ADHD - psychostimulantia
Vergelijk de ervaringen met medicijnen in de categorie
Naam | Aantal ervaringen | Effectiviteit | Algehele tevredenheid |
Dexmethylfenidaat | 8 |
Intuniv | 5 |
Rilatine | 4 |
De laatste ervaringen in de categorie: ADHD - psychostimulantia
Ik ben zelf psychiater en heb nooit van ADHD medicatie dat gekregen wat ik wilde. Methylphenidate was een sociale dwangbuis. Dex werkte eerste dagen perfect, maar rebound was sterk en tolerantie en beetje nervositeit (waardoor neiging tot alcohol).
Lisdex beloofde veel, maar was gewone dex slow release.
Nu heb ik atomoxetine gecombineerd met dex (let op dit is off labe[lees meer...]l en niet goed onderzocht).
Ik voel een algeheel stabieler gevoel van welbevinden, minder rumineren, minder vroeg wakker worden, tegen een stootje kunnen. (ik denk dat naast focus de atomoxetine ook de angst en stemming verbeterd, dit kan ook 1000-en nerveuze gedachten geven).
Daarnaast moet ik bekennen dat atomoxetine wel echt voor mij sterker het gevoel geeft ook iets op aandacht (en vooral stemming = motivatie = focus?) te doen dan wellbutrin
Ik heb voor een best wel lange tijd methylfenidaat gebruikt en merkte zeker verschil. zowel positief als negatief. Helaas waren er op lange termijn meer negatieve kanten aan dit middel dan positief. Ik kon moeilijk uit mijn woorden komen, was prikkelbaar en kreeg depressieve gevoelens. Eetlust had ik niet meer en ik at amper een normale maaltijd op een dag (vol met inspann[lees meer...]ing). De concentratie was verbetert maar dit was het niet waard in vergelijking met de lijst bijwerkingen.
ik slik nu al een aantal maanden tentin en dit werkt bijzonder goed. Eerst andere medicatie geprobeerd maar ben uiteindelijk toch terechtgekomen bij dit medicijn. De onrust verdwijnt uit mijn hoofd en lichaam, en ik kan me beter concentreren als ik dit middel inneem. Echter zitten er wel een paar vervelende bijwerkingen bij. ik neem de laatste tablet om ongeveer 12 uur smi[lees meer...]ddags in. Rond 4 uur smiddags krijg ik last van overprikkeling en ben ik meer geïrriteerd. Hoofdpijn komt ook af en toe kijken. Verder zijn het de welbekende bijwerkingen zoals, verminderde eetlust en een hogere hartslag. in het algemeen ben ik zeer tevreden over dit medicijn en is dit het beste middel dat ik tot nu toe heb geprobeerd.
Reden van gebruik vermoeding add met diagnose autisme. Kort geleden is bekend geworden dat dexamphetamine/lisdexamphetamine kan helpen bij overprikkeling door autisme. Een diagnose add kost veel tijd en geld. Daarom heeft mijn psychiater besloten, op mijn verzoek, om lisdexamphetamine (elvanse) voor te schrijven. Start 30mg. Effectief voelt een beetje als modafinil maar d[lees meer...]an toch anders. Verhoogt naar 40mg en ik voel me rustig. Het gekke is, is dat ik niet onrustig voordat de behandeling begon. Mijn psychiater zei dat het waarschijnlijk komt doordat je minder gevoelig bent voor prikkels van je autisme doordat lisdexamphetamine mij een beetje dempt. Goed nieuws want ik zou andere effecten ervaren als ik geen add zou hebben namelijk een uplifting gevoel, soort euforie achtig. Maar niets van dat. Ik ervaar 0 bijwerkingen. 1 dingetje: af en toe voel ik mij social awkward niet anti-sociaal gelukkig maar thats it. Concentreren gaat beter en langer, voel me goed. Alleen ik kan nog wel extra focus gebruiken voor het leren. Daarom ga ik voorstellen om 1x per dag dexamphetamine van 10mg erbij te nemen puur voor het studeren.
Mijn kamer is better, voel me beter, kan me beter concentreren ben minder impulsief. Ja dit middel is voor mij gemaakt
Hallo,
Ik vond de manier waarop dit merk ergens rond 2015 op de markt kwam al heel ongebruikelijk en ongelooflijk dat dit allemaal maar zomaar kon hier in Nederland, het oorspronkelijke middel was gewoon veel beter en goedkoper, maar dat terzijde.
