www.mijnmedicijn.nl
Medicatieveiligheid voor jou
             

Jodiumtabletten + Leef gezonder door kennis van jouw DNA

Verhoogde vraag naar jodiumtabletten

Vanwege signalen uit het hele land over een gestegen vraag naar jodiumtabletten heeft de apothekersorganisatie KNMP contact gezocht met het ministerie van VWS aangaande de verstrekking van KaliumIodide-tabletten.

Het VWS meldt de KNMP dat het bestaande advies voor het particulier op voorraad hebben van KI-tabletten ongewijzigd is en geldt voor:

  • mensen tot en met 40 jaar die binnen de eerste ring (< 20 km) van een kerncentrale wonen;
  • kinderen tot 18 jaar die 20 tot 100 kilometer van een kerncentrale wonen;
  • zwangere vrouwen die maximaal 100 kilometer van een kerncentrale wonen.

(Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/straling/jodiumtabletten).

Naar aanleiding van de publieksvragen geeft VWS aan dat apothekers jodiumtabletten, indien in de apotheek beschikbaar, “in principe kunnen meegeven, met vermelding van het feit dat het niet wordt aangeraden de tabletten in huis te halen in verband met de situatie in Oekraïne.”

Voorts dienen deze tabletten uitsluitend te worden ingenomen na een besluit van de minister van VWS. Zo’n besluit is altijd ad hoc en baseert de bewindsman op het advies van het RIVM en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming en wordt dan landelijk kenbaar gemaakt. Het is bij de KNMP bekend dat groothandels op dit moment weinig of geen jodiumtabletten uitleveren. Dit zal naar verwachting ook bij de toegenomen publieksvraag voorlopig niet veranderen.

Leer jezelf kennen door jouw DNA

Benieuwd naar wat letterlijk jou jou maakt?

Het systeem hierachter ligt verscholen in je DNA en heeft invloed op

  • hoe veel bijwerkingen je krijgt op een medicijn,
  • of statines voor jou geschikt zouden kunnen zijn,
  • welk antidepressivum bij jou kan passen, 
  • hoe jouw lichaam reageert op infectieziektes,
  • of je een hogere kans hebt op verschillende aandoeningen
  • en nog veel meer.

Geen enge resultaten maar eerlijke informatie waar je gezonder mee kan leven.

Bovendien is onze apotheker altijd beschikbaar om je uitleg te geven en bij te staan.

Leer jezelf kennen en ga naar https://www.mijnmedicijn.nl/dna/genetische-testen

 

Welke testen hebben we?

De mijnmedicijn personal medicine-test, een medicatieresponstest (ook bekend als een farmacogenetische test) bepaalt hoe jouw lichaam medicijnen afbreekt op basis van jouw DNA.
Met deze resultaten kan jouw zorgverlener beter geïnformeerd beslissingen nemen over welk medicijn het beste bij jou past en in welke dosis/sterkte.

Onze test is volledig met 28 genen waarvan bekend is dat ze invloed hebben op jouw medicatie. Geen halve uitslagen, maar gewoon het hele beeld!! 

Onze farmacogenetische test controleert de volgende genen: ABCB1, ALDH2, BCHE, COMT, CYP1A2, CYP2B6, CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6, CYP2D6-enhancer, CYP2E1, CYP3A4, CYP3A5, CYP4F2, DPYD, F2, F5, G6PD, GRIK4, HLA-B*1502, IFNL3, MTHFR, OPRM1, SLCO1B1, TPMT, UGT1A1 en VKORC1.

Er zijn veel aandoeningen waar een genetische aanleg voor bekend is. Niet voor elke aandoening is deze link even sterk, maar de American College of Medical Genetics heeft een lijst opgesteld van 59 genen waarbij een variatie een zeer grote kans op een aandoening geeft. Dit zijn aandoeningen waarbij vroege interventie kan bijdragen aan een positieve uitkomst. Ze noemen dit dan ook ‘actionable genes’, genen waarvoor actie mogelijk is. Enkele voorbeelden hiervan lees je hier

Ontdek voor welke ziekten jij gevoeliger bent, zodat je op tijd actie kan ondernemen tegen de ontwikkeling of verergering.

 

In jouw DNA is bepaald welke HLA moleculen je bezit. Dit HLA type heeft invloed op verschillende processen binnen je immuunsysteem. Doordat het een belangrijke rol binnen je immuunsysteem vervult, heeft het veel invloed op hoe je lichaam reageert op verschillende indringers en kan het invloed hebben op de kans op verschillende aandoeningen. 

Deze test geeft je een rapportage over jouw HLA complex. De genen die gerapporteerd worden zijn HLA klasse 1 A, B en C en HLA klasse 2 DPA, DPB, DQA, DQB, DRB3 en DRB5.

 

over mijnmedicijn.nl |  privacy |  disclaimer |  links |  sitemap |  contact
© 2022 - Insight Pharma Services BV