Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Sertraline

1146
meningen

Sertraline

sertraline

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
angst vermoeidheid paniekaanvallen slapeloosheid buikklachten misselijkheid darm/maag van streek paniekerig concentratieproblemen wazig in het hoofd

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (402 meningen)
Angst & paniekstoornis (319 meningen)
Angststoornis (150 meningen)
Chronische depressie (46 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (35 meningen)
Postnatale depressie (18 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (16 meningen)
Sociale fobie (12 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

4

Sertraline

12-05-2024 | Vrouw | 39
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

vermoeidheid meer dromen spierspanning kaak

Elf jaar geleden begonnen na de geboorte van mijn jongste. Angst en paniekstoornis. De eerste weken waren verschikkelijk. Kon alleen maar in een donkere kamer zitten en geen geluid of licht verwerken. Extreme misselijkheid, angst, paniek etc. Jaren daarna ging het goed. Wel wat somber en neerslachtig. Dat is nooit weggegaan. Nu sinds vorige maand weer wat trouwer de medica[lees meer...]tie genomen. Opnieuw alle heftige bijwerkingen. Ik dacht dat ik eraan kapot zou gaan. En toen was daar de opluchting. Het gevoel van 'normaal' zijn. Helaas is er sinds deze week een terugval. Elke ochtend word ik wakker met opnieuw spanningsklachten en extreme misselijkheid. Gedurende de dag verdwijnt het weer naar de achtergrond. Ik heb geen idee hoe dit kan en zal aan de psychiater vragen of ik mijn dosis moet verhogen. Ook heb ik een doorverwijzing van de psycholoog, want er is veel te verwerken.
2

Sertraline

24-04-2024 | Vrouw | 38
sertraline (25mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

angst

Ik heb bij de opstart heel veel gelezen op deze en andere websites. Ik was tegen dergelijke medicatie maar ben toch opgestart onder lichte druk van de neuroloog. Nu zijn we 4 maanden verder en heb ik 2 psychiaters gesproken die beiden die medicatie niet opgestart zouden hebben. Ik heb heel veel last gehad van extreme angsten. Nu zijn we 8w verder en begint het te gaan. Ik [lees meer...]voel me weer meer zoals vroeger. Had ik op voorhand geweten dat ik zo lang dergelijke bijwerkingen zou gehad hebben had ik er niet aan begonnen. Nu adviseren de psychiaters om 37,5mg aan te houden omdat afbouwen opnieuw destabilisatie zal geven. Medicatie is goed om te overwegen als therapie niet of niet voldoende werkt. Ik ga nu therapie opstarten en eens ik meer stabiel ben mag ik afbouwen. In mijn geval vond ik dat de neuroloog dit heel snel voorgeschreven heeft terwijl er ook andere opties waren. Eens je gestart bent, niet opgeven, het komt wel weer goed maar kan lang duren (in mijn geval 8w).
4

Sertraline

22-04-2024 | Vrouw | 30
sertraline (100mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

vermoeidheid diarree

Bij het starten van medicatie zelf ook veel gelezen op deze website, daarom deel ik ook graag mijn ervaring met jullie. Gestart met 25mg en vervolgens per 2 weken opgehoogd met 25mg. De eerste weken ontzettend last gehad van toename angstklachten, het gevoel dat het nooit ging werken etc, maar na ongeveer 5 weken echt duidelijk verbetering! Veel meer rust en geen intens[lees meer...] verdrietige, diepe dalen meer. De aanhouder wint!
4

Sertraline

19-04-2024 | Vrouw | 43
sertraline (25mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