De bijwerkingen ervaar ik de laatste maanden pas vooral
Ik heb het idee dat mijn motoriek is beïnvloed en het lopen over one[lees meer...]ffenheden minder gaat .
Ik vroeg mij af of andere dit ook zo ervaren?
Daarnaast heb ik het idee dat de concentratie bij mij juist minder geworden is , pas als ik het middel niet meer gebruik ivm het op tijd naar bed gaan.
Ik merk dan dat ik in de avond uren heel slecht ben in verschillende taken tegelijkertijd uit te voeren , alsof het slechter aan het worden is de laatste tijd
uiteraard tijdens gebruik van dit medicijn zijn deze klachten er niet.
Ik wil op termijn helemaal vd medicatie af ik hoop dan dat de oplossing in de juiste voeding ligt.
Dexamfetamine werkt prima. Alleen die tabletten van Tentin werken stukken minder goed dan de tabletten van de apotheek zelf. Helaas moest iedereen verplicht overstappen.
Ik ben tegen harddrugs
Ik was allergisch voor een hulpstof in concerta. En ritalin vergat ik in te nemen... lol.
Qua bijwerkingen alleen veel minder eetlust. Maar ik ben 20 kg te zwaar, dus dat is niet erg hahahahahaha. Ook iets meer dorst. 100000x beter dan concerta
Ik ben nog niet begonnen aan Dex Tent. Maar ik vind hier wél hele goede ervaringen in woorden weergegeven waar ik echt wat aan heb. Nu ben ik minder angstig en de doorslag om toch te beginnen, is wel van de meneer van 46 jaar, die in zijn ervaring, meer weergeeft over, over, hoe je het medicijn het beste vanaf het begin kunt gebruiken. Ikzelf ben 59 en ja, ook al jarenlan[lees meer...]g aanmodderen met van alles...en tot nu toe heb ik 1 geluk gehad: ik heb bijna nooit last van bijwerkingen van welke medicatie dan ook, behalve misschien een beetje hoofdpijn in het begin ( ik ben kwetsbaar, en heb vaak Prednison omdat ik van nature Resistent ben voor echt alle Antibioticum die er zijn of komen),,..en daarnaast zijn al mijn bloedvatklepjes in mijn onderbenen, of kapot, of ze zijn er gewoon niet meer, doordat ik zwaar ben aangereden op mijn fiets, vlak voordat Corona haar intrede deed in Nederland...buiten mijn schuld om...ik was zwaargewond... gelukkig voor m'n familie, heb ik het overleefd en sindsdien, kan ik, zoals die meneer ook zegt, exact voelen wanneer een medicijn begint te werken, dus eigenlijk is dat een voordeel van een nadeel (de bloedvatklepjes reguliere dit namelijk).. Morgen ochtend begin ik na mijn ontbijt en ik hoop, maar ik geloof ook dat dit misschien wel eens het medicijn zou kunnen zijn die Stilte en Rust komt brengen in m'n brein...
Kort maar krachtig slik al 22 Jr ritaline van sandoz maar omdat die niet meer verkrijgbaar zijn kreeg ik methylfenidaat van Teva nou dat is werkelijk troep het werkt voor geen meter
Heb maandag een afspraak bij de dokter dat ik over ga naar dexamfetamine. Ben nog nooit zo somber en moe geweest en mensenschuw sinds ik die van Teva krijg wat een rotzooi is dat!
Sinds kort krijg ik methylfenidaat van het merk teva,daarvoor gebruikte ik ritalin van sandoz al 22 jaar maar die worden niet meer geleverd. Die ik nu krijg methylfenidaat van teva werkt totaal niet het is troep,ben somber sneller boos het werkt gewoon niet niks neem of kan ik onthouden als er tegen me gepraat word of snap het niet. Echt bagger!
Ga over op de dexamfetime,[lees meer...] dan maar bij betalen. Dat met teva is geen leven.
Ik vond het prettig om het gevoel te krijgen: “ik ben aan”. Maar de bijwerkingen bleven onlangs de lange periode van slikken. Het meest vervelende vond ik dat ik eind van de dag in mijn hoofd heel de dag aan het doornemen was waardoor ik het gevoel had dat er iets niet klopte.
Soms wat last van hartkloppingen of zweet.
Na 5 jaar de kortwerkende (15MG) om de 3 uur heb ik de langwerkende (27MG) om de 4 uur. Ik merk dat het een fijne inwerking heeft en een fijne uitwerking.
