Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Citalopram

1395
meningen

Citalopram

citalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
verminderde eetlust trillingen angst hoofdpijn verminderd libido vermoeidheid constipatie droge mond verwijde pupillen moeite met ademhalen

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (487 meningen)
Angst & paniekstoornis (380 meningen)
Angststoornis (197 meningen)
Chronische depressie (63 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (26 meningen)
Psychische klachten (12 meningen)
Postnatale depressie (12 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Sociale fobie (5 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

4

Citalopram

18-06-2024 | Vrouw | 35
citalopram (40mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

verminderde eetlust verminderd libido verstoorde slaap

Ik wil graag met een positieve ervaring komen voor de mensne die twijfelen om te starten of net gestart zijn en last hebben van de heftigheid van de start. Mij hebben de positieve ervaringen echt door de zware opstart getrokken, want deze was bij mij echt niet fijn. Door ptts, chronische depressie , angststoornissen was het leven voor mij al heel zwaar , chronisch uitgeput[lees meer...] en daarnaast overleed mijn moeder vorig jaar juni plotseling, mijn beste vriendin en mijn wereld stond stil. Dit is nog steeds zo, maar met behulp van de citalopram kwam ik langzaam aan weer buiten na maandenlang met de gordijnen dicht te hebben gezeten en en elke avond een fles wijn naar binnen goot. Sociale gesprekken gaan vloeiender , nog steeds niet m’n sterkste kant maar het zorgt niet meer voor zoveel stress. Piekeren is ronduit minder geworden , dat merk ik het meeste. Pieker gedachtes verdwijnen snel , in plaats van uren lang over 1 onderwerp na te lopen denken. Opstarten was alleen mogelijk met kalmerende middelen, anders had ik het niet volgehouden. In overleg met de huisarts nu toch van 30 naar 40 gegaan omdat ik voelde net dat ene zetje nog nodig te hebben. Het is zo jammer dat het taboe zo groot is , terwijl het je leven zoveel draaglijker kan maken. En de daarbij horende emoties blijven niet weg, ik voel mezelf ook niet vlakker. In het begin wel een lager libido, nog steeds niet wat het was maar dat neem ik echt voor lief. Voor iedereen die begint , heeeeel veel succes en hopelijk hebben jullie iets aan mijn ervaring. Negatieve bijwerkingen ; in het begin toename depressie en angst, ik heb minder eetlust ( kan ook de depressie zijn) minder libido, lichter slapen en sneller transpireren. Maar alles in een acceptabele mate.. wat ik wél vervelend vind is dat ik moelijk kan huilen , om mijn moeder bijvoorbeeld . Maar voor nu was dit nodig , omdat ik er anders waarschijnlijk niet meer zou zijn… wie weet lukt het me ooit zonder , en anders blijf ik graag doorslikken.
4

Citalopram

18-06-2024 | Vrouw | 38
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

droge mond zweten

Sinds 2 maanden slik ik citalopram. Ben begonnen met 10mg en sinds 2 weken 20mg. Ik moet zeggen, het medicijn doet wonderen. Het piekeren en de voortdurende adrenalinescheuten door mijn lijf zijn echt geminimaliseerd en beperkt zich tot acute zaken. Ik kan weer ontspannen en focussen waardoor ik wat meer lucht krijg om meer aan te kunnen. Mijn partner zegt ook wel: ik heb [lees meer...]mijn vrouw weer terug. En zo voelt het ook. Bijwerkingen vielen alles mee. Ik word er slaperig van dus neem het rond 20.00 dan kan ik tegen 22.30 lekker slapen. Ik zweet meer en soms heb ik een soort opvliegerachtig gevoel. En soms een droge mond. Dit alles weegt niet op tegen de positieve werking. Ben er ontzettend blij mee, dit had ik jaren eerder moeten doen.
3

Citalopram

15-06-2024 | Man | 49
citalopram (10mg)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

hyperventilatie, overgevoelig voor geluid moeite met ademhalen trillingen ongerustheid Duizeligheid

