www.mijnmedicijn.nl
Medicatieveiligheid voor jou
             

Beschermt koffie jou tegen borstkanker?

De sleutel hiervoor ligt in jouw genen

Pasen is een tijd van vreugde, familie en natuurlijk, chocolade! Maar wist je dat jouw favoriete paasdrank, koffie, ook enkele gezondheidsvoordelen kan hebben, met name voor vrouwen? 

Gratis add-on rapportage Obesitas of Immuunsysteem bij DNA test met kortingscode : Pasen2024

 

Koffie en estrogenen gebruiken hetzelfde leverenzym:

Meer dan 95% van de cafeïne wordt gemetaboliseerd door het leverenzym cytochroom P450 1A2 (CYP1A2). Dit leverenzym is ook belangrijk voor het metabolisme van estrogenen, zoals estron en estradiol. Deze steroïde hormonen worden bij vrouwen voornamelijk door de eierstokken geproduceerd en bij mannen in kleinere hoeveelheden in de testikels.

 

Tijdens omzetting van estrogeen ontstaat een kankerverwekkend molecuul:

Estrogeenmetabolisme door CYP1A2 omvat het koppelen van een OH-groep aan het estrogeenmolecuul en hij kan deze groep op twee verschillende posities van het oestrogeen toevoegen:

  • op positie 2, waardoor een molecuul genaamd 2-hydroxyestrone (2-OHE1) ontstaat. 2-OHE1 werkt als een zwak oestrogeen of anti-oestrogeen.
  • op positie 16, resulterend in een molecuul genaamd 16α-hydroxyestrone (16α-OHE1).16α-OHE1 werkt als een procarcinogeen en is daarmee dus kankerverwekkend.

Momenteel is er geen eenvoudige manier om precies te voorspellen waar CYP1A2 de OH-groep zal koppelen, wat betekent dat het moeilijk is om definitief te voorspellen of CYP1A2 het oestrogeen zal omzetten in een zwakker oestrogeen of een procarcinogeen.

 

Bepaalde variaties in jouw genen kunnen helpen:

Onderzoekers ontdekten dat een hogere koffieconsumptie in combinatie met het snel metaboliserende genotype van CYP1A2 (AA) de verhouding van 2-OHE1 tot 16α-OHE1 verhoogde. Dit betekent dat vrouwen die het CYP1A2 homozygote AA snel metaboliserende genotype hebben en koffie consumeren hogere niveaus van 2-OHE1, het zwakke oestrogeen, hebben en lagere niveaus van 16α-OHE1, het procarcinogeen.

 

Minder kankerverwekkende stoffen bij snelle metabloseerders (CYP1A2 UM):

Koffie kan zo beschermen tegen borstkanker door het metabolisme van oestrogenen te veranderen. Studies hebben aangetoond dat een hogere koffieconsumptie beschermender was tegen ER-positieve borstkanker. In een ander onderzoek bij mannen, gediagnosticeerd met prostaatkanker, werd het consumeren van meer dan 2,5 koppen koffie per dag gekoppeld aan een verlengde overleving bij degenen met het AA snel metaboliserende genotype. 

 

Gratis add-on rapportage Obesitas of Immuunsysteem bij DNA test met kortingscode : Pasen2024

 

En verder: BRCA1-mutaties worden vaak geassocieerd met triple-negatieve borstkanker. In een onderzoek onder patiënten met deze BRCA1-varianten, observeerden onderzoekers dat het C-allel van CYP1A2 rs762551 gekoppeld was aan een verminderd risico op borstkanker bij koffieconsumenten in vergelijking met degenen die zich onthielden van koffie. Deze beschermende associatie van koffieconsumptie werd echter niet waargenomen bij individuen met het rs762551 AA homozygote genotype.

Ontdek jouw genetische variaties!

 

Gun jezelf alle voordelen met een van onze DNA testen. Met de kortingscode Pasen2024 krijg je nu een gratis immuunrapportage of obesitas rapportage bij een Personal Medicine of een Actionable Diseases DNA test *

 

Benieuwd naar wat letterlijk jou jou maakt? 

Bekijk wat jouw DNA je kan verder ook kan leren over:

  • Minder bijwerkingen bij medicijngebruik
  • of statines voor jou geschikt zouden kunnen zijn,
  • welk antidepressivum bij jou kan passen, 
  • of je een worrier of een warrior bent,
  • of je bepaalde anticonceptiva (de 'pil') moet mijden,
  • welke middelen tegen hoge bloeddruk het beste bij jou passen,
  • hoe jouw lichaam reageert op infectieziektes,
  • of je een hogere kans hebt op verschillende aandoeningen
  • en nog veel meer.

Geen enge resultaten maar eerlijke informatie waar je gezonder mee kan leven.

Bovendien is onze apotheker altijd beschikbaar om je uitleg te geven en bij te staan.

 

* Kortingscode inwisselbaar op mijnmedicijn.nl bij aankoop van een DNA test Personal Medicine of een DNA test Actionable Diseases. Kortingscode geeft recht op een gratis add-on rapportage, keuze uit Immuunsyteem en Obesitas. Korting wordt direct toegepast wanneer de add-on rapportage aan de winkelwagen wordt toegevoegd. Kortingscode is niet achteraf inwisselbaar.

 

over mijnmedicijn.nl |  privacy |  disclaimer |  links |  sitemap |  contact
© 2024 - Insight Pharma Services BV