Je voelt het geleidelijk inkomen Ipv de kortwerkende met het gevoel: “ik ben aan”. Ik kan met deze medicatie blijven eten, gevoel van trek hebben en het überhaupt kunnen kauwen is fijn.
Na methylfenidaat en normale dexamfetamine zei mijn psychiater dat dit misschien fijner voor mij zou zijn. Ik gebruik het alleen tijdens tentamen periodes omdat ik de bijwerkingen haat. Ritalin kickt te hard in voor mij en daar krijg ik ernstige hartkloppingen van en ik word er onrustig van als ik niet weet wat ik moet doen. Elvanse is wel een uitkomst, maar ik geef echt [lees meer...]de voorkeur aan mijn normale gemoedstoestand. Hoe rot het soms ook is om adhd te hebben. De bijwerkingen van alle soorten medicatie wegen zwaarder voor mij! Elvanse werkt naar mijn gevoel wat te lang door, ik moet erg denken aan wanneer ik het inneem, vroeg in de ochtend want anders slaap ik niet ‘s nachts. Ik merk wel de voordelen zoals rustiger in m’n hoofd zijn, maar zonder voel ik me toch het aller fijnst. Studie en huishouden gerelateerd is het niet handig om mijn medicijnen niet te nemen, maar de bijwerkingen zijn vervelender dan een on-opgeruimd huis of me lastig kunnen focussen.
Ik gebruik rilatine sinds ik 14 ben, toen kwam ik te weten dat ik ADD had. Ik gebruik het enkel tijdens examenperiodes. Ik begon eerst met een kwart van een pil van 10mg, wat ik geleidelijk aan verhoogde. Het helpt me bij concentreren en ik word er ook leergierig van. Niet enkel om te studeren, maar het helpt ook bij andere activiteiten zoals muziek spelen, creatief zijn..[lees meer...]. In alles wat ik doe als ik rilatine gebruik ben ik super gemotiveerd.
Na 18 jaar ritalin te hebben gebruikt overgestapt op Atomoxetine
Ik was huiverig vanwege alle bijwerkingen, en misschien komen die nog mettertijd maar ik heb nergens last van
1 x.per dag 1 tablet nemen is ideaal
Ik kan ineens beter plannen en me ook aan de planning houden. Ik ben niet meer zo intens moe en slaap nu prima de nacht door. Ik ben daadkrachtiger en kan meer afspraken op een dag hebben zonder totaal overprikkeld te worden.
We zijn begonnen met 10 mg en zagen al een verbetering in werkhouding op school , taakjes afmaken en langer aan iets kunnen werken in de klas. Zoon zag énorm op tegen de lange dagen op school.
Sinds kort is de medicatie verhoogd naar 20 mg en we weten niet wat we meemaken. Een super vrolijk kind die opeens weer wil leren en nu aangeeft dat de dagen op school voorbij vl[lees meer...]iegen! Slapen was altijd al een probleem en dat is niet minder geworden maar de stemming en de hoeveelheid energie is goed en stabiel.
Ik ben sinds kort pas in het proces om mijn adhd onder de hand te krijgen
Ik begon met concerta 18 mg maar werkte uit na 3 half uur waardoor ik er gauw 3 perdag nam
Ik begon met de dosis omhoog te schroeven echter toen ik op 36 mg kwam kwam ik ineen zware neerwaartse spiraal terecht die over het weekend mij volledig sloopte ben toen terug naar 27 gegaan
Duurde 2 weken v[lees meer...]oor dat ik hersteld was maar het lag niet lekker dus naar Ritalin gegaan 10mg 5 per dag
Maar het lag niet lekker dus ben naar 15 gegaan dit werkte op zich wel maar begon depressieve bijwerkingen te krijgen die toch wel bleven terug komen ook op 10 mg
Mijn psycholoog had het al over dexamfetmine gehad maar de kosten waren een onduidelijk en zorgelijk
Toen besloten dat ik het een maand het zou uitproberen waar voor ik 79 euro had vrijgemaakt
Was nog niet op de hoogte van het maximum van 250 euro en was onder de indruk dat na 250 euro de zorgverzekering het niet veder zou vergoeden en ik alles zelf moest betalen een whooping 1000 eu perjaar
Dat was gelukkig niet het geval
Kwam er achter dat via hevo consult ik een terugbetaling kon aanvragen en dat resulteerde er in dat ik nu maar 19 euro voor een maand hoefde bijbetalen, en dat is zeker te doen