Inwendig trillen komt me bekend voor , niemand ziet t jij voelt het wel , dat maakt je weer onrustig enz, dat is een bijwerking, niets medisch Ik heb regelmatig last van niet door kunnen ademen ( blijft handen ) beetje hyperventilatie. Hele dag naar adem happen , heel irritant.
5

Citalopram

12-06-2024 | Vrouw | 35
citalopram (30mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

verminderd libido

Ik ben erg tevreden over dit medicijn. Vanwege mijn angst en paniekklachten eerst langzaam opgebouwd met druppels. Nu slik ik 30mg per dag. De angst neemt niet compleet af door dit medicijn, maar geeft wel net dat zetje wat je nodig hebt om over je angsten heen te komen. Dit uiteraard in combinatie met therapie. Na 1 jaar Citalopram in combinatie met therapie en zelf veel [lees meer...]oefenen ben ik eindelijk van mijn angstklachten af. Ik zou dit medicijn dan ook zeker aanraden. De enige bijwerking die ik had is een verlaagd libido.
4

Citalopram

08-06-2024 | Vrouw | 34
citalopram (20mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

overgevoelig voor de zon angst orgasme problemen constipatie

Positief verhaal! Over de inzet van medicatie. Ik hoop dat andere iets aan dit verhaal hebben, omdat er voornamelijk veel horror verhalen te lezen zijn, wat totaal niet helpend is voor de situatie waar je in zit. Ik maakte screenshots van de Positieve verhalen , om te lezen als ik weer de drang had op zoek te gaan naar oplossingen op het internet. Stel Ook gerust je vrag[lees meer...]en na het lezen van mijn verhaal. December 2023 belande ik in de ziektewet, na het ervaren van een paniekaanval, hyperventilatie, druk op de borst, slapeloosheid —> alle signalen van een burn out. Na 6 weken dacht ik, ik ben d’r weer ik ga weer naar het werk voor een bakkie koffie. Eind januari kreeg ik daar de klacht van oorsuizen bij, vreselijk! Ik kon zo weinig prikkels ervaren dat ik continu een piep in mijn oor niet kon handelen. Ik kreeg er vele spanningsklachten bij, spanning in de buik, paniekaanvallen etc. Ik dacht echt arbeidsongeschikt te raken , alsof mij leven voorbij was, kon weken alleen maar huilen en piekeren en kon niet inzien hoe dit toch ooit goed zou moeten komen. De dagen duurde eindeloos lang, ook het moeten wachten op intake bij de psycholoog . Ik gebruikte slaapmedicatie en oxazepam voor overdag, nog een angst erbij.. want ik had al zoveel verhalen op het internet gelezen over het risico van afhankelijk. 9 april 2024 toch de stap gewaagd te beginnen met citalopram , ik vond het vreselijk eng, maar zag geen andere uitweg. Ik bouwde heel langzaam op naar 10mg , de bijwerkingen vond ik vreselijke, het is wat mensen zeggen, je moet er echt doorheen. De paniekaanvallen stopte al wel echt na 2 weken. Op het moment dat ik me beter ging voelen op advies h.a verder opgebouwd naar 20mg, opnieuw had ik 2 moeilijke weken. Maar er is licht aan het einde van de tunnel! Ik zit nu in mijn 9e week van citalopram en mijn herstel gaat nog steeds in een stijgende lijn! Eindelijk voel ik mij mezelf weer, veeeel minder spanningsklachten en kan ook veel beter met prikkels overweg (zoals geluid, mijn gehoor is echt mijn zwakke plek tijdens mij burn out) ik kon niet meerdere gesprekken tegelijk volgen, de tv moest altijd zachter, en ook een rouwmoedige terras vond ik ondraaglijk. Dit alles is echt beter aan het worden! Ik heb het vertrouwen weer terug dat ik weer kan herstellen en zeker niet meer de angst om arbeidsongeschikt te raken. Het enige wat ik nog doe en vervelend is zijn mijn kaken op Elkaar klemmen (hiervoor bitje laten maken) het krijgen van orgasme is erg moeizaam en helaas is het suizen van mijn oren nog steeds aan de gang. Ik kan het alleen beter “dragen” soms ben ik me er ook even niet van bewust . Ik kan weer vooruit plannen, leuke dingen doen en weer geniet momenten ervaren Ik heb de oxazepam niet meer nodig en slaap nu ook steeds meer nachten zonder de slaapmedicatie zodat ik daar uiteindelijk ook mee ga stoppen ( gebruik dat vooral vanwege die toeter oren, ik heb een slaapband met speakers maar nog is het lastig het geluid te negeren)
2

