Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

categorie

ADHD - psychostimulantia


  ADHD behandeling

Vergelijk de ervaringen met medicijnen in de categorie


De laatste ervaringen in de categorie: ADHD - psychostimulantia

3

Modafinil

16-05-2024 | Vrouw | 34
modafinil
Narcolepsie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

droge mond spierspanning kaak hoofdpijn

Ik ben anderhalf jaar geleden eindelijk gediagnosteerd met Narcolepsie. Ik had al jaren last van extreme vermoeidheid, zo erg dat ik in slaap viel tijdens het autorijden, op het werk, ... Ondertussen neem ik iets meer dan 1 jaar Provigil, 2x 200 mg per dag. In het begin werkte het heel goed en kwam ik er met 2x 100 mg per dag. De eerste week werd ik er zelfs "hyperacti[lees meer...]ef" van, en de eerste nachten kon ik zelfs niet slapen (was me nog nooit eerder overkomen! ik slaap net overmatig veel). Ik ben tijdens die periode zelfs terug beginnen sporten enzovoort, met de fiets naar het werk ... 17kg verloren (ik was niet extreem zwaar, maar ook zeker niet slank, wel sprake van overgewicht uiteraard.) Naargelang de tijd vorderde had ik meer nodig om wakker te kunnen blijven, en ondertussen lijkt het alsof er reeds gewenning ontstaan is. Ondertussen heb ik ook geen energie meer om 's avonds nog te sporten, ik ben dus ook al terug 7 kg bijgekomen. Ik lees hier wel dat er geen ander medicijn "effectiever" is, dus ik hoop dat er misschien iemand is met een soortgelijke ervaring die geholpen was met iets anders. ik moet volgende week sowieso terug naar de neuroloog, en hopelijk heeft zij een oplossing.
5

Methylfenidaat

15-05-2024 | Vrouw | 58
methylfenidaat
MS (multiple sclerose)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb medikinet voorgeschreven vanwege mijn vermoedelijke adhd maar ik heb ontdekt dat het ook heel goed voor mijn ms is . De hersenmist is weg ik kan helder denken en mijn vermoeidheid is sterk verminderd. Ik kan veel meer aan .!
1

Methylfenidaat

15-05-2024 | Vrouw | 40
methylfenidaat
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

ongerustheid hartkloppingen gewichtsverlies moeite met slapen

Allerlei add medicijnen gebruikt om te testen en dat op 40 jarige leeftijd:-) Je kan je zeker beter concentreren en hard werken, maar je gaat maar door. Je bent toch geen robot? Hartkloppingen en afvallen, dit houdt niemand lang vol is mijn mening. Al helemaal een kind niet! Ik zou mijn kinderen het niet geven. Ongezond! Ik slik nu LTO 3 en dit helpt super goed. T[lees meer...]e koop bij de kruidvat of soms bij de apotheek. Sterkte en succes ermee!
5

Tentin

12-05-2024 | Vrouw | 45
dexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

constipatie moeite met slapen

Op mijn 40ste diagnose adhd gekregen. Ritalin en Elvanse gebruikt. Sinds een half jaar Tentin. Eerst 2 x 5 mg. Nu sinds twee maanden 4 x 5 mg. (Ik slik tegen hormoonschommelingen ook de combinatiepil door en aanvullend gebruik ik nog visolie, teunisbloemolie en magnesium). Voor het eerst sinds jaren, voel ik me stabiel en ben ik niet constant bezig om bang te zijn voor e[lees meer...]n het erna dealen met de gevolgen van: stemmingswisselingen, paniekaanvallen, impulsieve domme acties, onhandige opmerkingen, driftbuien binnen gezin etc, etc. Concentratie zou nog iets beter kunnen,maar effect en lichte bijwerkingen zijn nu prima in balans.
4

Elvanse

07-05-2024 | Vrouw | 37
lisdexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

verhoogde hoeveelheid zweten spierpijn droge mond spierspanning kaak

Voordeel is 1x per dag nemen en geen rebound. Wel pittige werkingen, nu neem ik het niet elke dag. Nu neem ik 1 dag voor het nodig heb 30 mg en dan de dag erna 50. Dan heb ik minder last van de bijwerkingen maar wel Positief effect.
1

