Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

lees de ervaringen

Sertraline


Depressie - antidepressiva SSRI
Toon/Verberg Farmacotherapeutisch Kompas
Sertraline
Geef mening

Wordt gebruikt bij:
  • Depressie (210 meningen)
  • Angst & paniekstoornis (93 meningen)
  • Angststoornis (75 meningen)
  • ...
Tevredenheid over
3,71067961165049
2,88543689320388
3,1378640776699
4,5495145631068
3,59611650485437

515 meningen
volgende > >>
Pagina 1 van 7

23-11-2015
Vrouw, 48
Algehele tevredenheid 4

Sertraline (sertraline)
Chronische depressie

Tevredenheid over
5
3
4
5
Na lang depressief en angstig te zijn geweest ben ik in het najaar van 2010 in Nederland eindelijk met sertraline begonnen. Ik was er erg op tegen en had allerlei alternatieve en andere mogelijkheden gezocht en geprobeerd. Toen ik begon was de depressie ernstig. De medicijnen gingen snel werken, na ong 2 a 3 weken merkte ik een groot verschil: ik werd weer vrolijk en was n[lees meer...]iet meer angstig. Aangezien ik in Thailand woonde, vertrok ik met voldoende medicijnen weer naar huis. Daar nam ik de voorgeschreven dosering (150 gr) nog een tijd, tot ik erg hyper werd. Mateloze energie, veel projecten (tegelijk en geen enkel project was ooit af), ideeen en inzichten stroomden m'n hoofd binnen. Op advies van de specialist in Thailand heb ik de medicijnen stap voor stap geminderd. Toen het goed ging heb ik een paar keer geprobeerd de medicijnen weer helemaal af te bouwen. Dat ging een tijd goed, totdat ik weer in depressie raakte en weer met de medicijnen moest beginnen. De laatste keer was het maanden goed gegaan zonder medicijnen, totdat mijn angsten in grotere hevigheid terugkwamen. Toen ik weer met setraline begon werkte het helaas niet meer. Ik heb het lang geprobeerd ook met een hoge dosis, maar zonder resultaat. Daarna vele andere medicijnen geprobeerd totdat ik een combinatie van 2 antidepressiva vond die wel werkte. Dat duurde echter erg lang en een nare periode van ernstige depressie. Nu heb ik geleerd dat afbouwen naar nul misschien toch niet zo'n goed idee is als het medicijn daarna niet meer werkt. Ik had me dat niet gerealiseerd en was er geloof ik ook niet op gewezen door de artsen (of ik heb het niet gehoord/begrepen).
21-11-2015
Vrouw, 53
Algehele tevredenheid 5

Sertraline (sertraline)
Depressie

Tevredenheid over
5
5
5
5
Na 2.5 week slikken, voelde ik dat het beter ging en heb ook geen terugval meer gehad, ik voel me inmiddels weer helemaal mezelf, alsof er niets gebeurd is...! Ik ben ongeveer een half jaar depressief geweest, ik hield mn hart vast voor de bijwerkingen, het zou erger kunnen worden, daar zag ik het meest tegenop..., dat is dus niet gebeurd. Mijn serotoninetekort is waarsch[lees meer...]ijnlijk ontstaan door de overgang/stoppen met de pil. Ik stopte in dec 2014 met de pil en had daar aanvankelijk weinig last van, eind maart kreeg ik een fikse griep en vanaf toen is het bergafwaarts gegaan. Dit bericht om mensen die in dezelfde positie zitten een hart onder de riem te steken, ik was namelijk steeds op zoek naar positieve verhalen want die geven je hoop dat het goed komt!
20-11-2015
Vrouw, 26
Algehele tevredenheid 4

Sertraline (sertraline)
Depressie

Tevredenheid over
4
3
3
5
Ik kreeg sertraline voorgeschreven i.v.m. een zeer ernstige depressie. De eerste vier dagen startte ik met 25mg per dag, daarna met 50mg per dag. De eerste twee weken waren de bijwerkingen zeer ernstig: vergrote pupillen, verstoord evenwicht / niet recht kunnen lopen, vertraagde bewegingen, hoofdpijn, pijn aan mijn ogen en oren, de hele dag door suïcidale gedachten. Een pr[lees meer...]ettige werking was echter dat mijn prikkelgevoeligheid al meteen de eerste dag afnam. Na enkele weken werd de dosering verhoogd naar 75mg en vervolgens 100mg per dag. Geleidelijk aan namen mijn depressieve klachten af en begon ik me beter te voelen. Het medicijn bleek goed voor me te werken. Voornoemde bijwerkingen waren na twee weken helemaal verdwenen. Naar was wel dat mijn creativiteit en fantasie geheel verdwenen evenals mijn libido. Enkele maanden later besloot mijn psychiater daarom om de dosering te verlagen naar 75mg en vervolgens 50mg per dag. Mijn depressieve klachten waren op dat moment sterk verminderd, mede dankzij psychotherapie. De onttrekkingsverschijnselen vielen niet mee. Ik kreeg een lichte terugval in de depressie en was twee weken lang extreem gevoelig voor licht en geluid. Na die twee weken begon ik me echter weer beter te voelen. De prikkelgevoeligheid nam weer af en mijn creativiteit en fantasie namen toe. Na ongeveer ruim een jaar psychotherapie in combinatie met sertraline ben ik geheel van mijn depressie en de onderliggende dysthyme stoornis genezen. Daarnaast heb ik veel minder last van mijn hoogsensitiviteit. Mijn creativiteit en fantasie zijn grotendeels weer terug en mijn libido is voor een klein deel weer terug. Over een tijdje hoop ik de sertraline niet meer nodig te hebben.
06-11-2015
Vrouw, 41
Algehele tevredenheid 3