Citalopram

07-06-2024 | Vrouw | 47
citalopram (4)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

vermoeidheid slaperigheid gebrek aan energie

Ik heb sinds 2 juni het medicijn Citalopram druppels 4 mg en ik heb elke dag twee druppels en sinds dat ik het gebruik ben was ik al in de paar minuten doodmoe en suf en duf en mijn ogen vallen zo wat dicht en ik wil de hele dag slapen en ik heb helemaal geen energie dus ik slaap overdag de hele dag in 's nachts kan ik ook nog in slapen en ik vind het niet leuk ik vind het[lees meer...] een hot medicijn en ik word er heel verdrietig van en ik ben mezelf niet meer Met vriendelijke groet Sylvia
4

Citalopram

05-06-2024 | Vrouw | 39
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

gebrek aan eetlust slapeloosheid Angst

Al jaren last van angst en paniek met o.a autorijden. Na een lange tijd van veel stress en spanning op een avond ineens erge paniek aanvallen. Oxazepam genomen en daardoor zakte gelukkig de paniek. Volgende dag erg veel spanning en de paniek kwam met golven over me heen en wilde niet meer weg gaan. Die week veel op oxazepam geleefd. Ben toen naar de huisarts gegaan en gevr[lees meer...]aagd om citalopram. Heb het 15 jaar geleden ook 2 jaar geslikt ivm depressie en paniek aanvallen. Toen gestopt en ging goed. Huisarts heeft het voorgeschreven. Eerste 2 weken met de oxazepam die ik 3x per dag 10 mg slikte waren pittige weken, angst nam toe en geen eetlust. Ben bij elkaar in die weken 8kg kwijt geraakt! Wist dat ik er even doorheen moest. Maar na 4 weken ging het zoveel beter met me! Geen last meer van paniek en ben erg blij dat ik er mee begonnen ben. Ben wel op therapie gegaan om te leren omgaan met paniek mocht het terug komen .
5

Citalopram

30-05-2024 | Vrouw | 43
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

4

Citalopram

10-05-2024 | Vrouw | 30
citalopram (20mg)
Overmatig zweten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

Nacht zweet

Ik slik nu 1.5 jaar citalopram. Zijn er meerdere die last hebben van nacht zweten ? Ik word soms wakker echt drijfnat
4

Citalopram

27-04-2024 | Vrouw | 55
citalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

lichte duizeligheid

Door een paar zware jaren (o.a. overlijden vader en ziekte en overlijden moeder) en vervolgens de overgang raakte ik in depressie, gecombineerd met constante spanning in mijn lijf, slecht slapen en nare gedachten/beelden die steeds op popten. Hormoonpillen helpen tegen opvliegers maar verder doet het niets. Vandaar citalopram. Ik heb zo'n 8 weken moeten wachten totdat er[lees meer...] positief resultaat kwam maar het is het meer dan waard. Ik herken mezelf weer en klim vanuit het dal weer omhoog. Nog wel wat spanning en steeds te vroeg wakker maar daar werk ik aan.
4

