Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

1282
meningen

Citalopram

citalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (463 meningen)
Angst & paniekstoornis (319 meningen)
Angststoornis (191 meningen)
Chronische depressie (59 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (22 meningen)
Postnatale depressie (12 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Psychische klachten (8 meningen)
Sociale fobie (3 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRIā€™s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

1

Citalopram

19-03-2023 | Vrouw | 41
citalopram (30mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Werkte bij mij in het geheel niet. Ook geen enkele bijwerking
4

Citalopram

19-03-2023 | Vrouw | 41
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
4 jaar geleden begonnen met 20mg citalopram. alleen de eerste 10 dagen waren pittig met bijwerkingen. Maar met oxazepam af en toe ging dit wel goed. Ik probeerde elke dag even te wandelen en tussendoor gewoon nog voor de kinderen zorgen, dat ging prima. Heeft jarenlang goed gewerkt en ben vorig jaar voorjaar gaan halveren naar 10mg. Ging ook heel lang goed. Daarna verder a[lees meer...]fbouwen en ben 5 weken helemaal gestopt geweest. Dat werd erg pittig en spanningen en onrust kwamen terug. Dus weer met 10mg begonnen maar dat had te weinig effect en dus door naar 20mg. Helaas heeft het de afgelopen maanden erg gerommeld en het heeft niet meer het effect gehad wat het voorheen had helaas. Nu ga ik dus switchen naar paroxine (xeroxat) en ik hoop heel erg dat dat weer goed gaat aanslaan!. Ik was over citalopram wel altijd erg tevreden. Weinig bijwerkingen alleen die jaren geen zin/puf om intensief te sporten.
5

Citalopram

14-03-2023 | Vrouw | 34
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik wil hier graag kort en krachtig mijn mening geven of dit medicijn. En waarom, omdat de meeste twijfelen om wel of niet te starten met anti depressieve. Maar zie het zo de een heeft ritalin nodig voor zijn, een ander insuline voor zijn suiker. En ik mis gewoon een stofje in mijn hersens die de citalopram me wel heeft. Ben blij met de keus om er mee te starten. Voor mense[lees meer...]n die bang zijn en twijfelen. Doe het gewoon, jullie kunnen het šŸ’Ŗ Gr Mirelle, vrouw 34 jaar en slik 20 mg citalopram
3

Citalopram

14-03-2023 | Vrouw | 29
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Jaren terug ben ik na 12 jaar begonnen met therapie en citalopram. Ik functioneerde al jaren met angst en paniek, maar merkte pas toen ik een relatie kreeg met mijn toenmalige vriend, dat ik mensen niet mijn hele leven kon ontwijken. Ik moest mijn probleem aan gaan pakken. Van 10mg, na 2 weken opgebouwd naar 20mg. Ik voelde me na 2 maanden helemaal top, icm de sessies bij [lees meer...]de psycholoog, kon ik de hele wereld aan. Na een halfjaar kwam het terug, opgehoogd naar 30mg.. voelde me al gauw weer goed. Nog een jaar geslikt en toen gaan afbouwen. Ongeveer 4 jaar later stopte ik met de anticonceptiepil en na 4 maanden leek er wat in mij te knappen: pure paniek, angst, huilbuien, donkere gedachtes, niet kunnen functioneren of naar buiten durven. Na 2 weken pure ellende toch weer begonnen met de anticonceptiepil, ik voelde me langzaam beter.. Maar ergens was de angst/paniek getriggerd, waardoor ik het moeilijk los kon laten. Weer opnieuw in therapie en begonnen met citalopram, wat er erg inhakte met flink wat bijwerkingen. Van 10 naar 20mg gegaan na 2 weken. Weer bijwerkingen. Na 8 weken voelde ik me top, meer energie en mijn angst/paniek was zo goed als verdwenen. Na 10 weken was het weer minder.. somber, misselijk, buikpijn, onrust, wakker worden in de nacht met een onrustig gevoel en tintelingen in mijn armen en benen. Nu zit ik in week 13 en ga ik toch maar ophogen naar 30mg en hoop ik toch dat ik mijn normale leven weer kan leven!:)
4