Medikinet

05-05-2024 | Vrouw | 43
methylfenidaat
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
vraag mijn dochtetje 10 jaar krijgt moelijk pilletje weg. is nu een keer gelukt maar zag in reacties dat sommigen hem ook open maakte mag dit en kan dit
1

Dexamfetamine

04-05-2024 | Man | 43
dexamfetamine
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

hartritmestoornissen

Hallo allemaal, ik was blij dat de vertrouwde dexamfetamine weer verstrekt werd via de magistrale bereider of wel dmb, tenminste dat dacht ik. Vroeger zo'n 9 jaar geleden kreeg ik dit middel voorgeschreven voor mijn add klachten en ja ik was positief verrast het was echt een verademing. Sinds 3,5 week heb ik het weer voorgeschreven gekregen van mijn huisarts en ben gaan[lees meer...] opbouwen eerst 3 x per dag 1 van 5 mg maar had totaal geen effect toen 3 x per dag 2 van 5 mg dit ging er wat smoorher in maar ervaar nog steeds niet het effect van vroeger oké ik ben 9 jaar ouder maar het verschil is gewoon te groot. Tevens heb ik heel veel last van bijwerkingen die ik vroeger nooit heb gehad ik noem ze even op: slapeloosheid zo erg dat je echt niet in kan slapen en doorslapen, hevige zeer snelle hartkloppingen, een hoge lichaamstempratuur, overmatig zweten nog natter dan een otter, krampen ter hoogte van mijn hart, drukkende hoofdpijn aan rechterzijde van voorhoofd, ongecontroleerde spier spanning in aangezicht linkerzijde, trillende handen en extreem koude voeten. Dit alles is het mij echt niet waard en ben dan ook abrupt gestopt oké ik weet dat dit niet goed/gezond is maar ja zo gaat het ook niet langer. Vroeger kreeg ik echt een drive om aan dingen te beginnen was opgewekt en actief, vandaag de dag is dat echt anders ik ben vlak, afgestompt en kom tot niets het is bijna de wereld op zijn kop. Ik heb werkelijk geen idee hoe dit alles komt maar ben er wel van overtuigd dat dit niet meer mijn middel is. Vroeger kwam het is een potje van de apotheek magistraal bereid en nu in een strip van het merk Fagon, vraag me niet hoe het kan dat het nu zo anders werkt maar ik ben bang dat er weer mee gerommeld is. Succes lieve adhd en add vrienden
1

Elvanse

02-05-2024 | Man | 36
lisdexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

psychose pijnlijke tanden vergrendelde kaken psychiatrische problemen

BIj mij heeft dit medicijn een psychose veroorzaakt, dit heb ik nooit eerder gehad(en wist dus ook niet dat ik daar in zat)_ . Ik ben naar dokter gegaan & op hun advies ben ik toch doorgegaan met het gebruik van dit medicijn. Binnen zeer korte tijd weer een psychose gehad & weer naar de dokter. Toch het advies te blijven doorgegaan met het gebruik, de psychose zou niet zi[lees meer...]jn ontstaan door dit middel volgens het advies de dokter. Uiteindelijk meerdere psychoses gehad, toen werd ik suicidaal & ben ik bij de GGZ Crisis terecht gekomen. Hier werdt meteen besloten mij te laten stoppen, en heb ik de psychische hulp gekregen die ik nodig op dat moment. Voor mij was dit allemaal nieuw & heeft dit mijn hele leven op zn kop gezet. Nu zit ik nog in een behandeltraject op alles te verwerken en ben ik overgestapt op Bupropion. Dit allemaal voor een beetje rust..! Doe zelf gedegen onderzoek & misschien helpt het jou juist wel goed!
5