Citalopram

15-04-2024 | Vrouw | 24
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

constipatie vermoeidheid hoofdpijn

Hallo allemaal, Ik wil graag een positieve ervaring met jullie delen, in de hoop dat iemand die twijfelt om te starten een hart onder de riem te steken. Ik heb nu sinds eind 2019 te maken met een paniek/angststoornis (ook door trauma’s) wat ervoor heeft gezorgd met name de afgelopen 3 jaar dat ik nauwelijks uit huis kwam en me zwaar isoleerde. Op een gegeven moment durfde [lees meer...]ik niet eens meer van de parkeerplaats af en raakte ik al in paniek. Ik heb in 2021 toch een poging gedaan in overleg met de psycholoog om te starten met ‘Setraline’ maar door de angst ervoor kreeg ik al een paniekaanval op het moment dat ik de tablet moest innemen. Ik ben hier dus na twee dagen ook mee gestopt. Ik heb verschillende therapieën gehad, maar niks hielp tot ik in april 2023 bij iemand terecht kwam waar ik volledig mezelf durfde te zijn en mezelf durfde over te geven. Dit was de eerste stap naar verbetering in mijn leven met angst. Ik was er nog zeker niet en ik heb altijd gezegd, ik wil niet aan de medicatie. Ook mede door mijn ervaring in 2021, de ‘horror’verhalen die ik hier heb gelezen en de angst dat ik mezelf niet meer zou zijn en de controle zou kwijt raken over mezelf. In die tussentijd van 2021 en 2023 ben ik in een diep dal geraakt, en wist ik niet meer wat ik moest doen. Maar door de therapie is het al iets beter gegaan alleen was ik er nog niet. Ik mistte toch nog een steuntje in de rug. Ik heb na veel praten en nadenken toch besloten om weer contact op te nemen met de dokter. Haar uitgelegd dat ik ontzettend bang ben om weer wat te slikken en dat ik niet meer mezelf zou gaan zijn. Alle scenario’s gingen door mijn hoofd. Mijn dokter heeft in overleg met alle andere huisartsen ervoor gekozen om mij te laten starten met “Citalopram in druppelvorm” ivm mijn angst voor het innemen. Ze vertelde dat dit medicijn over het algemeen de minste bijwerkingen heeft. We spraken af om erg rustig te beginnen met opbouwen zodat mijn lichaam er rustig aan kon wennen en ik wat meer vertrouwen kreeg. De eerste 3 dagen heb ik 3 druppels genomen, 1 druppel staat gelijk aan 2 mg citalopram. Dus heb ik in totaal 6 mg gehad. Na die 3 dagen ben ik een druppel omhoog gegaan, 4 druppels en dat weer 3 dagen gedaan. Na die 3 dagen ben ik opgehoogd naar 5 druppels en ook dat weer 3 dagen gedaan. Inmiddels zat ik op de 10mg Citalopram en waren de twee weken allang voorbij. Ik ben echt een bangerik als het om medicatie gaat, maar met dit heb ik echt echt niet mogen klagen! Ik heb alleen vermoeidheid ervaren, en m’n darmen waren een beetje van slag (lichte verstopping). Wel hoofdpijn gehad, maar dat had ik toch al veel dus eigenlijk merkte ik bijna geen verschil! Dus deze bijwerkingen waren echt echt goed te handelen! Na de evaluatie met de dokter mocht ik ophogen naar 10 druppels. Ik heb zelf besloten om dit niet in 1x te doen. Ik heb de eerste 3 dagen 7 druppels gedaan, daarna om de 3 dagen een druppel omhoog tot ik bij de 10 was. Na 2 a 3 weken begon mijn omgeving al te merken dat ik aan het veranderen was. En zat nog niet eens op de 10 druppels! Ik ervaarde zoveel meer rust achteraf al in mijn hoofd, en ook de angst begon af te nemen. Het was er nog wel, maar het was te handelen. Ik slaap veel beter en ik voel gewoon op een positieve manier dat ik aan het veranderen ben. Ook mijn emoties worden beter gefilterd, ik kan nog zeker huilen maar ik kan daarin tegen ook beter relativeren. Ik ben hoog gevoelig dus dit is wel erg prettig in mijn geval! Toen ik over ging naar de 10 druppels heb ik bijna nergens wat van gevoeld dan alleen een hele lichte hoofdpijn af en toe en m’n darmen. Nu zit ik 5 dagen op de 10 druppels (20mg) en gaan we kijken de aankomende 2 weken hoe dit bevalt. Bijwerkingen heb ik totaal geen last meer van! Ik ben inmiddels een maand bezig, en ik kan zeggen dat ik steeds meer levenslust krijg en meer aanwezig ben en minder in m’n hoofd zit. Ik ben zelfs voor het eerst na 3 jaar kleding gaan kopen in de winkel, relaxed uit eten geweest en ook naar de sportschool geweest. Tuurlijk voel ik nog wel spanning met dit soort ondernemingen en is het niet gelijk weg, maar het is te handelen en hiermee moet ik een manier vinden om mee om te gaan! Het is gezonde spanning! Laat het maar komen denk ik nu, en door die gedachte is het zo weer weg, of ik kan het beter handelen! Therapie, medicatie en sport is voor mij de perfecte manier om aan mezelf te werken en hopelijk weer langzamerhand de maatschappij in te kunnen gaan. Ik ben nogmaals echt een grote angsthaas, maar mocht je twijfelen omdat je bang bent voor bijvoorbeeld de bijwerkingen.. probeer dit!! Citalopram in druppelvorm en bouw de druppels langzaam op! Mocht je een vraag hebben, stel ze gerust. Ik hoop hiermee echt mensen te kunnen helpen door ook de fijne ervaringen te delen. Als ik het kan.. kan jij het ook!!!
5