Citalopram

08-03-2023 | Vrouw | 27
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na jarenlang struggelen met steeds terugkerende depressieve episoden toch begonnen met antidepressiva . Door een eerdere niet fijne ervaring met AD (Fluoxetine) ben ik lang sceptisch geweest ten aanzien van medicatie. Maar ik heb vanaf mijn 18e al veel verschillende (intensieve) therapieƫn gevolgt die niet voldoende hebben geholpen. Ik ben er nu van overtuigd dat mijn lich[lees meer...]aam/hersenen bepaalde stofjes misten en dat het niet in balans was. Lastig is te zeggen wat te maken heeft met natuurlijk herstel en waar de AD z'n werk doet. Maar algeheel heb ik echt het gevoel dat ik in mijn hoofd rustiger ben geworden. Ik maak me minder druk, voel minder angst en mijn zelfvertrouwen is toegenomen. Mindere dagen gaan niet meer zo diep. En ik voel mij vrijer, spontaner, vrolijker en opener. Ik slik nu 3,5 maand 20 mg, heb het van 10 opgebouwd in twee weken tijd naar 20. In deze tijd voelde ik mij wat futloos, en wazig. Maar vooral ontzettend moe. De moeheid heeft sowieso nog even aangehouden totdat het wegtrok. Nu heb ik over het algemeen weer energie en ik slaap goed. Ik ben blij met mijn keuze.
3

Citalopram

06-03-2023 | Vrouw | 33
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Heb jarenlang paroxentine geslikt, dit bleek zijn werk na 11 jaar niet meer te doen, en ging over naar de citalopram. Zit er nu anderhalve week aan 20 mg en t lijkt gewoon niet op te houden šŸ„ŗ. Vind t mega spannend om naar buiten te gaan, koude handen en voeten , enorme zweetaanvallen. Bang om dood te gaan, huilbuien. En huisarts zegt je moet dit volhouden t duurt even voo[lees meer...]rdat het zijn werk gaat doen maar zit er nu echt momenteel door heen kan alleen maar huilen en op de bank liggen, mijn wereldje is zo klein geworden šŸ„ŗ
1

Citalopram

01-03-2023 | Vrouw | 41
citalopram (30mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
In 2011 gestart bij (postnatale) depressie. Opgebouwd tot 30 mg maar behalve heel veel bijwerkingen waardoor ik me nog slechter ging voelen geen effect. Na 6 maanden zonder problemen afgebouwd wat voor mij bevestigde dat ik er niet veel aan heb gehad. In 2018 bij burn out / depressie weer geprobeerd. Maar zelfde resultaat. Ik had liever toen iets anders geprobeerd maa[lees meer...]r was te ver heen om daar aan te denken. Ook toen geen echt effect gemerk en na 1.5 jaar weer gestopt. Nu begonnen met sertraline. Dat werkt wel op de angst en onrust. Maar m'n stemming is nog niet veel beter en wisseld. Maar ik gebruik het pas 7 weken en net 2 weken naar 100. Dus ik hoop dat ik daar nog een mooie andere recentie over mag schrijven.
4

Citalopram

23-02-2023 | Vrouw | 23
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
In de zomer afgelopen jaar ben ik in een hele zware depressie beland, daarnaast kwam er een angststoornis bij (paniekaanvallen, agorafobie en emetofobie). Ik wist echt niet wat mij overkwam en hoewel mijn huisarts aandrong op medicatie wilde ik dit absoluut niet. Het beeld dat ik bij antidepressiva had was dat ik nooit meer zonder zou kunnen en in een soort zombie zou vera[lees meer...]nderen en daarnaast veel zou aankomen aangezien ik altijd veel heb geworsteld met een eetprobleem. Na een half jaar therapie heb ik er toch voor gekozen om het maar te proberen aangezien ik de toekomst zo somber in zag en alle hoop was verloren, ik wilde mij weer als de oude ik voelen en er was geen zicht op verbetering. De eerste weken of als ik eerlijk ben de eerste twee maanden zijn echt onwijs pittig. Ik voelde mij nog depressiever en angstiger en suĆÆcidale gedachtes kwamen ook om de hoek kijken. Daarnaast de klassieke bijwerkingen: droge mond, moe, maag- en darmklachten en hele levendige dromen. Ik ben na een maand van 10 mg naar 20 mg gegaan maar nog steeds zonder resultaat. Ik stortte in en dacht echt dat niets meer mij er boven op zou kunnen helpen, maar ik heb toch doorgezet. Na ongeveer week 10 begon ik mij in combinatie met therapie steeds beter te voelen. Het is nu weer een tijdje verder en ik kan echt zeggen dat dit medicijn doet wat het beloofd. Slechte dagen blijven er tussen zitten maar ik sta elke dag weer op met een gevoel van ik kan deze dag aan, en als het niet lukt is het ook okĆ©. Mijn stemming is stabiel, het piekeren is weg. En qua gewicht ben ik niet aangekomen maar juist afgevallen. Ik voel me voor het eerst in een hele lange tijd weer rustig en alsof ik de regie over mijn leven terug heb. Mijn angststoornis en fobieĆ«n blijkt hardnekkiger maar ik werk er nu doorheen en heb ook echt het idee dat ze zullen verdwijnen of dat ik er mee een leven kan bouwen waar ik gelukkig mee ben. Ik heb nog wel last van maag- en darmklachten af en toe en ik kan ineens onwijs slecht tegen alcohol. Maar alles beter dan mij weer zo voelen. Als je er over twijfelt kan ik dat gevoel onwijs beamen en doe er ook niet lichtzinnig over, maar als de nood toch zo hoog is zet even door en het werkt (althans voor mij) echt!
3