Methylfenidaat

01-05-2024 | Vrouw | 33
methylfenidaat
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

vermoeidheid nerveus gevoel angst verhoogde hartslag

Ik ben begin 2024 gediagnosticeerd met het gemengde type ADHD. Na een uitgebreid onderzoek van 10 uur verdeeld in verschillende test momenten. Heb ik Autisme, Hoogbegaafdheid, een combinatie of iets anders? Uiteindelijk kwam hier dus het gecombineerde type ADHD uit. Vroeger had ik een hekel aan de optie van medicatie maar nu maakt het mij niet zoveel meer uit. Als het mij [lees meer...]helpt en mijn leven word er beter van, waarom niet? Morgen gebruik ik het middel 14 dagen. In de tussentijd is zoveel gebeurd dat het bijna niet kort te beschrijven is. De 1e dag zette ik 20.000 stappen bij het gebruik van het medicijn waarvan het meeste in mijn huis. Ik ging flink opruimen. Ook merkte ik heel goed toen het medicijn ging inslaan. Mijn gezichtsveld werd scherper, geluiden kwamen helderder binnen en ik voelde mij echt aan de medicatie. De 2e dag had ik dit gevoel ook nog. Ik werd er wel blij van en had amper bijwerkingen. Enige dagen zou ik ongesteld moeten worden maar deze is uitgebleven. Normaal menstrueer ik tussen de 33 en 36 dagen en nu pas na 47 dagen. Vermoedelijk door de start van het medicijn. Maar voordat ik menstrueer word ik altijd heel erg moe, angstig, etc. Dus moeilijk om te zeggen of dit nou door de medicatie komt of gewoon door de pre-menstruatie klachten. Vermoedelijk het laatste. Ik vind alleen zelf 12 uur wel erg lang. Soms is het gevoel zo overweldigend. Maar weet dus niet zeker of dit door het medicijn komt of wordt versterkt. Voordelen zijn: veel makkelijker de planning gedaan krijgen van mijn werk, minder snel depressief, vrolijk, actief. Betere concentratie en scherper zicht. Minder hersen-mist. Maar dit werkt vooral beter als ik goed ben uitgerust. Nadelen: snel moe(of komt dit door de pre-menstruatie?), sneller angstig (pre-menstruatie?), onwerkelijk gevoel alsof ik in een film zit, maar dit had ik ook al zonder medicatie alleen de medicatie lijkt het iets te versterken, soms hogere hartslag, etc. Maar de bijwerkingen zijn veel minder intens als ik had verwacht. Ik ga dus kijken of ik de dosis kan verhogen en de duur naar 8 uur i.p.v. 12 uur. Ook had ik één dag niet genomen om te kijken of ik dan niet gek werd. Maar dat viel reuze me hoor. Af en toe een day-off is ook wel heel fijn voor de balans. Ik moet nog meer testen om echt te kunnen zeggen of ik dit blijf doen. Maar het is een hele interessante ervaring die zeker de moeite waard is om te ontdekken. Ik ben voorzichtig positief. Maar ik denk wel echt dat dit mij kan ondersteunen op de momenten dat ik minder zelf kan focussen en concentreren.
4

Modafinil

27-04-2024 | Man | 40
modafinil
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Gebruik het medicijn nu iets van 10 jaar, elke dag 2x 100mg. Ik ben alerter en geen/weinig last van extreme moeheid ,wat kwam door de vele prikkels. Eind van de dag heb ik nog gewoon energie over om met mn gezin te praten. Wel zou ik het liefst ook een klein beetje van het oppeppende van ritalin erbij hebben, maar die bijwerkingen en rebound waren te heftig voor mij. F[lees meer...]ijne aan modafinil is dat ik niet direct een duidelijk verschil merk, waardoor het voor mij gewoon goed in te nemen is al 10 jaar lang. Een dagje zonder wordt door mijn omgeving wel direct opgemerkt.
5

Concerta

24-04-2024 | Man | 12
methylfenidaat
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

gebrek aan eetlust

Zoon (nu 12) gebruikt dit 3 jaar. Overdag weinig tot geen eetlust naar haalt dit na 17u in. Weinig last van rebound en karakterverandering. Met deze medicatie is hij de leukste versie van zichzelf. Omdat het weinig ondersteund is nu op school gaan we volgende week over op Elvanse...
1

