www.mijnmedicijn.nl
Medicatieveiligheid voor jou
             

mRNA coronavirus vaccin + Sint Janskruid waarschuwing

Uitgelegd: mRNA coronavirus vaccins

Hoewel mRNA-vaccins al decennia in ontwikkeling zijn, hebben recente technologische doorbraken hen in staat gesteld om een ​​voortrekkersrol te spelen in de vaccinrespons op de COVID-19-pandemie.

Conventionele vaccins werken door een verzwakt of geïnactiveerd virus af te leveren via gezuiverde kenmerkende eiwitten van het virus. Het immuunsysteem van de persoon leert te reageren, waardoor het in de toekomst kan reageren op sterkere, actieve versies van het virus.

Maar mRNA-vaccins werken anders. mRNA-vaccins hebben stukjes genetisch materiaal genaamd mRNA in een speciale coating. Die coating beschermt het mRNA tegen enzymen in het lichaam die het anders zouden afbreken.
mRNA kan het gemakkelijkst worden beschreven als instructies voor de cel om een ​​stukje van het "spike-eiwit" te maken dat uniek is voor SARS-CoV-2. Omdat slechts een deel van het eiwit wordt gemaakt, kan het de gevaccineerde persoon geen schade berokkenen.

Nadat het stuk van het spike-eiwit is gemaakt, breekt de cel de mRNA-streng af en verwijdert deze met behulp van enzymen in de cel. Het is belangrijk op te merken dat de mRNA-streng nooit de celkern binnendringt of uw genetisch materiaal aantast.

Eenmaal weergegeven op het celoppervlak, zorgt het eiwit of antigeen ervoor dat het immuunsysteem antilichamen gaat produceren en T-cellen activeert om te vechten tegen wat het denkt dat een infectie is. Deze antilichamen zijn specifiek voor het SARS-CoV-2-virus, wat betekent dat het immuunsysteem is voorbereid om bescherming te bieden tegen toekomstige infecties. Hun immuunsysteem reageert vervolgens op deze eiwitten en leert wat te doen als het in de toekomst de volledige versie van de ziekteverwekker tegenkomt.

Een voordeel van mRNA-vaccins is dat er GEEN risico is dat een geïnactiveerd of verzwakt virus gezondheidsproblemen veroorzaakt. Bovendien lijken deze vaccins effectief te zijn in gevallen waarin conventionele vaccins dat niet zijn.

Ze kunnen ook sneller worden ontwikkeld dan conventionele vaccins omdat het proces van het ontwerpen, opschalen en massaproductie van mRNA-vaccins eenvoudiger is - een belangrijk voordeel in de wereldwijde inspanning om de verspreiding van SARS-CoV-2, het virus dat verantwoordelijk is voor COVID-19.

In die zin had de timing van de recente doorbraken in mRNA-vaccintechnologie niet beter kunnen zijn.

Ook al een vaccinatie tegen het coronavirus ontvangen?
Laat anderen HIER weten wat jij hebt ervaren !

 

Sint Janskruid


Minister Van Ark (Medische Zorg) wil waarschuwingsteksten op producten met sint-janskruid verplicht stellen. Dat schrijft de bewindspersoon in een reactie op een RIVM-rapport over kruidenpreparaten met sint-janskruid. Volgens het RIVM kunnen voedingssupplementen en thee met sint-janskruid schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Het instituut adviseert voorzichtig te zijn met preparaten met sint-janskruid, en deze niet te gebruiken in combinatie met geneesmiddelen.

Door sint-janskruid kan de therapeutische werking van geneesmiddelen verstoord worden, en kunnen er schadelijke gezondheidseffecten optreden. Zo schrijft het RIVM in haar advies dat kruidenpreparaten met sint-janskruid bijvoorbeeld de werking verminderen van chemotherapie of middelen tegen schimmel- of virusinfecties. Door een waarschuwingstekst op producten met sint-janskruid worden consumenten gewezen op het gevaar van deze bijwerkingen.

Het ministerie van VWS heeft het RIVM gevraagd of er naast een waarschuwingstekst andere beperkingen van het gebruik van sint-janskruid in kruidenpreparaten nodig zijn. De minister gaat op basis van het RIVM-rapport onderzoek doen naar een mogelijk (Europees) totaal of gelimiteerd verbod op het gebruik van dit kruidenmiddel in preparaten.

Bekijk ook op mijnmedicijn.nl

over mijnmedicijn.nl |  privacy |  disclaimer |  links |  sitemap |  contact
© 2021 - Insight Pharma Services BV