Citalopram

10-04-2024 | Vrouw | 28
citalopram (20mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

duizeligheid misselijkheid wazig zien hoofdpijn afwezig voelen

Na heel erg veel wikken en wegen tòch de sprong in het diepe gewaagd om te beginnen met antidepressiva. Ik zit inmiddels ruim anderhalf jaar thuis vanwege cptss. Inmiddels heb ik mijn ptss overwonnen, maar bleef ik tot mijn eigen teleurstelling depressieve gevoelens hebben, stemmingswisselingen, dwangneigingen en piekerde ik veel. Dus ben ik over mijn kritische ste[lees meer...]m heen gestapt en in overleg met mijn psychiater begonnen met 20mg Citalopram. Mijn psychiater is een voorstander van gelijk op een juiste dosering starten zodat je niet al te lang last hebt van de bijwerkingen met het opbouwen. De bijwerkingen waren vooral lichamelijk pittig (deze hielden zo’n 2-3 weken aan), maar ik voelde tegelijkertijd ook bijna direct (waarschijnlijk placebo, maar daar heb ik geen problemen mee haha) een positief verschil. Ik ben energieker, voel me lichter in mijn stemming en heb meer draagkracht en belastbaarheid! Na zo’n 2 maanden verhoogd naar 30mg omdat ik benieuwd was of dat een NOG beter effect zou hebben (je bent perfectionist of je bent het niet…), maar de opbouw was verschrikkelijk en ik had voornamelijk meer last van de vervelende bijwerkingen dan dat het een positieve invloed had op mijn stemming. Dus ik ben nu weer aan het afbouwen naar 20mg. Ik zou het oprecht iedereen die twijfelt aanbevelen. Er hangt zo’n stigma rondom antidepressiva, maar het is simpelweg een extra stofje nemen welke je hersenen zelf onvoldoende in staat zijn om aan de maken. Als je ijzertekort hebt, neem je ook een hulpmiddel op dit aan te vullen, toch? Probeer het niet te zwaar te maken voor jezelf/er teveel lading aan te geven. Dit was waarom het mij zoveel tijd heeft gekost om aan te geven dat ik een hulpmiddel zou willen uitproberen. Dus bij deze een hart onder de riem als jij momenteel door dezelfde twijfels ervaringen aan het onderzoeken en afwegen bent! Als het helpt is dat alleen maar een hele verademing! Gun jezelf dat steuntje in de rug :)
5