Elvanse

18-04-2024 | Vrouw | 25
lisdexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

spierspanning kaak echt slaperig overdag onvermogen om zich te concentreren

Ik slik nu een week Elvanse 30mg. Altijd Ritalin gehad, maar ik kreeg een lichte psychose (ik ben daar al heel gevoelig voor en heb een hele rits aan mentale problemen, dus die kans zit er nou eenmaal iets meer in) Bij mijn vriendin werkt dit medicijn geweldig, dus wilde ik de poging ook wagen. Ik heb namelijk heel veel last van geen concentratie, warrig zijn, mentaal hee[lees meer...]l druk, etc. Ook niet geheel onbelangrijk heb ik fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom. Ik vind deze medicatie dramatisch. Ik word er zó slaperig van, dat mijn hoofd continu tolt en ik niet wakker kan blijven. Mijn manager heeft, nu na een week nemen, gezegd dat ze me anders vindt deze week. Ze wist niet van de medicatie. Afwezig, ik doe mijn taken niet goed, ik ben er gewoon niet bij en ze uitte haar zorgen bij mij. Mezelf geëxcuseerd en uitgelegd dat ik medicatie problemen heb. Ik spreek zsm met de dokter om iets anders te proberen. Mijn kaken klemmen zo onwijs hard dat ik er niet van kan slapen. De fibromyalgie pijn in mijn benen is ongekend verergerd. Het enige voordeel is dat mijn hoofd rustig is. Maar hierdoor kan ik niet functioneren. Ik kan mezelf nergens toe zetten, mede omdat ik nog vermoeider ben dan normaal. Als je gevoelig bent voor bijwerkingen in andere medicaties, raad ik dit denk ik niet aan. Ik hoor goede dingen van anderen maar helaas ervaar ik het niet zo!
4

Concerta

10-04-2024 | Vrouw | 45
methylfenidaat
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

emotioneel verhoogde hartslag verminderde eetlust

Ik ben in januari na diagnose add op 45 jarige leeftijd, gestart met methylfenidaat. Per toeval als eerste met Concerta 27 mg. Daarna kreeg ik allerlei B merken. Ik blijk toch gevoelig voor de hulpstoffen erin dus met medische noodzaak krijg ik nu (na lang aandringen bij de apotheek) weer Concerta. Ik zit nu op 54 mg maar als ik het dan druk heb merk ik toch verhoogde hart[lees meer...]slag en dat ik sneller van 0-100 schiet in mijn emotie als ik ineens super down of droevig (had ik nooit voorheen-vrij beheerst). Dus nu doe ik soms een dag de 36 mg (helaas doet dit minder met mn focus en concentratie) maar geeft minder tot geen bijwerkingen. Voordeel van Concerta is echt de focus en eindelijk gewoon een planning kunnen maken in m’n hoofd en m’n productie op werk is echt zoveel beter! Minder afleiding. Top. Oh ja en val in slaap als een blok. En dat voor een piekeraar. In het begin was eetlust afname een dingetje. Kan soms wat maagklachten hebben:moet ervoor waken dat ik niet na inname tijd niks eet en dan in avond ineens veel en ook suiker behoefte. Je knopje van trek is een beetje van slag dus wel zaak dat je goed en gezond, verdeeld blijft eten. Verder zie ik het zo als m’n leven ipv 6 een 8 kan zijn met dit pilletje dan heel graag;) Hoop wel dat de werking zo blijft. Begreep dat er gewenning kan optreden, dus zaak om soms even pauze in te lassen. Althans zo vertelde de psych mij.
4

Elvanse

06-04-2024 | Vrouw | 31
lisdexamfetamine
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

droge mond

Ik lees je verhaal en sluit me er compleet bij aan , ook cocaïne verslaafd geweest, dit was inderdaad ook mijn ultieme rustgevende medicijn , helaas werd dit niet vergoed 🤣 Na het afkicktraject overgegaan op elvanse en tentin , inmiddels 70mg langwerkend en gemiddeld 5 tentin erbij , ik geniet van de lichte high die het soms geeft maar dit is naar kort. Qua concentrati[lees meer...]e helpt het me een heel klein beetje , mits iets me interesseerd. Ik denk zelf dat we enigzins het gevoel van cocaïne willen behalen , dit medicijn bestaat helaas niet en ik ben bang dat we die 'droom' moeten laten varen ...
4

Methylfenidaat

29-03-2024 | Vrouw | 19
methylfenidaat
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

kortademigheid angst hartklopping meer plassen dan normaal verminderde eetlust nerveus gevoel

Ik ben dit medicijn gaan gebruiken om betere focus te krijgen en om meer motivatie te krijgen/plannen. Ook om overprikkeling te verminderen.
5