Het medicijn zelf zou ik omschrijven als schoon en zeer effectief
Na al de vorige mishaps was ik sceptisch en had ik er weinig vertrouwen in
Maar het heeft echt me verast met de werking en ben nu ook blij dat ik scepticisme aan hield om dat het nu het echt bewijst dat het werkt en niet alleen om dat ik hoge verwachtingen heb
Het werkt snel in ongv 30 minuten en werkt bijna precies 4uur
Het enige probleem wat ik ervaar is dat het te goed werkt grappig genoeg
Ik kan er echt me dag mee invullen maar als ik dan op de laaste dosis van de dag zit
En ik heb een productieve en drukke dag gehad word ik zeer slaperig en van ik bijna om 8uur inslaap
En dat heb ik nog nooit meegemaakt echter waneer het medicijn dan uitwerkt is het alsof mijn slaap proces word geannuleerd en ervaar ik een spike in energie en een verlangen naar stimulatie
Ik begin dan erg trek te krijgen naar suiker en en wil dan ook gaan gamen
Dit heeft er voor gezorgt dat ik in de nacht heb zitten gamen alcohol ben gaan drinken of ga roken
Als een oplossing ben ik aan het proberen om om op het eind van de laaste dosis op te volgen met een Ritalin om dit te te verhelpen
Ditheegt mij een ander perspectief gegeven op adhd en ik denk dat het komt door
Dat dexamfetmine de aanmaak van Dopamine stimuleert waar methylphenidate de heropnamen blokkeert
Bij mij staat adhd centraal om innerlijke chaos en ernstige motivatie problemen
Dit veroorzaakt verdere klachten als laag zelf beeld en een minderwaardigheids complex
Op methylphenidate merk ik dat ik meer plezier heb ik de dingen die ik doe maar als een resultaat hier van
Ik op een hedonistische manier mijn dag invul dit komt denk ik door dat het de heropnamen blokeert maar niet stimuleert hierdoor ben ik constant op zoek naar stimulatie dit veroorzaakt fluctuaties in de effecten van het medicijn en als ik dan onvermijdelijk verveeld raak met het gene wat ik aan het melken ben voor dopamine en niks anders kan vinden om te doen raak ik depressief om dat ik geen stimulatie kan creëren
Het medicijn verandert dan van iets wat me ondersteunt naar iets wat me systematisch afbreekt
De dex doet echter wel Dopamine aanmaak stimuleren en hierdoor merk ik dat ik niet meer zo verplicht ben om mijn dag in te vullen op wat mij het beste stimuleert maar ook nu de vrijheid ervaar om dingen te gaan te ondernemen die ik belangrijk vind of Intresse in heb een wereld van verschil
Het medicijn is bijna het zelfde als speed en dat is best een enge gedachten
Ik heb het idee dat het ook best wat risico's heeft op het vlak van misbruik of verslaving
Maar zolang ik me zelf real hou en realiseer dat te veel Dopamine een adverse effect heeft
Denk ik niet dat de dag ooit zal komen dat ik het misbruik of verslaafd raak
Daarom denk ik ook dat dit medicijn een zeker besef nodig heeft
Als de gebruiker niet genoeg besef heeft over de fijnere details van het Dopamine systeem
Dat er een hoog risico aanwezig is voor misbruik
Ik zo niet zomaar aan iedereen aan raden
En denk dat dit medicijn ook heel erg gecomplimenteerd zou worden als er voor af een spoedcursus dopamine zou worden toegevoegd om misbruik of verslaving risico's te minimaliseren
Het is letterlijk de sleutel to mijn potentieel in de na al 3 dagen begon ik onwijs veel progressie te boeken
En kan ik nu echt en eindelijk mijn leven op de rails zetten en uitebloeien naar de volste expressie van mij
Top medicijn overtreft al mijn verwachtingen
Hallo,
In het verleden heb ik Ritalin, Concerta en dexamfetamine (Amfexa) gebruikt. Allemaal met redelijk tot goed resultaat, maar het raakte erg snel uitgewerkt bij mij en kreeg dan last van rebounds: erg moe zijn, vooral mentaal en daardoor niet goed meer kunnen nadenken/functioneren.