Citalopram

08-04-2024 | Vrouw | 23
citalopram (30mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Voor ik begon met het slikken van citalopram heb ik allerlei ervaringen gelezen, ik werd er helemaal bang van. Doe dit vooral niet! Win medisch advies in bij je huisarts of psychiater, niet bij mensen op het internet. Ik ben echt heel tevreden over dit medicijn. Ik ben in september begonnen met 5 mg en heb dit opgebouwd naar 10 mg en toen naar 20 mg. Mijn angststoornis[lees meer...] was zo erg dat ik nauwelijks m'n bed uitkwam, elke middag een angstaanval had en mijn kwaliteit van leven was ontzettend laag. Het is wel zo dat je klachten eerst erger worden als je begint met dit medicijn, ik werd angstiger. Ik heb dit kunnen managen met oxazepam, dat was heel fijn. Na ongeveer 2 maanden ging het zoveel beter met me! Ik had mijn oude leven weer terug. Je moet niet verwachten dat je ineens nergens meer bang voor bent, maar je krijgt de moed om je angsten te overwinnen en irreële angsten (zoals voor mij over straat gaan, supermarkt, fietsen, trein, lift) worden echt minder eng om te doen. En hoe meer je het doet, hoe normaler het wordt. Na een paar maanden merkte ik dat ik weer een beetje een terugval had en ben toen in overleg met de huisarts naar 30 mg gegaan. Dat was een goede keuze voor mij! Ik heb nauwelijks last van bijwerkingen, alleen dus bij een verhoging dat ik me een paar weken een beetje raar voel, maar dat hoort erbij. Ik zou dit medicijn zeker aanraden! Vooral in combinatie met een goed gestructureerd leven (gezond eten, sporten, zorgen dat je elke dag buiten de deur komt) heeft dit me ontzettend veel goed gedaan. Ik heb mijn leven terug, ben zoveel gelukkiger en kan weer echt genieten van het leven. De beginfase waarin je je slechter gaat voelen, daar moet je even doorheen. Maar het is het absoluut waard! Laat je niet afschrikken door alle horrorverhalen! Er zijn veel meer positieve verhalen, maar die zetten mensen minder snel op internet. Succes!
3

Citalopram

24-03-2024 | Vrouw | 20
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

trillingen

Ik slik nu zo’n 2 week citalopram 10 mg. Voordat ik dit deed had ik al last van inwendige trillingen (met name in mijn hoofd.) Nu ik het ben gaan slikken heb ik af en toe het idee dat het nog erger is geworden. ik kan verder ook nergens vinden of dat echt een symptoom moet zijn van het medicijn.
5

Citalopram

11-03-2024 | Vrouw | 49
citalopram (30mg)
Sociale fobie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Citalopram heeft voor mij 100% geholpen. Ik heb een sociale angststoornis waar ik in bepaalde situaties best veel last van had. Nadat ik Citalopram ben gaan slikken (nu zo'n 4 jaar) krijg ik complimenten over mijn spontaniteit. Tevens wordt er gezegd "jij maakt toch makkelijk contact", iets wat ik me een aantal jaar geleden nooit voor had kunnen stellen. Wel heb ik direct [lees meer...]40 mg van mijn huisarts gekregen en hierdoor raakte ik mijn natuurlijke filter kwijt waardoor ik "losgeslagen" was. Zelf aangeven te willen minderen naar 30 mg. Dat is beter voor mij. In de nabije toekomst wil ik naar 20 mg. Maar helemaal zonder? De eerst komende jaren niet!
4

Citalopram

02-03-2024 | Vrouw | 65
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sinds een aantal jaar gebruik ik nu citalopram. Spijt dat ik er niet eerder mee ben begonnen. Moeder, zus en tantes gebruikten het al langer. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld als deze laatdte jaren. Gewoon in de ochtend wakker worden zonder angst, geen slaapstoornissen meer en geen angst en paniekklachten meer. Voor mijn gevoel missen we in onze familie gewoon een sto[lees meer...]fje wat door citalopram wordt aangevuld nu. Jammer dat er zo’n taboe op ligt.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2334) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1395) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1151) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (957) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (916) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (778) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (672) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (651) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (647) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (592) - Verslavingsziekten
Metformine (590) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (545) - Anticonceptie - overig
Escitalopram (508) - Depressie - antidepressiva SSRI
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (466) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (438) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (430) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.