www.mijnmedicijn.nl
Medicatieveiligheid voor jou
             

AstraZeneca coronavirus-vaccin niet effectief bij ouderen?

Tegenslag in strijd tegen coronavirus

AstraZeneca en de Universiteit van Oxford publiceerden op 8 dec 2020 in de Lancet een tussentijdse analyse van hun vier fase III klinische onderzoeken met AZD1222, hun COVID-19-vaccin. De gegevens toonden een werkzaamheid van 70% aan bij het voorkomen van symptomatische COVID-19. Het zou ook beschermen tegen een ernstiger verloop en ziekenhuisopname.  

Wat de analyse compliceerde, was dat een kleine groep proefpersonen per ongeluk bij de eerste injectie de halve dosis ontving en een volle dosis bij de tweede injectie. Volgens de onderzoekers zou, na statistische analyse op deze klein subgroep, deze groep een verhoogde werkzaamheid tot 90% vertonen. Kritiek hierop is dat het een zeer kleine groep was en dat er niemand in de groep boven de 55 jaar oud was. De vraag is eigenlijk of deze uitkomsten wel houdbaar gaan blijken? Of verdampen ze bij een bredere inzet?

Het bredere doseringsregime toonde echter nog steeds een werkzaamheid van 62% aan, wat de onderzoekers naar 70% konden trekken door een gemiddelde te berekenen.

De werkzaamheid van 70,4% lag wel een stuk lager dan de werkzaamheden van de mRNA vaccins van zowel Pfizer-BioNTech als die van Moderna. Beide rapporteerden een werkzaamheid van ongeveer 95%.

 

Vaccinatiestrategie wordt met een fiasco bedreigd.

Volgens informatie van het Duitse Handelsblatt vernamen zij uit coalitiekringen dat de federale regering slechts een effectiviteit verwacht van acht procent voor 65-plussers.

Dit is een enorme klap voor de vaccinatie-strategie. Doordat het AstraZeneca-vaccin de temperatuur beperkingen van de mRNA vaccins niet heeft en wel 6 maanden bewaard kan worden bij koelkasttemperatuur, leek het een uitermate geschikte kandidaat voor de brede uitrol van de vaccinatiestrategie. Het vaccin zou in de normale vaccinatie-uitrol passen en zou daardoor ook geschikt zijn voor landen met een minder goede medische infrastructuur. 

In een verklaring reageerde Astrazeneca als volgt: 'Rapporten dat de werkzaamheid van het Astra / Zeneca Oxford-vaccin slechts 8 procent is bij volwassenen ouder dan 65, zijn absoluut onjuist'.

In een verdere verklaring zei Handelsblatt vast te houden aan zijn rapport dat er aanhoudende zorgen waren over de lage werkzaamheid van het AstraZeneca-vaccin binnen de Duitse regering, hoewel de krant het eerder genoemde specifieke cijfer van 8% niet herhaalde.

"Volgens informatie van Handelsblatt zijn de twijfels van de regering over de werkzaamheid van het AstraZeneca-vaccin bij oudere risicogroepen niet weggenomen. Een hoge ambtenaar binnen het ministerie van Volksgezondheid zei tegen Handelsblatt: “Een verwarring van de cijfers is onmogelijk. Op basis van de gegevens die ons tot dusver ter beschikking zijn gesteld, ligt de werkzaamheid onder 60-plussers onder de 10%. ''

Wetenschappers hebben eerder vragen gesteld over de representatieve waarde van het proefontwerp van AstraZeneca.

 

Lees het volledige artikel in de krant Handelsblatt

Handelsblatt houdt vast aan lage werkzaamheid in dit artikel.

 

Farmacogenetische testen

Nu een gratis rapportage over jouw immuunsysteem bij een genetische test met de code: NEWYEAR2021

Leer jezelf kennen door onze DNA testen

 • De DNA gegevens zijn van jou - incl ruwe data!
 • Overzichtelijk en begrijpelijk rapport.
 • Zorgverleners-rapportage in te zetten naar wens - eenvoudig beheer over inzage-rechten
 • Bekijk je resultaten in een browser of in de mijnmedicijn-app.
 • Eenmalige test, jouw DNA verandert niet.
 • Ook goed om te weten...

   

 • Moderne technologie met moderne beveiliging van jouw data!
 • Wij staan klaar voor jou en jouw medische zoektocht!
 • Wij staan bij de inspectie geregistreerd als apotheek en streven dus ook naar de hoogste kwaliteit die hoort bij deze registratie.

Bekijk onze genetische testen op Mijnmedicijn

Bekijk onze genetische testen op Mijnmedicijn 

Lees meer: Wat is een Farmacogenetische DNA test eigenlijk??

over mijnmedicijn.nl |  privacy |  disclaimer |  links |  sitemap |  contact
© 2021 - Insight Pharma Services BV