Ik ben net gestart met Lisdexamfetamine 70 mg 1x per dag. Dit zou zo'n 13 uur moe[lees meer...]ten werken, maar ik heb het idee dat het bij mij na zo'n 5 á 6 uur is uitgewerkt. Ik ervaar binnen een uur na inname al een piek (rustiger hoofd, lichamelijk energieker) die ongeveer 2,5 uur duurt waarna het geleidelijk afneemt en daarna slaat ineens een zware mentale vermoeidheid toe (rebound?). Het voelt dus als een flinke kopstoot, zowel bij inwerken als uitwerken.
Ook voelde ik me warrig, chaotisch en soort van raar/onwerkelijk gevoel.
Vandaag de capsule opengemaakt omdat ik het idee heb dar 70 mg ineens teveel is, en eerst de helft daarvan ingenomen met yoghurt. 3 uur later de tweede helft genomen.
Ik heb het idee dat het nu langer doorwerkt, het er minder hard 'in klapt' en geen zware rebound.
Ik zit nog maar op dag 3 dus het is denk ik nog uitproberen?
Zijn er meer mensen die het rare/onwerkelijke gevoel herkennen? Ik word er niet echt bang van, maar vind het vervelend om me zo vreemd te voelen.
Zag het allemaal nie meer zitten door enkele dikke tegenslagen in men leven dit medicijn heeft en helpt me nog steeds normaal door het dagelijkse leven te gaan mss zelf beter dan ervoor!
Ik had niet door dat dit medicijn mij langzaam een schim maakte van wie ik in essentie ben. Ik dronk meer alscohol, rookte (VEEL) meer, was altijd moe en futloos, stak mijn kop in het zand voor verantwoordelijkheden. Enige dat ik als positief heb ervaren is dat ik minder prikkels had. (En logisch ook als je niets anders doet dan bingewatch-en) Ik had totaal niet door dat d[lees meer...]it door dit medicijn kwam. Door aanhoudende diarree ben ik overgestapt op een ander medicijn en verdwenen bovenstaande klachten direct als sneeuw voor de zon!
1 week lang 2,5 mg (4 keer per dag om de 4 uur) als ik niet kon slapen mocht ik laatste dosis overslaan.
Mijn klachten waren extreem voor deze lage dosering.
- jeuk over hele lichaam (mezelf snachts open gekrapt)
- menstruatie doorbraak bloedingen
- buikpijn
- niks kunnen eten
- misselijk
- extreem hartkloppingen in rust hartslag van 140
- niet kunnen slapen
[lees meer...]- uitgeput niks kunnen doen
- beetje meer concentratie en motivatie om iets te doen..
Ik twijfel of het een allergische reactie is/overgevoeligheid. Ik ga dit morgen overleggen met de arts.
Morgen overstappen naar Tentin.. ben eigenlijk een beetje bang of dat er ook zo heftig aan toe zal gaan.. we zullen zien begin daarmee ook met halve tablet
Merk Sandoz niet meer leverbaar.
Krijg dan merk Mylan, hartkloppingen, duizelingen.
Terug naar de apotheek, krijg om te proberen merk Pharma HCI 1a 10mg.
In elke bijsluiter word geadviseerd NIET te gebruiken onder de 6 jaar en niet bij volwassenen????
Blijf de Pharma voorlopig gebruiken, en ga in overleg..
na mijn ADHD diagnose ben ik begonnen met rilatin te slikken. 15 mg om de 4 uur ik merkte dat ik minder sociaal was en minder gevoelens had. Rilatin was voor mij wel zeer effectief kwa concentreren. Mijn eetlust nam sterk af ik moest mezelf echt verplichten te eten wel had ik dan opeens honger rond 22 uur aangezien de rilatin dan was uitgewerkt denk ik. vaak pakte ik het m[lees meer...]inder dan 3 keer op een dag aangezien het niet aankon om dit meerdere dagen per week te doen want ik voelde me er vrij slecht door. tijdens examens was dit bijvoorbeeld vreselijk. wel een goed middel voor ADHD gewoon wel veel bijwerkingen.
ik ben sinds kort overgegaan op de 40 mg. ik heb alleen maar last van de bijwerkingen.
heel erg trillen, hele heftige hartkloppingen, overmatig zweten en veel last van misselijkheid
Zijn hier meer mensen die zich door dit medicijn neerslachtig en niet meer blij voelen? Ik vraag mezelf momenteel af of het hierdoor komt.
Categorieën met de meeste ervaringen
Depressie - antidepressiva SSRI (5949) |
Anticonceptie - overig (4338) |