Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Amitriptyline

655
meningen

Amitriptyline

amitriptyline

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
slapeloosheid oorsuizen depressief constipatie nachtmerries koud nachtelijk zweten hartritmestoornissen acute hoofdpijn diarree die langer dan 4 weken aanhoudt verstoorde slaap

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Zenuwpijn (133 meningen)
Depressie (77 meningen)
Fibromyalgie (66 meningen)
Slapeloosheid (56 meningen)
Hoofdpijn (35 meningen)
Pijn (algemeen) (22 meningen)
Migraine (20 meningen)
Spanningshoofdpijn (20 meningen)
Aangezichtspijn (16 meningen)
Reumatoïde artritis (13 meningen)
Hernia (11 meningen)
Rugklachten (5 meningen)
Polyneuropathie (5 meningen)
Artrose van de wervelkolom (3 meningen)
Fantoompijn (1 mening)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Hebben mijn genen invloed op antidepressiva?

W. Wessels (24-01-2018)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

1

Amitriptyline

11-07-2024 | Man | 62
amitriptyline (10mg)
Zenuwpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

snel zweten verhoogde hoeveelheid zweten verstoorde slaap verlies van libido afwezig voelen oorsuizen

Ik gebruik het s avonds 1x perdag 2x10mg voor het RLS syndroom. Dan heb je heel erge jeuk binnen in je benen ( zo voelt het ) en ben je heel onrustig in je slaap. Regelmatig komt het voor dat ik in slaap val en plots wakker wordt met het gevoel dat ik al uren geslapen heb , kijk op mijn mobiel heb ik slechts 1 uurtje geslapen , en kom dan maar weer in slaap . Heb ik overd[lees meer...]ag al last van jeukende benen dan neem ik ook nog 2 paracetamols en soms lukt het om een paar uur te slapen. Verder ben ik soms heel afwezig als er tegen me gesproken wordt wat ook zorgt voor de nodige irritatie , en de duizeligheid is bijna altijd in lichte mate aanwezig net als de oorsuizen wordt je ook gestoord van. Ik heb soms sterk het gevoel dat ik mezelf niet ben !!!!
1

Amitriptyline

07-07-2024 | Vrouw | 36
amitriptyline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

depressief nachtmerries slapeloosheid diarree die langer dan 4 weken aanhoudt trillingen verhoogde hartslag

Na 5 soorten SSRI's overgestapt naar een TCA. Sinds circa 5 weken geleden gestart met Amitriptyline 50mg (HCL Strides) Vanaf de 2e dag begonnen de bijwerkingen en zijn tot op heden nog niet verbeterd. Voel me lichamelijke en psychische alleen maar slechter worden. Voor de slapeloosheid inmiddels zopiclin gekregen (ivm niet leverbare temazepam en zopidem). Dat helpt wel [lees meer...]iets tegen het slapen, echter niets tegen de hevige nachtmerries. Het trillen en de versnelde hartslag leer je wel mee omgaan, maar de overige bijwerkingen ervaar ik als vreselijk. Zou zeggen dat je na 5 weken toch wel wat verbetering in zowel stemming als bijwerkingen zou merken.
5

Amitriptyline

07-07-2024 | Vrouw | 43
amitriptyline (25mg)
Hersenschudding
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

constipatie

Na een ernstige hersenschudding begonnen met amitriptyline. Ik sliep slecht door de stresss van een langdurige hersenschudding. Ben zo blij dat ik met amitriptyline ben begonnen. Sliep veel beter, waardoor het herstel van de hersenschudding ook sneller verliep. In Duitsland wordt overigens standaard antidepressiva gegeven bij ernstige hersenschudding, om slaap te bevordere[lees meer...]n.
1

Amitriptyline

04-07-2024 | Vrouw | 28
amitriptyline (25mg)
Buikpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

duizeligheid hartritmestoornissen veel meer honger


1

Amitriptyline

15-06-2024 | Vrouw | 61
amitriptyline (10mg)
Zenuwpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

slapeloosheid

10 jaar gebruikt, verschillende doseringen. Meestal 10 mg voor de nacht tegen zenuwpijn door FBSS. Na stoppen omdat ik het idee had dat het niet (meer) hielp, kon ik ineens beter in slaap komen. Daarvoor lag ik 2-3 uur wakker voordat ik eindelijk in slaap viel. Wat een verschil. Moest ik zelf achterkomen….
4

Amitriptyline

11-06-2024 | Vrouw | 38
amitriptyline (25mg)
Hernia
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

versuft

Ik heb al ruim 10 jaar Fibromyalgie en slaap elke nacht slecht. 4 maanden geleden kreeg ik een acute rughernia met uitstraling in het been. Ik kreeg toen 25 mg amitriptyline voorgeschreven. De pijn in het been werd minder en ik sliep sinds jaren weer als een roosje. Wel werd ik er erg moe van nadat ik het ingenomen had. Inmiddels ben ik geopereerd aan de hernia en heb ik d[lees meer...]e amitriptyline niet meer nodig maar in overleg met huisarts ga ik 10 mg proberen voor de Fibromyalgie. Voorlopig ga ik niet stoppen, want van een goede nachtrust en weinig pijnklachten word een mens blij.
4