Citalopram

20-02-2023 | Vrouw | 26
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben begonnen door een angststoornis. En de eerste maanden heb ik gedacht dat er verbetering was. Nu na een halfjaar merk ik dat de angst weer terug komt.. is dit normaal? En/of hebben meerdere hier last van?
1

Citalopram

13-02-2023 | Man | 54
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hallo ja het wordt blijkbaar erg lastig .Om met mensen in contact te komen via deze site. Als er een andere oplossing is hoor ik deze graag . ///RED mijnmedicjin.nl : via de knop 'reageren' is het mogelijk om contact te maken met andere . Er kunnen geen persoonsgegevens meegedeeld of online geplaatst worden. U kunt informatie uitwisselen, vragen stellen, alles blijft an[lees meer...]oniem.///
5

Citalopram

12-02-2023 | Vrouw | 22
citalopram (30mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Het was de beste beslissing ooit voor mij om te beginnen met dit medicijn. Ik vond het spannend om ermee te starten, omdat ik hier wat negatieve ervaringen heb gelezen. Toch raad ik het, vanuit mijn eigen ervaring, iedereen aan die op advies van een dokter dit medicijn voorgeschreven krijgt. De eerste paar dagen had ik een klein beetje last van buikkrampen, maar zeer te ov[lees meer...]erzien. Daarna kreeg ik na een paar dagen wat last van extra spanning in mijn lichaam. Een beetje het soort spanning wat ik heb als ik bijvoorbeeld een presentatie moet geven en daarbij wat trillen. Dit was niet een fijn gevoel en hiervoor heb ik nog wat kalmeringstabletten gekregen van de huisarts. Met die tabletten zeer goed te doen en na 4 dagen was dat gevoel ook weer weg. Nu ik er een tijdje aan zit voel ik mij zoveel beter. Een stuk gelukkiger en ik heb uit mijn vicieuze cirkel kunnen stappen door middel van dit medicijn. Het was voor mij de beste keuze ooit om hier aan te beginnen. Mijn negatieve angstgedachten zijn met 90% verminderd, ik kan veel beter relativeren en ik voel me stukken beter. Ik ben zelf begonnen met 10mg, na 2 weken opgebouwd naar 20 mg en nog eens 2 weken daarna begonnen met 30 mg. Dat is waar ik nu ook op zit. Met het opbouwen heb ik geen problemen gehad. Het was echt de eerste week alleen dat mijn lichaam moest wennen aan het stofje. Dus bij deze een positief verhaal en een kleine tip die ik zelf heb gekregen: heb vertrouwen in je huisarts en het medicijn.
3