Elvanse

24-03-2024 | Vrouw | 51
lisdexamfetamine
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

hoofdpijn

Eerst Methylfenidaat gebruikt, niet fijn, hartkloppingen en onrustig gevoel. Hierna Dexamfetamine, werkte prima, maar ik vergat het en kreeg een rebound, werd er heel warrig van. Hierna Elvanse. Even homeopathische middelen gebruikt, maar hier merkte ik niks van en kon me slecht concentreren, vooral met gesprekken. Nu toch weer terug bij de Elvanse en werkt goed. Ik kan me[lees meer...] weer concentreren en kom weer uit mijn woorden. Eigenlijk geen bijwerkingen. Blij mee!
5

Dexamfetamine

21-03-2024 | Vrouw | 35
dexamfetamine
Fibromyalgie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Helpt enorm. Niet tegen de pijn, ben wel weer hele dagen actief en heb focus. Wat een enorme opluchting.
5

Elvanse

19-03-2024 | Man | 39
lisdexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na jaren concerta en ritalin besloten te stoppen.in overleg met de psychiater Dit omdat ik een zoon heb van 4 jaar oud en ik was te veel momenten in mijzelf gekeerd. Een maand later besefte ik dat mijn leven te veel chaos was en ben weer op gesprek geweest en besloten om Elvanse te proberen. De eerste ervaring was weinig effect maar wel goed om te focussen. Het vervelende[lees meer...] was dat ik 3 nachten geen oog dicht had gedaan en ik ben vervolgens in overleg melatonine gaan gebruiken voor 4 avonden om 23:00 en direct naar bed. Slapen ging goed en na 4 dagen had ik geen melatonine meer nodig. Omdat het slaapprobleem verholpen was heb ik in overleg de dosis opgehoogd naar 2 tabletten. 1 om 7:30 en 1 om 14:00. Voor mij werkt dot perfect. Ik denk voordat ik handel, heb beter overzicht en alle dagelijkse taken die altijd zwaar aanvoelden of waar ik geen zin voor op kon brengen ervaar ik nu alsof het me geen energie kost. Ook zijn verjaardagen geen martelingen meer en heb ik veel energie om met mijn kind te spelen en de aandacht te geven die hij en natuurlijk mijn vrouw verdienen. Voor mij is het een wondermiddel en in vergelijking met Concerta zit ik heel relax in mijn vel ipv dat ik half strak sta van de amfetaminen. Mijn ervaring is dat als er bijwerkingen waren de dosis te laag is of dat je de eerste week ( sommige adhders die ik ken hebben het over een aantal weken) er eveb doorheen moet. Wel is belangrijk om goed op de voeding te letten want ik heb geen hongergevoel meer totdat ik begin met eten.
4

Methylfenidaat

17-03-2024 | Man | 60
methylfenidaat
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

hoofdpijn

Man, 60 jaar. Blijvende gevolgen van zware burnout. Hierdoor erg prikkelgevoelig geworden en een verminderd vermogen tot prikkelverwerking gekregen. Mijn leven was hierdoor erg zwaar geworden en ik leefde - vooral in de eerste jaren na mijn burnout - veel in afzondering, omdat ik o.a. geluid slecht kon verdragen. Methylfenidaat heeft de kwaliteit van mijn leven signific[lees meer...]ant verbeterd. Het ondersteunt mijn hersenfuncties in brede zin, waardoor ik op nagenoeg alle terreinen weer redelijk kan deelnemen aan het sociale leven. De dagelijkse dosering die ik inneem varieert van nul tot het equivalent van zo'n 30mg op een dag; in het laatste geval betekent dat 2x18mg langwerkend + 1x10mg kortwerkend. Maar net hoe ik verwacht dat mijn dag er qua prikkelintensiteit uit komt te zien. Ik probeer hierop te anticiperen. Als ik mezelf overbelast qua prikkels, sleept methylfenidaat me er op dat moment meestal wel doorheen, maar moet ik het de volgende dag (en veelal meerdere dagen erna) bezuren. Als ik over mijn belastbaarheidsgrenzen gegaan ben, lijkt een nieuwe inname van methylfenidaat eerder contraproductief voor mij te werken, dan positief. Mijn lichaam en geest moeten dan gewoon de tijd krijgen om te herstellen en als ik dit respecteer, blijkt enige dagen erna de inname van methylfenidaat me weer zodanig te ondersteunen dat ik weer beter aan het sociale leven kan deelnemen. Voor mijn kwaliteit van leven is methylfenidaat een zegen gebleken, mits ik de inname ervan mindful afstem op de signalen waarmee mijn lichaam me duidelijk wil maken hoe de vlag erbij hangt.
1

