www.mijnmedicijn.nl
Medicatieveiligheid voor jou
             

Medicijn geneest darmkankerpatiënten in klein onderzoek

Iedereen die werd behandeld, bleef tot twee jaar kankervrij, zonder dat een operatie of chemotherapie nodig was

Een medicijnonderzoek, dat in de VS is uitgevoerd, heeft veelbelovende resultaten opgeleverd en kan nieuwe hoop bieden bij de behandeling van kanker. Hoewel slechts 14 patiënten aan het onderzoek deelnamen, bleken ze allemaal volledig kankervrij te zijn na zes maanden medicamenteuze behandeling.

De behandeling bestond uit het om de drie weken gebruiken van het medicijn dostarlimab bij patiënten met stadium 2 of 3 van een vorm van rectumkanker, bekend als 'mismatch repair-deficient' (MMrD).

Dostarlimab is een PD-1-blokker die de activiteit van het eiwit PD-1 remt. Dit eiwit wordt aangetroffen op T-cellen, de witte bloedcellen die vreemde deeltjes bestrijden.

PD-1 en een ander eiwit genaamd PD-L1 voorkomen dat T-cellen kankercellen aanvallen. Door de activiteit van PD-1 te beperken, zorgt dostarlimab ervoor dat de T-cellen de tumor kunnen bestrijden.

Zelfs twee jaar later bleken alle 14 patiënten nog steeds tumorvrij. Dit biedt hoop dat dostarlimab (of een vergelijkbaar medicijn) kan helpen bij het verminderen van het aantal patiënten met colorectale kanker die jaarlijks een operatie nodig hebben.

Lees hier het volledige artikel: BBC Science Focus - July 4, 2022

Deel jouw mening over een medicijn dat je gebruikt of hebt gebruikt

Laat een mening achter over een medicijn dat je gebruikt of hebt gebruikt.

Zo help je andere medicijngebruikers! Bedankt voor het delen van jouw mening!

Bekijk medicijnervaringen en geef jouw mening.

 

over mijnmedicijn.nl |  privacy |  disclaimer |  links |  sitemap |  contact
© 2023 - Insight Pharma Services BV