www.mijnmedicijn.nl
Medicatieveiligheid voor jou
             

Persbericht: Mijnmedicijn kondigt Pharmacogenetica Thuis-testkit voor Europa aan

Mijnmedicijn kondigt Pharmacogenetica Thuis-testkit voor Europa aan op meamedica.com

Apeldoorn, 25 Okt. 2022


Vandaag kondigt mijnmedicijn de lancering aan van hun Personal Medicine DNA-test op meamedica.com. Farmacogenetica bepaalt op basis van DNA hoe het lichaam medicijnen verwerkt. Met de resultaten kan de patiënt samen met de zorgverlener beter geïnformeerde beslissingen nemen over welk medicijn in welke dosering/sterkte het meest geschikt is. Momenteel bepaalt meamedica tenminste 28 verschillende genen die bij de verwerking van frequent voorgeschreven medicijnen betrokken zijn.


Wat zijn farmacogenetische (PGx) testen?
Het DNA bepaalt hoe je lichaam reageert op medicatie.
In DNA bevinden zich genen, segmenten die fungeren als handleidingen om eiwitten te maken die verantwoordelijk zijn voor:

  • de opname - hoe komt het medicijn het lichaam in,
  • distributie - waar gaat het medicijn heen,
  • stofwisseling - hoe wordt het afgebroken,
  • uitscheiding - hoe gaat het het lichaam weer uit.

Hierdoor hebben genen een enorme invloed op de manier waarop een medicijn wordt opgenomen, in het lichaam wordt verdeeld en weer wordt afgebroken. Zij kunnen dus verantwoordelijk zijn voor verschillen in reactie op een medicijn. Deze eiwitten, die betrokken zijn bij de metabolisatie van een medicijn, worden enzymen genoemd. Zo bepalen de genen, die deze enzymen produceren, of je lichaam een medicijn te langzaam, normaal of te snel afbreekt. Dit kan leiden tot vervelende bijwerkingen of juist tot vermindering van de werking van het medicijn. Een farmacogenetische test toont de activiteit van de verschillende betrokken enzymen aan en geeft informatie over het type medicijn en een mogelijke dosering voor deze persoon.

"Met de inzichten die uit farmacogenetische tests komen, kunnen zorgverleners de behoefte aan trial-and-error-dosering verminderen en het risico op bijwerkingen van medicijnen aanzienlijk verminderen."


Hoe werkt het?
De Personal Medicine DNA test is een testkit voor thuisgebruik. De test is beschikbaar voor particulieren in verschillende Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Portugal, Italië, Nederland en België. De test maakt gebruik van een swab waarmee snel en pijnloos wangslijmvlies verzameld kan worden volgens een duidelijke en gemakkelijk te volgen handleiding. De test kan online worden besteld op meamedica.com en omvat gratis verzending in beide richtingen.


De resultaten worden beschikbaar gesteld in een account en zijn alleen voor de gebruiker toegankelijk, waarbij volledig voldaan wordt aan de strikte AVG / GDPR-regelgeving. De resultaten kunnen gedeeld worden met de zorgverlener, maar die toegang kan ook op elk moment weer worden ingetrokken. Zodra de zorgverlener wordt uitgenodigd, krijgt hij/zij een uitgebreide module aangeboden om de patiënt te helpen zijn farmacogenetische resultaten beter te begrijpen, toegang te verkrijgen tot behandelrichtlijnen en beter geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen over toekomstig medicijngebruik.

"Insight Pharma Services lanceerde in 2019 farmacogenetische testen op haar websites meamedica en mijnmedicijn met de bedoeling om individuen te helpen meer controle te krijgen over hun eigen gezondheid en welzijn. De zorgaanbiedermodule voor DNA-testen, meamedica |pro, werd gelanceerd in 2020. We zijn verheugd om aan te kondigen dat meamedica nu ook Personal Medicine DNA-tests kan aanbieden aan consumenten in Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Zwitserland", aldus Wendela Wessels, apotheker, oprichter en CEO van Insight Pharma Services BV.


Over meamedica
meamedica biedt betaalbare en betrouwbare thuistestoplossingen in Europa. In aanvulling op de farmacogenetische test in de Personal Medicine rapportage biedt meamedica ziekterisicotests, in overeenstemming met de ACMG-richtlijnen, en immuunsysteemrapportages aan. De websites meamedica en mijnmedicijn richten zich ook op door patiënten gerapporteerde ervaringen om de informatie-uitwisseling tussen medicijngebruikers te verbeteren en het gebruikersperspectief van medicijngebruik te bevorderen.


Mediacontact: press@meamedica.com

 

over mijnmedicijn.nl |  privacy |  disclaimer |  links |  sitemap |  contact
© 2024 - Insight Pharma Services BV