Methylfenidaat

17-03-2024 | Man | 27
methylfenidaat
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

somber voelen lusteloos vaak moeten plassen verminderde cognitieve vaardigheden prikkelbaar diarree

Een paar weken geleden ben ik gediagnostiseerd met ADHD. Daarnaast ben ik als kind gediagnostiseerd met Asperger (Ik heb het geluk dat beide aandoeningen elkaar balanceren) Ik heb mijn huisarts gevraagd of ik DEX amfetamine zou kunnen proberen aangezien ik vaak moeite heb met het houden van overzicht en last heb van rusteloosheid en overprikkeling. Mijn huisarts zei dat he[lees meer...]t protocol is om eerst met methylfenidaat te beginnen. Ik had hier al sterke twijfels over aangezien bijna elke ADHD'er die ik er naar heb gevraagd slechte ervaringen had met methylfenidaat. De eerste twee dagen was ik wel iets rustiger, want de rusteloosheid werd vervangen door lusteloosheid. Vanaf de derde dag werd de rusteloosheid juist erger. Concentratie werd juist slechter in plaats van beter. Door mijn ADHD heb ik vaak moeite om dingen stap voor stap te doen, bijvoorbeeld als ik mijn huis schoonmaak. Dit werd door methylfenidaat versterkt in plaats van dat het hielp. Zolang als het middel werkte voelde het of ik een kater had in combinatie met een lichte griep. Ik had gehoopt dat ik door methylfenidaat beter opdrachten zou kunnen maken voor mijn studie. Het werkte alleen maar averechts. Ik kon niets onthouden van wat ik las en mijn motivatie was volledig weg. Ik probeer al een tijdje te stoppen met roken, methylfenidaat zorgde er echter voor dat ik twee keer zoveel rookte als normaal Nadat het middel volledig was uitgewerkt voelde ik mij juist weer erg goed, het is een fijn gevoel om weer nuchter te zijn. Na vier dagen ben ik met dit middel gestopt. Ik heb de bijsluiter erbij gepakt en in de eerste alinea staat al dat dit middel niet bedoelt is voor volwassenen.
4