Citalopram

12-02-2023 | Vrouw | 56
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben 2.5 week geleden beginnen met Citalopram. Voorgeschreven gekregen omdat ik sinds december thuis zit met burn out klachtr en al vaker somberheid en angstklachten heb gehad (maar niet zo erg als nu). Ben begonnen met 10 mg , s avonds genomen. Veel last van bijwerkingen, dit werd minder na een week. Op dag 12, 13 en 14 had ik zelfs prima dagen, relaxt en zonder bal i[lees meer...]n mijn buik wakker worden ( en daar dan) gelijk verklaringen voor vinden. Sinds 3 dagen opgehoogd naar 20 mg. En..ik vind het tegenvallen. Soms weer dikke paniek, droge mond, hoofdpijn. Vooral de paniek en angst vind ik verschrikkelijk. Zit dan lamlendig op de bank en maak hooguit een ommetje. Die paniek is bij mij vooral s ochtends, al bij het wakker worden en zakt in de loop van de middag af. Over 3 weken weer naar de huisarts. Hopelijk gaat het dan weer een stuk beter. Ondertussen ga ik 1x/week naar de psycholoog en 1x week naar de fysiotherapeut voor ontspanneningsoefeningen.
4

Citalopram

06-02-2023 | Man | 37
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
De Angst is weg en paniek ook. Puur het bovenste laagje emotie verminderen was voor mij genoeg
2

Citalopram

01-02-2023 | Man | 54
citalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hallo kunnen mensen die mijn verhaal lezen aangeven hoe ze te benaderen zijn gaf reactie op vrouw 36 krijg wel mail verder geen info er zijn altijd mensen welkom ter info,of goed gesprek. Bij depressie,burn out (RED mijnmedicijn.nl: het is alleen via de site mogelijk contact te nemen - via de knop 'reageren'- u moet wel een gratis account hebben.)
1

Citalopram

29-01-2023 | Man | 54
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hallo even je verhaal gelezen. Mag ik vragen welke hulp of hulp instantie dat was,.hier blijkbaar niemand te vinden met enige inzicht van zaken. In ieder geval fijn het bij jou werken doet. Gebruik nu rhodiola rosea natuurlijk product. Net mee begonnen, wie weet gaat het werken. Tips zijn welkom mvg uit Limburg
5

Citalopram

19-01-2023 | Vrouw | 27
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Toen ik begon met de medicatie heb ik veel op deze site gezeten. Ik twijfelde of ik wel moest doorgaan wegens de toename van de klachten in het begin. Toch door gezet en erg blij mee. Ik heb jaren last gehad van depressieve klachten en angst klachten. Na de corona tijd is dit alleen maar toegenomen en kwam ik niet meer uit de vicieuze cirkel van angst. Ik wilde nooit aan m[lees meer...]edicatie beginnen maar het ging niet langer zo. De bijwerkingen zijn, zoals te lezen bij de andere reviews, niet mals. Laten we eerlijk zijn de eerste weken zijn gewoon niet leuk. Ik hield mij vast aan de gedachte dat het de medicatie is en het altijd weer over gaat. Bij mij ging het na 2 weken al een stuk beter en na 4 weken voelde ik me weer mezelf. Ik voelde me meer mezelf dan dat ik me jaren heb gevoeld. Mijn angst stond niet meer voorop maar IK stond voorop, ik kon weer dingen voelen die ik jaren niet heb gevoeld. Ik had meer rust en ben gelukkiger. Het is geen wondermiddel waardoor ik nu huppelend door het leven ga maar het haalt de scherpe randjes van mijn emoties af. Het leven heeft nog steeds ups en downs maar deze zijn nu te hanteren en ik schiet er niet meer in door. Het lukt me nu ook om de dingen toe te passen die ik heb geleerd in therapie en dit is effect. Zo lukt het me nu wel om negatieve gedachten om te buigen met positieve gedachten en kan daardoor zelf meer rust creƫren. Voorheen had dit nooit effect. Al met al ben ik er erg blij mee, ik kan nu weer het leven aanpakken en genieten.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2303) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1280) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1195) - Cholesterol
Paroxetine (1155) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1152) - Verslavingsziekten
Sertraline (1037) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (900) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (894) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (871) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (783) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (748) - Epilepsie
Metoprolol (746) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (652) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (618) - Depressie - antidepressiva TCA
Mirtazapine (615) - Depressie - antidepressiva overig
Seroquel (614) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (599) - Anticonceptie - eenfase
Metformine (577) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Furabid (576) - Antibiotica - urineweginfectie
Amoxicilline (573) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (556) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (515) - Anticonceptie - overig
Lexapro (504) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (476) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (457) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (448) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Escitalopram (430) - Depressie - antidepressiva SSRI
Dexamfetamine (421) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (420) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (416) - Pijn

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.