Sertraline (sertraline)
Angst & paniekstoornis

Tevredenheid over
3
2
3
5
Ben begonnen met Sertraline, omdat ik al 14 jaar lang last heb van paniekaanvallen. Op het laatst had ik er iedere dag last van, het beheerste mijn hele leven. Uiteindelijk begonnen met 25 mg en daarna langzaam opgebouwd. Wel bij iedere ophoging last van bijwerkingen, een brok in me keel, veel speeksel, en trillen over mijn hele lichaam, en wat meer last van opkomende pani[lees meer...]ekaanval, maar zette uiteindelijk niet door. Na 25 mg /50 mg opgehoogd naar 100 mg en had geen last meer van paniekaanvallen maar na 2 weken 2 behoorlijke paniekaanvallen gehad. In overleg met de huisarts opgehoogd naar 150 mg, nu is mijn vraag of er meer mensen zijn die bij elke ophoging weer last hebben van bijwerkingen, en of er mensen zijn die een brok in de keel hebben. Ik hoor graag jullie ervaringen. Dat ik me wat gerust ga voelen.
04-11-2015
Vrouw, 27
Algehele tevredenheid 5

Sertraline (sertraline)
Angst & paniekstoornis

Tevredenheid over
5
3
3
5

04-11-2015
Vrouw, 27
Algehele tevredenheid 5

Sertraline (sertraline)
Depressie

Tevredenheid over
5
3
4
5
ik heb een depressie en een angstoornis. ik neem deze medicijnen nu al enkele dagen en voel toch wel een verschil. het enige waar ik last van heb is dorst en vermoeidheid, meer niet.
21-10-2015
Vrouw, 59
Algehele tevredenheid 3

Sertraline (sertraline)
Depressie

Tevredenheid over
2
3
4
4
Ik ben net een paar dagen begonnen met dit medicijn. Na 13 jaar Paroxetine te hebben geslikt en afgebouwd te hebben, is het depressieve gevoel weer terug. Ik kan er nog weinig van zeggen, maar voor de bijverschijnselen gebruik ik oxazepam, want als ik dit niet doe dan krijg ik hartkloppingen met als gevolg hyperventilatie door de stress die ik heb. Zijn hier meer mensen be[lees meer...]kend mee, die deze combi ook gebruiken?
13-10-2015
Vrouw, 28
Algehele tevredenheid 4

Sertraline (sertraline)
Depressie

Tevredenheid over
4
3
3
5

volgende > >>
Pagina 1 van 7

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (1865) - Anticonceptie - overig
Simvastatine (911) - Cholesterol
Champix (792) - Verslavingsziekten
Paroxetine (764) - Depressie - antidepressiva SSRI
Thyrax Duotab (690) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Tramadol (599) - Pijn - morfine-achtigen
Omeprazol (595) - Maagzuur - protonpompremmers
Efexor (574) - Depressie - antidepressiva overig
Citalopram (572) - Depressie - antidepressiva SSRI
Sertraline (515) - Depressie - antidepressiva SSRI
Lyrica (510) - Epilepsie
Venlafaxine (498) - Depressie - antidepressiva overig
Metoprolol (464) - Bloeddruk - betablokkers
Metformine (452) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Lexapro (419) - Depressie - antidepressiva SSRI
Seroquel (390) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Amitriptyline (376) - Depressie - antidepressiva TCA
Amoxicilline (361) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (350) - Anticonceptie - eenfase
Concerta (346) - ADHD - psychostimulantia

Geef je mening over jouw medicijngebruik

Deel jouw ervaringen over
medicijngebruik en maak kans op
het boek de POWER Patiënt!


Hoe word je sneller beter?
Hoe krijg je de best passende behandeling?
Hoe krijg je minder last van bij-effecten?
Lees het in dit boek!


Geef je mening nu!

Als je meer wilt weten over dit boek, klik dan hier.

de Power Patiënt

Geschreven door Wil Konings.