zweetuitbarstingen irrationele angst concentratieproblemen depressief

Hallo allemaal, Ik gebruik al jaren af en aan Sertraline, de eerste keer was toen ik 16 was (ben nu 43). Inmiddels heb ik ontdekt dat ik bij grote life events vaak in een depressie/angststoornis val en de afgelopen keren heb ik daar dus altijd Sertraline bij gehad, dit werkt altijd perfect en ik heb dus ook jaren zonder medicatie kunnen doorbrengen. De laatste kee[lees meer...]r dat ik het middel slikte was 1.5 jaar geleden ivm postnatale depressie. Tijdens het afbouwen overleed mijn moeder en ik dacht dat ik het wel zou redden. Helaas, 11 maanden na het overlijden van mijn moeder opnieuw zware depressie en veel angst. Ik ben nu weer 3 dagen aan het opbouwen (25mg) en het is geen pretje, kan me amper concentreren, elke ochtend paniek, jgeen eetlust en slecht slapen. Maar ik weet dat het goed komt! Ik weet uit ervaring dat ik het beste een dagritme kan aanhouden totdat de medicatie gaat werken, ik sleep mezelf naar werk, de sportschool en dwing mezelf te eten. Ik probeer mijn dagen te vullen, ook al is dat soms lastig en ben je doodmoe. Het helpt mij om me sneller beter te voelen. Voor de mensen die aan het opbouwen zijn en het ook zwaar vinden, hou vol want het komt goed! Overigens ga ik via GGZ laten checken waarom ik elke keer blijf terugvallen. Het kan zijn dat ik vanaf nu moet blijven slikken.
2

Sertraline

17-04-2024 | Vrouw | 34
sertraline (50mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

slapeloosheid angst misselijkheid

Sinds ongeveer 5 weken slik ik Sertraline. Eerste 2,5 week op 25 mg en sinds 3,5 week 50 mg. De eerste week werd ik heel erg depri. Daarna voelde ik me opeens een week heel goed. Toch besloten om op te hogen omdat 50 mg therapeutische werking zou hebben. Vervolgens 2 weken heeeel angstig geworden, ik durfde de deur niet uit. Dit is inmiddels weg, maar ik merk nu nog weinig[lees meer...] effect. Hopelijk komt dat nog.. is dit voor iemand herkenbaar? Ik probeer echt hoopvol te zijn….
4

Sertraline

14-04-2024 | Man | 43
sertraline (50mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

vermoeidheid verstoorde slaap angst

Na vele jaren met sociale angsten en een gegeneraliseerde angststoornis toch maar op aanraden van huisarts 10 jaar geleden gestart met sertraline. Vele jaren een onderhoudsdosis van 25mg blijven slikken, waardoor ik prima kon functioneren. Afgelopen augustus ben ik helemaal gestopt met het medicijn. In december toch weer opgestart, omdat alle sociale angsten terugkwamen [lees meer...]en ik weer veel ging piekeren. Helaas merkte in de maanden daarna dat ik dusdanig ontregeld was, dat ik een zwaar gemoed kreeg. Depressieve gevoelens van machteloosheid en uitzichtloosheid, terwijl ik van nature een opgewekt en positief ingesteld persoon ben. De onderhoudsdosis van 25mg was blijkbaar niet voldoende om er weer bovenop te komen. De natte wintermaanden hebben daar waarschijnlijk ook een rol bij gespeeld. Twee weken geleden heb ik in overleg de dosis verhoogd naar 50 mg. Bijwerkingen: enorme vermoeidheid en opstartproblemen in de ochtend. Soms depressieve gevoelens, maar deze worden afgewisseld met euforische momenten waarbij ik me weer helemaal top voel. Na twee weken merk ik dat de vervelende bijwerkingen minder worden en ik weer rustiger word in m’n hoofd. Het is voor mij echt een kwestie van volhouden en dan komt het uiteindelijk goed. Ik wens iedereen met dit soort klachten enorm veel sterkte en succes. Zet ‘m op en houd vol. Alles komt goed!!!
2