Amitriptyline

08-06-2024 | Vrouw | 45
amitriptyline (10mg)
Rugklachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

vermoeidheid

Omdat er zoveel negatieve ervaringen zijn, wil ik mijn positieve verhaal delen. Vanwege chronische rugpijn na een ongeluk 14 jaar geleden (div. Operaties) amitriptyline voorgeschreven gekregen. Gestart met 1x10mg en mocht het opbouwen tot 30mg in de avond per dag. Ja, je hebt in het begin veel bijwerkingen (duizelig, heel moe, gevoel van onrust, hoofdpijn), maar letterlijk[lees meer...] na 1 week op de dosering nam het enorm af (alleen een lichte moeheid blijft en droge mond). Vanwege de vermoeidheid ,in overleg met pijnverpleegkundige, neem ik ze al om 18.00. Ik lag toch al vroeg op bed, dus ga rond 21.00-21.30 naar bed en ben zo in dromenland. Mijn pijn is dusdanig verminderd (had ook jaren onverklaarbare pijn in mn bovenbeen en daar helpt het ook enorm goed voor), dat ik weer praktisch zonder pijn m’n werkuren red en ook weer eens zonder al teveel pijn wat leuks met m’n dochter (peuter) kan doen. Ik ben superblij!
5

Amitriptyline

02-06-2024 | Vrouw | 33
amitriptyline (10mg)
Fibromyalgie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

oorsuizen

Ik kreeg na een week gebruik extreme oorsuizen dus helaas moeten stoppen. Voor de pijn werkt het geweldig, erg jammer.
4

Amitriptyline

29-05-2024 | Vrouw | 45
amitriptyline (25mg)
Zenuwpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

depressief

Deze medicatie helpt mij goed bij extreme PDS pijn. Na 2 weken bijna geen bijwerkingen meer.
3

Amitriptyline

28-04-2024 | Vrouw | 67
amitriptyline (10mg)
Zenuwpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

diarree hoofdpijn onregelmatige hartslag hoge bloeddruk ongerustheid

Ook ik heb een genetisch probleem Een zeer laag,of niet werkend enzym CYP2D6, en een traag enzym CYP3A4. Is men pas eind 2020 achter gekomen,na heel veel negative reacties van artsen,omdat het allemaal tussen mijn oren zou zitten. Daar ik vrijwel niets aan pijnstillers o.i.d kan gebruiken als alleen paracetamol. Heb ik gevraagd om amitriptyline. Mag maar 10 mg... Vroe[lees meer...]ger merk CFgehad,en in feite niets gemerkt van bijwerkingen..,terwijl dat genetisch probleem al bestond. Nu gebruik ik strides... de eerste nachten sliep ik niet. Vervolgens kreeg ik last van obstipatie,opvliegers en zweetaanvallen. Ik slik ze ongeveer 6 weken. Ondertussen is obstiepatie diarree geworden.. Slaap ongeveer 5 uurtjes ,wordt met hartbonken,wat zelfs te horen is in mijn oren wakker met stevige hoofdpijn Heb medicijnen tegen hoge bloeddruk,vreemd maar waar de bloeddruk schiet omhoog ondanks metoprolol ongeveer 37.5 mg en hydrochloorthiazide. Onbegrijpelijk. Ik ga afbouwen .Wat ik erg jammer vind,is dat ziekenfondsen alle premies verhogen,ons volproppen met de goedkoopste zooi wat er is ,zodat ze zich kunnen blijven verrijken. Maar niet in staat zijn,voof mensen met een genetisch probleem medicijnen op maat te verstrekken. SORRY DAT IK HET ER ZO NEER ZET....ER ZIJN MEER MENSEN,ALS IK DIE TEGEN DAT PROBLEEM AAN LOPEN. (Red: absoluut en zo zie je maar weer dat een DNA test geen overbodige luxe is, want artsen vinden je dan maar een zeur, maar nu weet jij tenminste beter. Nu nog even zorgen dat de artsen er ook rekening mee gaan houden. Onze DNA test Personal Medicine is zojuist uitgebreid naar 34 genen en heeft ook de mogelijkheid de uitslagen te delen met zorgverleners. Jij beheert de resultaten zelf, jij bepaalt wie inzage kan hebben. Als de ene arts er niets mee doet, dan heb jij zelf de mogelijkheid om de resultaten met een andere arts te delen.)
2

Amitriptyline

27-04-2024 | Vrouw | 65
amitriptyline (10mg)
Zenuwpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

emotionele afvlakking

Na een rugoperatie in 2016 amytriptiline gekregen ivm restpijn. In februari 2024 besloten het niet meer te willen gebruiken. Er zijn geen druppels of lagere doses dan 10 mg wat het af ouwen bemoeilijkt. Dus zelf tabletjes doorgebroken. Eerst 3 weken 5 mg en daarna 2 weken 2 mg. (Ongeveer) Wel eens gedacht weer te beginnen maar het is bekend dat je die eerste weken teru[lees meer...]g wil grijpen. Heel langzaam komen mijn emoties weer terug en dus ook de nodige pijnen en vermoeidheid van de fibromyalgie. Ik heb één nacht enorme kramp gehad in mijn rechterbeen en angstdromen maar die zijn nu weg.Ik zorg er wel voor veel te drinken en zover het kan veel te bewegen. Nu twee weken niet meer gebruikt !! Ik ga ervoor om het. Iet meer te nemem.
2