Concerta

17-03-2024 | Man | 48
methylfenidaat
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo allemaal, Benieuwd wie zich kan herkennen in mijn verhaal. Een verhaal over de overlap tussen PTSS, hoogbegaafdheid en ADHD en hoe Concerta daar wel/ niet een rol in speelt. Ik ben een man van 48. Maatschappelijk geslaagd, goede baan, hypotheek, getrouwd, kinderen, etc. Als het gaat om mijn mentale gezondheid ben ik heel m'n leven al aan het tobben. In de afge[lees meer...]lopen jaren een hele collectie 'diagnoses' verzameld. Eerst een gegeneraliseerde angststoornis. Daar kreeg ik Venlaflaxine voor die ik nu sinds 24 jaar slik. Daarna borderline persoonlijkheidsstoornis en na een periode van verslaving kwam ook complexe PTSS daarbij. Een jaar geleden ben ik voor de zoveelste keer weer gestart met therapie. Voor het eerst in al die tijd heb ik het idee dat ik dichter bij de kern van mijn problematiek ben gekomen. Wat er nu een beetje uit lijkt te rollen is: complexe PTSS (trauma), mogelijk hoogbegaafd en mogelijk ADHD. Omdat heel veel symptomen van deze 3 diagnoses elkaar overlappen is het lastig om te achterhalen waar, wat nu precies vandaan komt. Na een jaar lang schema-therapie en ook EMDR sessies mocht ik van mijn psychiater ook gaan 'experimenteren' met ADHD medicatie. Ik ben nu een week of 8 aan het 'experimenteren'met Concerta, kijken naar de juiste dosering. Ik zit nu op de 90mg. Ik verwachtte eigenlijk dat de Concerta zou 'in-kicken', net zoals je dat bijvoorbeeld bij alcohol of drugs kunt ervaren. Ik dacht dat op die manier de werkzaamheid heel erg voelbaar zou zijn. Dat is bij mij niet het geval. Ik heb ook helemaal geen bijwerkingen. Ik vindt het erg lastig om te bepalen of Concerta wat voor me doet en wat ik aan de schema-therapie en EMDR sessie heb gehad. En als Concerta ook een rol speelt, welke bijdrage levert het dan aan de positieve veranderingen? Mijn vraag is of mensen het volgende herkennen en dit toeschrijven aan het gebruik van Concerta: Positieve ontwikkelingen: - minder gejaagd, - veel productiever (ik doe aanzienlijk meer op een dag). - zie veel minder op tegen 'dingen doen'/ 'dingen ondernemen', - kan een CD luisteren zonder om de 10 seconden naar het volgende nummer te zippen. - kan bijvoorbeeld de vaat op het aanrecht laten staan en eerst even gaan zitten om koffie te drinken i.p.v. de 'dwang' dat eerst alles aan kant moet zijn, - mijn algehele draagkracht lijkt toegenomen, - ik voel me niet meer zo uitgeput maar 'gezond' vermoeid, - geen onvliegendheid/ kort lontje meer, - kan langere tijd aan een taak werken, - ben meer present in het hier en nu (in plaats van in mijn hoofd bij toen en straks). - ik voel me niet 'opgefokt, of opgepept' maar 'energieker'. * Herkennen jullie dit? * Voelen jullie wél dat het medicijn 'werkt?' * Dat je bijvoorbeeld kunt aangeven: nu voel ik het werken of nu voel ik dat het uitgewerkt raakt? Ik ben benieuwd naar jullie reacties, Goede groet, Stefan
2

Tentin

09-03-2024 | Vrouw | 48
dexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

nervositeit angst stijve spieren nerveuze tics

Met dexamfetamine van Tentin heb ik continu het gevoel dat ik strak sta. Ik voel me nerveus, heb meer last van angst en kom ook op anderen opgejaagd over. Hier krijg ik dan weer sociale angst van. Ik zit de ganse dag aan mezelf te plukken. Mijn motorische onrust is erger door geworden. In de winter heb ik last van vingers en tenen die wit uitslaan (Raynaud). Ook heb ik las[lees meer...]t van stijve spieren. Lichamelijk onderzoek hiernaar leverde niks op. Toevallig ontstonden deze klachten pas nadat ik Tentin ging slikken. Tegelijk helpt het om in de ochtend enigszins op gang te komen. Zonder voel ik me echt een zombie. Dat schijnt dan een ontwenningsverschijnsel te zijn. Alleen daarom neem ik het tot nu toe nog in. Ik vind het rotspul.
4

Concerta

08-03-2024 | Man | 13
methylfenidaat
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

gewichtsverlies

Door het steeds wisselen van merken van de medicatie heeft mijn zoon een ernstig ondergewicht gekregen en moet hij met spoed naar de kinderarts. Ik weet niet hoe en waar we duidelijk kunnen maken dat het juist zo belangrijk is dat je niet te veel met de adhd medicatie moet switchen tussen merken.
2

Elvanse

01-03-2024 | Man | 34
lisdexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo, ben man 34 jaar - ADHD -Pdd-nos -terugkerende depressies Weet niet of het aan mij ligt, maar merk eigenlijk niks van het middel. Overgestapt van kortwerkende- methylfenidaat (4 maal 2 tab Daags) naar dit middel omdat vorig middel niet meer afdoende werkte. Helaas denk ik immuun geworden te zijn na jaren lange trouwe dienst... Heb bijna alles al gehad van[lees meer...] het medicamenten uitgeprobeerd tegen mijn ADHD!!! uit eigen ervaring blijkt Cannabis ook een goed middel tegen mijn 3 Psychische kwalen heb hier eigenlijk nog het meest aan puur natuur. /////RED. Mijnmedicijn.nl : verkorte tekst naar de medische ervaring zelf////
3

