Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Dr. Mike Evans

Dr. Mike EvansArts & Ass. Professor
St. Michael’s Hospital
St. Michael’s Hospital

4expert mening(en) geschreven

Acne

Mijn advies bij acne/puistjes

Veel voorkomende ziektebeeld in deze categorie

Acne

Omschrijving van dit ziektebeeld

Acne ontstaat door ontstekingen van de talgklieren in de huid. Er ontstaan verschillende vormen van huidafwijkingen bij acne, de twee meest voorkomende zijn mee-eters en puistjes.

Tips m.b.t. deze aandoening

Je behandelt geen acne, je voorkomt het. Geen enkele behandeling werkt voor iedereen, het vergt daarom veel geduld voordat de goede behandeling is gevonden. Het vinden van de beste behandeling hangt af van je huidtype. Als je een vette huid hebt, kies dan een gel-product. Als je een droge huid hebt, kies dan een crème of lotion. Het is dus goed om in de spiegel te kijken en te bepalen wat je huidtype is. Bij milde tot gemiddeld ontstoken acne kan benzoyl peroxide of vitamine A-zuur in gel of crèmevorm gebruikt worden. Bij matig ernstige acne kan een antibioticakuur voorgeschreven worden, in gel- of pilvorm. Bij ernstige acne is isotretinoïne (Roaccutane) een optie. Dit middel heeft een aantal bijwerkingen en kan niet gebruikt worden door zwangere vrouwen, maar is het meest effectief tegen acne. Gemiddeld duurt het 8 tot 12 weken voordat er een effect gezien wordt. Sommige middelen verergeren acne eerst, geef het dus de tijd. Breng de acneproducten daarnaast niet alleen maar aan op je acne zelf, breng het ook aan op de plekken waar je vaak acne/puistjes krijgt. Hierdoor voorkom je verdere uitbraken. Kijk hier naar mijn filmpje over acne voor meer uitleg!

30-06-2014