard gaat met een vermindering van het risico op COVID-19. Aangezien vitamine D-tekort kan worden veroorzaakt door vele factoren, waaronder leeftijd, zwaarlijvigheid, diabetes en chronische ziekten in het algemeen en aangezien die factoren ook weer worden geassocieerd met het COVID-19-risico is het lastig associaties met vitamine D spiegels uit eerder onderzoek in dit kader te interpreteren. 

 

Naast dat deze studie voordelen van vitamine D-suppletie bij mensen met een vitamine D-tekort bespreekt, wijst het ook op mogelijke (kleinere) effecten van suppletie bij mensen bij wie de vitamine D-spiegel volgens de huidige normen voldoende is. Deze bevinding is belangrijk omdat die normen grotendeels gebaseerd zijn op de behoefte aan vitamine D voor de gezondheid van de botten, omdat de behoeften voor ondersteuning van de immuunfunctie nog niet bekend zijn. 

Als vitamine D de frequentie van COVID-19 vermindert, is het verleidelijk om ook te kijken of het de besmetting met COVID-19 kan verminderen. Immers, vitamine D versterkt de immuniteit, er kan dus worden verwacht (of gehoopt) dat het de COVID-19-infectie en -transmissie vermindert. Bovendien beïnvloedt Vitamine D ook het metabolisme van zink, wat de replicatie van coronavirussen vermindert.

 

Deze studie geeft stof tot nadenken en spoort vooral onderzoekers aan snel verder te kijken naar de mogelijk gunstige effecten van verschillende doseringen vitamine D, want dat zou immers een goedkope manier zijn om invloed uit te oefenen op het aantal positieve test-uitkomsten.

Link naar de publicatie: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2770157

 

over mijnmedicijn.nl |  privacy |  disclaimer |  links |  sitemap |  contact
© 2024 - Insight Pharma Services BV