Amitriptyline

27-04-2024 | Vrouw | 74
amitriptyline (10mg)
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

koud nachtelijk zweten acute hoofdpijn hartkloppingen

Gebruik dit middel(10mg) tegen pijn (fibromyalgie en erge slapeloosheid. Helaas krijg ik er veel narigheid voor terug. -erge hoofdpijn -zware hartkloppingen -rusteloosheid in de nacht -zware warmte aanvallen in de nacht. Leeftijd bijna 74.
5

Amitriptyline

15-04-2024 | Vrouw | 43
amitriptyline (25mg)
Hersenschudding
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

constipatie afwezigheid van menstruatie


4

Amitriptyline

12-04-2024 | Vrouw | 40
amitriptyline (25mg)
Zenuwpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

gewichtstoename

Werkt heel goed tegen nekpijn. Wel gewichtstoename, maar veel gelukkiger en pijnvrij
2

Amitriptyline

10-03-2024 | Vrouw | 52
amitriptyline (25mg)
Zenuwpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

gebrek aan emoties

Dit medicijn hielp niet veel tegen de zenuwpijnen. Wel werd ik qua emoties een zombie. Kon nergens meer om lachen, vond alles irritant en stom. Ook zo'n woei in mijn hoofd. Nu twijfel ik nog steeds aan mijn diagnose maar ja, op één of andere manier drukken sommige artsen hun eigen overtuiging door waar ik vervolgens niets mee kan. Jammer. Nu gebruik ik pcm met nurofen. Mij[lees meer...]n klachten liggen echt in de extreme spierverkrampingen en spasmen plus sclerose in de SI gewrichten. Ik vermoed dat daardoor die zenuwpijnen ook zijn ontstaan. Tevens mijn leven lang al enorm druk in mijn hoofd. Heel ver doordenken, alles uitpluizen. Dit in combinatie met pijn ben ik gewoon uitgeput. Daardoor hartklachten en zo gaat het maar door. Gezeik. Medicatie wat wel hielp mocht ik niet meer omdat een huisarts er niet achter stond. Ik ben er nu wel klaar mee. Uitzingen dit leven.
5

Amitriptyline

19-02-2024 | Man | 31
amitriptyline (10mg)
Spanningshoofdpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na jarenlang spanningshoofdpijn gehad te hebben en vele andere dingen te hebben geprobeerd en mij geen raad meer te weten ben ik op onderzoek uit gegaan. Amitriptyline kwam voorbij, maar waarom zou ik een antidepressiva gaan slikken als ik niet depressief was? Dus ik stelde het uit. Na nog meer onderzoek bleek dit middel ook een positief effect te hebben op mijn prikke[lees meer...]lbare darmen en angsten. Ik was om en stelde het voor aan mijn huisarts. Omdat wij al vele oplossingen hebben geprobeerd in de afgelopen jaren, ging hij akkoord en vertelde dat dit middel positief effect kon hebben. Na hier gelezen te hebben wat de mogelijke bijwerkingen konden zijn was ik wat aan het aarzelen, maargoed.. beter wat bijwerkingen dan de pijn en ongemak die ik al had. De eerste week had ik geen enkele bijwerking. Ik sliep heerlijk. De 2e week merkte ik een lichte sufheid en concentratie problemen. Nu zat ik ook tegen een burn-out aan, dus dat kon de symptomen ook versterken. De spanningshoofdpijn zou pas gaan verminderen na maanden gebruik, maar dit bleek al veel sneller. Na 1,5 week was mijn spanningshoofdpijn zo goed als weg. Na 2 weken begon ik trek te krijgen in producten die ik had geskipt in mijn dieet omdat deze vele ongemakken gaven. Nu ruim 3 maanden later kan ik zeggen dat de prikkelbare darn zo goed als weg is. Ik kan eten wat ik wil, zonder pijn en een opgeblazen gevoel. Ik slaap heerlijk (soms wat overactief aan het dromen). De scherpe randjes van de angst is iets afgenomen en vooral de spanningshoofdpijn is weg. Soms komt het 'volle hoofd' gevoel wel terug bij overprikkelling. Maar wanneer ik dan even een stap terug neem en afleiding zoek, verdwijnt dit ook weer. Ik ben dus zeer tevreden over dit middel!

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2336) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1399) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1154) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (959) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (916) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (876) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (828) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (780) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (673) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (655) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (650) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (634) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (628) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (603) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (596) - Verslavingsziekten
Metformine (593) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (548) - Anticonceptie - overig
Escitalopram (512) - Depressie - antidepressiva SSRI
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (487) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (466) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (440) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (431) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.