Tentin

28-02-2024 | Vrouw | 17
dexamfetamine
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

droge mond


3

Elvanse

28-02-2024 | Vrouw | 17
lisdexamfetamine
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

droge mond hartkloppingen verminderde eetlust moeite met slapen


5

Elvanse

04-02-2024 | Vrouw | 22
lisdexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na 8 jaar incidenteel ritalin gebruiken, ben ik zo'n 2 jaar geleden aan de dagelijkse lisdexamfetamine begonnen. Dit omdat ik op mezelf ging wonen en elke dag mijn verantwoordelijkheden wilde kunnen aanpakken. Ik wilde ook minder bijwerkingen en dat is gelukt! Ik voel me geen zombie meer en tril veel minder. De vervelendste (verminderde eetlust) blijft wel, al in mindere m[lees meer...]ate. Verder merk ik als creatief persoon wel dat mijn 'mind's eye', verbeelding, bijna afwezig is op de dagen dat ik het slik. Daar baal ik van en is een specifieke overweging voor mensen die dit medicijn willen slikken. Verder is mijn tip, als veteraan-gebruiker: neem een zo laag mogelijke dosis en zorg ervoor dat je mega goed let op je voeding en je slaap. Als je dit wel doet heb je zo min mogelijk bijwerkingen + prima effect, als je niet zo op je gezondheid let bij een lage dosis heb je bijna geen effect (in mijn ervaring). Mijn psychiater heeft ook kortwerkende dexamfetamine voorgeschreven, dat kan ik erbij gebruiken op een dag dat ik even wat meer nodig heb voor korte tijd. Ook een aanrader als je slim om wil gaan met je dosis. Het is moeilijk om goed op je voeding te letten als je toch geen eetlust hebt, maarja, deze afweging is het voor mij absoluut waard. Lisdexamfetamine heeft het mogelijk gemaakt om mijn droomcarriere achterna te gaan en mijn persoonlijke leven op orde te houden. Groot fan!
4

Elvanse

02-02-2024 | Man | 23
lisdexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik merk dat het de eerste 3/4 uur goed zijn werk doet. Daarna merk ik duidelijk dat het effect afzwakt en ik steeds minder kan hebben. Ik wordt geïrriteerd, snel boos, kan me niet concentreren en snel overprikkeld. Het zou 13 uur moeten werken maar zo lang merk ik het effect echt niet.
4

Amfexa

31-01-2024 | Vrouw | 40
dexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

4

Elvanse

31-01-2024 | Vrouw | 40
lisdexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb alle adhd medicatie geprobeerd. Magistraal bereiding van dexamfetamine werkte het best maar was snel uitgewerkt en ik vergat het steeds. Elvanse sprak mij aan omdat je het maar 1 x hoeft in te nemen. Ik begin met 20 mg (ik weeg 55 kg) dat zorgde al voor minder prikkels zoals geluiden die minder hard binnenkomen. Concentratie bleef uit toen 30 en 40 mg geprobeerd. V[lees meer...]oor mij werkt 30 het beste omdat ik dan geen bijwerkingen ervaar. Alleen wanneer het uitwerkt vermoeidheidsklachten. Ik neem het iedere ochtend rond 6/7 uur . Eind van de middag is het nagenoeg uitgewerkt. Met een hogere dosering blijf ik langer wakker daarom terug naar 30 mg. Al met al tevreden

Categorieën met de meeste ervaringen

Depressie - antidepressiva SSRI (6359)
Anticonceptie - overig (4496)
Cholesterol (3293)
Depressie - antidepressiva overig (3128)
Epilepsie (2907)
Psychose / schizofrenie - antipsychotica (2872)
ADHD - psychostimulantia (2548)
Pijn - morfine-achtigen (2518)
Verslavingsziekten (2314)
Pijn (2259)
Bloeddruk - betablokkers (1929)
Maagzuur - protonpompremmers (1784)
Diabetes (suikerziekte) - orale middelen (1732)
Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend) (1668)
Anticonceptie - eenfase (1599)
Angststoornissen (1575)
Bloed / stolling - thrombose (bloedstolsels) (1450)
Antibiotica - urineweginfectie (1283)
Depressie - antidepressiva TCA (1242)
Allergie (1201)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.