Sertraline

12-04-2024 | Vrouw | 38
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

angst paniekerig jeuk

12/1 ben ik opgestart met sertraline 0,25mg. Af en toe had ik vreemde angsten maar dit viel mee. Pas later ben ik overgestapt op aanraden van de huisarts om naar 50mg te gaan. 6 dagen was er geen probleem en nadien begon ik enorm angstig te worden, continu angstig. Toen ik mij opnieuw aangemeld had hebben ze mij naar 37,5mg gebracht. Ik neem dit nu op de kop 6 weken. Vori[lees meer...]ge week had ik voor het eerst een week dat ik mij precies een beetje mezelf terug had gevonden, ik dacht ik ben gestabiliseerd. En dan sinds afgelopen dinsdagNM is het weer begonnen.. Die extreme angsten. Precies of je heel de dag boven aan een attractie van een pretpark hangt. Vreselijk. Ik wou even polsen of er nog mensen waren die eerst zich beginnen goed voelen en nadien weer terugvallen? Doordat dit nu al zo lang duurt (die extra angsten) begin ik nu te twijfelen of het aan die medicatie ligt of aan mezelf. Ik geraak er helemaal in de war van. Liefst van al zou ik ermee willen stoppen maar de artsen denken dat ik dan nog meer uit evenwicht zal geraken. Ik ben soms radeloos. Graag jullie ervaring, het zou me helpen.
1

Sertraline

04-04-2024 | Vrouw | 29
sertraline (25mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

darm/maag van streek angst

2 weken terug gestart met dit medicijn. Op advies begonnen met 25 mg. Savonds genomen en snachts schokkend en angstig wakker geworden. Bij mijn ouders gaan slapen. Eerste week last van keel/oor en toen begon ineens de ellende. Extreem veel lucht in maag. Hele dag door boeren en misselijk. Snachts benauwd wakker en rondjes lopen om lucht uit maag te krijgen. Geen eetlust en[lees meer...] eigenlijk echt drama weken. Daarom in overleg met de psychiater besloten te stoppen en volgend week met ander medicijn te starten.
4

Sertraline

02-04-2024 | Vrouw | 46
sertraline (50mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb jaren paroxetine gebruikt die mij helemaal af vlakte, waardoor mijn libido helemaal weg was. Nu een aantal jaren geleden overgezet op sertraline en ben alleen maar positief. Wat voor mij in het begin een dingetje was, dat de emoties weer wat binnen kwamen dat had ik jaren niet gehad. Daar heb ik in het begin aan moeten wennen, maar nu kan ik zeggen dat het beter is[lees meer...] dan geen emoties te hebben.
3

Sertraline

01-04-2024 | Man | 56
sertraline (50mg)
Sociale fobie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik slik het nu 1 maand. Ivm een altijd aanwezig zenuwgevoel plus zenuwtiks die me werkelijk geestelijk en lichaamlijk opbreken. Nu met 50 mg Wat ik merk zijn dat ik meer energie en rust heb en me minder druk maak. Maar de tiks zijn er nog steeds maar misschien moet ik het langer slikken Ik heb bijna geen bijwerkingen Alleen het slapen gaat wat lastiger maar dat komt [lees meer...]waarschijnlijk ook omdat ik sinds kort tinnitus heb
4

Sertraline

22-03-2024 | Vrouw | 29
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

beangstigende gedachten hyperactiviteit

Ik schrijf toch even een review omdat ik weet dat toen ik begon aan dit medicijn ik elke dag op deze site keek voor andere mensen hun ervaringen. Ik gebruik het nu bijna 3 maanden tegen angstklachten. Ik ben begonnen met de vloeibare variant zodat ik in hele kleine stapjes kon opbouwen en zit nu al een tijdje op 50mg. De eerste weken had ik wat extra last van paniek (voo[lees meer...]ral een verhoging in lichamelijke klachten) en ik was soms even heel erg druk/hyper. Vanaf anderhalve maand begon ik duidelijk verschil te voelen. Ik heb een stuk minder angstige gedachtes en als ze er zijn dan gaan ze weer snel voorbij en zorgen ze niet voor paniek. Ik ben er tot nu toe dus heel erg blij mee.
1

Sertraline

16-03-2024 | Man | 51
sertraline (100mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

moeite met het bereiken van een orgasme

Na Fluoxetine, Duloxetine, Bupropion, Agomelatine, Fluvoxamine, Citalopram en Escitalopram zonder enig resultaat tegen depressie te hebben gebruikt, nu Sertraline geprobeerd. Op één bijwerking na geen enkel resultaat: vreselijk veel moeite met klaarkomen.
5

Sertraline

15-03-2024 | Vrouw | 46
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

misselijkheid

Sertraline langzaam opgebouwd, anders werden mijn klachten groter, in het verleden te snel opgebouwd, dus niet doen. Begin met 25 mg,na een week 50,wil je hoger, eerst 75mg en dan pas 100. Zo ook weer afbouwen.. zoeken naar de juiste mg. Eerste week 2 dagen diaree gehad. Voor je maag is het geen best spul, dus gebruik waar nodig een maagbeschermer. Ik ben door gaan prob[lees meer...]eren t/m 150 gram. Bij het opbouwen voelde ik me echt alsof ik net een glas wijn teveel ophad, moe en draaierig. Dat verdween. In de nacht erg zweten, ben daarom gaan minderen. Zit nu op 50 mg, dat is voor mij denk ik het beste. Paniekaanvallen zijn verdwenen. Ben rustiger, kan wat beter relativeren en slaap heel goed, elke nacht zeker 9 uur. Ik droom veel,maar geen nare dromen, eigenlijk alleen maar leuke. In de nacht zweten is nu gelukkig weg Mn maag is wel gevoelig. Dus daar moet ik rekening mee houden met wat ik eet. Ik ben daardoor 2 kg afgevallen. Het is geen wonderpil wat de ellende weg haalt,maar voor mij werkt het goed dat ik beter om kan gaan met ellende.
5

Sertraline

02-03-2024 | Vrouw | 48
sertraline (25mg)
Premenstrueel syndroom (PMS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

versuft steken in het hoofd buikklachten

Extreme pmdd, helpt enorm om stemming te stabiliseren. Zou willen dat ik dit jaren eerder had ontdekt. Wat was mijn leven dan eenvoudiger geweest! Ik neem hem in de avond en slaap hierdoor beter dus dat ik er wat suf van word werkt juist in mijn voordeel. Voor deze klachten zoek eens op H3 netwerk.
4

Sertraline

02-03-2024 | Vrouw | 22
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

angst ongerustheid depersonalisatie

Hallo allemaal! Ik slik nu echt al een aantal maanden zeker sertraline. Op het begin had ik echt super veel last van bijwerkingen maar na een tijdje gingen ze weg en ik kan wel zeggen dat ik merk dat mijn angst zeker is afgenomen. Alleen nu zit ik met het volgende.. vorige week had ik echt een goede week ik voelde me eindelijk vrolijker, mezelf en was meer ondernemend maar[lees meer...] deze hele week is het totaal het tegenovergestelde en ben ik meer angstig en heb ik niet de neiging om activiteiten te doen en ben ik dus meer teruggetrokken ook omdat ik me zo voel. Mijn vraag is is dit normaal? Kan het zo zijn dat ondanks je al een langere tijd dit slikt je alsnog een week bijvoorbeeld rot voelt als het ware. Ik hoor het graag!
2

Sertraline

29-02-2024 | Vrouw | 38
sertraline (50mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

paniekaanvallen angst verwardheid

Na 6 weken op 25mg hebben ze mij nu laten verhogen naar 50mg (dag 6). Ik heb enorme angsten en paniekaanvallen. Ook in de nacht. Zweten, druk op de borst, druk op mijn hoofd, echte paniek. Voor ik gestart was met de medicatie was ik nooit zo angstig. Nu raden ze me aan om vol te houden en temesta te nemen als het echt niet meer gaat. Zijn er mensen die kunnen laten weten [lees meer...]na een verhoging hoe lang ze last gehad hebben van extra angsten en paniek? Dit is bijna niet vol te houden.. Hebben jullie ervaring met temesta in combinatie met sertraline? Ik heb angst voor de combinatie.. Bedankt voor jullie tips, ik zou hier heel veel aan hebben, ik voel me niet genoeg gesteund door de huisarts en de psychiater is nog een lange wachttijd. Pas begin april. :-( Kan iemand me helpen met advies? Dank je!

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2332) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1387) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1214) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1146) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (954) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (777) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (768) - Epilepsie
Mirtazapine (666) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (646) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (644) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (625) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (591) - Verslavingsziekten
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (545) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (502) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (464) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (434) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (429) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.