Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Venlafaxine

958
meningen

Venlafaxine

venlafaxine

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
verminderd libido toename van zelfmoordgedachten misselijkheid zweten emotionele afvlakking verstoorde slaap hallucinaties afwezig voelen angst hyperactiviteit

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (398 meningen)
Angst & paniekstoornis (200 meningen)
Angststoornis (105 meningen)
Chronische depressie (53 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (11 meningen)
Postnatale depressie (9 meningen)
Sociale fobie (7 meningen)
Overgang (3 meningen)
Dysthymie (3 meningen)
Zenuwpijn (2 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

4

Venlafaxine

21-06-2024 | Vrouw | 46
venlafaxine (75mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

zweten verminderd libido

Een aantal jaar geleden na een heftige burn-out met slaapproblemen en veel angst ben ik met dit medicijn begonnen. In het begin wel wat bijwerkingen, maar goed te doen. Ben tevreden want hiermee wel uit het dal kunnen klimmen en inmiddels alweer een aantal jaar weer hersteld van de burn out. Voor mij een erg fijne bijkomstigheid is dat ik nauwelijks meer last heb van migra[lees meer...]ine aanvallen sinds ik dit slik. Heb wel eens geprobeerd te stoppen dmv afbouw maar dat gaat lastig.
1

Venlafaxine

11-06-2024 | Man | 56
venlafaxine (150mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

4

Venlafaxine

29-05-2024 | Vrouw | 29
venlafaxine (225mg)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

afwezig voelen Gewichtstoename emotionele afvlakking toename van zelfmoordgedachten migraine

3 jaar gebruikt. Start nu met de tweede keer verlagen van 225 mg naar 150 mg. De eerste poging was een hel, crisis dwang opname. 60 kg gegroeid door dit middel. Nu vandaag start 2de poging van snri naar ssri. Langzaam tempo, per stap minimaal 4cweken.
3

Venlafaxine

25-05-2024 | Vrouw | 31
venlafaxine (150mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

toename van zelfmoordgedachten hartkloppingen constipatie

Het fijne aan dit medicijn vond ik dat ik eerst nauwelijks bijwerkingen had. In het begin kreeg ik wat hartkloppingen na het innemen, maar na een paar dagen was dat voorbij. Verder had ik last van verstopping, terwijl ik altijd een hele stabiele stoelgang had. Psyllium vezels gebruiken hielp wat daarbij. Maar met dat als enige bijwerking, was ik vooralsnog heel blij met di[lees meer...]t medicijn. Echter werkte het nog niet in lage dosering, mijn depressieve klachten namen toe. Dus ging ik langzaam opbouwen tot 150mg. Bij elke opbouw kreeg ik meer en concretere suïcidale gedachten. Hoewel ik daar rustig onder was en niet naar handelde, is dit wel een zorgelijke bijwerking. Daarom ben ik nu aan het afbouwen en starten met een ander medicijn.
4

Venlafaxine

18-05-2024 | Man | 37
venlafaxine (37,5mg)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

vermoeidheid versuft verminderd libido droge mond zweten gebrek aan emoties

Ik begon met Venlafaxine omdat ik veel last had van triggers en prikkels uit mijn verleden. Mijn jeugd was traumatisch, beide ouders waren alcoholisten. Mijn vader ontwikkelde Korsakov en mijn moeder leed aan psychoses en levercirrose. Hoewel ik nooit voorstander was van medicatie om prikkels te onderdrukken, besloot ik na vele bezoeken aan de psycholoog en EMDR toch Venla[lees meer...]faxine te proberen om de scherpe randen van mijn gevoelens af te halen. Het medicijn werkte bijzonder goed voor mij. Ik gebruikte de laagste dosering (37,5 mg) en binnen een week voelde ik al verlichting. De prikkels waren er nog wel, maar ze vervlogen snel. Na anderhalf jaar besloot ik te stoppen met de medicatie. De ontwenningsverschijnselen waren behoorlijk heftig. Omdat ik de laagste dosering gebruikte, besloot ik in overleg met mijn huisarts om cold turkey te stoppen. De tweede, derde en vierde dag waren bijzonder zwaar. Ik had last van veel zweten, rusteloosheid, diarree en constante "schokjes" in mijn lichaam, alsof ik voortdurend lichte elektrische schokken kreeg. Kortom, het medicijn werkte heel goed voor mij en ik heb er veel baat bij gehad, maar de ontwenningsverschijnselen zijn moordend. En dat terwijl ik slechts de laagste dosering gebruikte.
1

Venlafaxine

23-04-2024 | Man | 21
venlafaxine (225mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

zelfmoord

na het ophogen van de medicatie heeft mijn zoon van 21 suicide gepleegd
4

Venlafaxine

21-04-2024 | Vrouw | 38
venlafaxine (75mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

verstoorde slaap misselijkheid hartklopping

Ik leef al jarenet angst. Nu heb ik de medicatie in beging erg moe en misselijk. 1x zware hardklopingen gehad wat meerg bang maakte. Gelukkig doorgezet. Nu 2,5 week veder en voel me al aardig beter in me vel. Geen stemmetjes meer in me hoofd.
4

Venlafaxine

12-04-2024 | Vrouw | 71
venlafaxine (75mg)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Heb er heel veel baat bij. Geen enkele bijwerking. Haalt de scherpe kantjes eraf. Zelf ben ik heel blij met dit medicijn
5

Venlafaxine

04-04-2024 | Vrouw | 40
venlafaxine (75mg)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik slik dit medicijn het jaar 7-1- 2015 Ik zat op andere medicijnen 25 stuks per dag De arts waar ik mee te krijgen kreeg schrok zo erg dat ik moest stoppen in 1 x alle tabletten en zijn we gelijk gestart met venlafaxine en ik ben weer de ouwe ik en ik mag niet afbouwen maar er komt ook geen verhoogde medicijn dit zal ik me rest van me leven blijven slikken. ik vind h[lees meer...]et goed als het me helpt om elke dag uit bed te komen en de dag te starten is het oke en heb wel eens een slechtere dag wie niet maar ik ben het ook weer kwijt en dan sta ik weer op. En ik ga de dag weer lekker weer aan
5

Venlafaxine

26-03-2024 | Vrouw | 42
venlafaxine (75mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Door burn-out angststoornis opgelopen of andersom dat kan ook natuurlijk. Na lange zoektocht ( laat ik je de details besparen) goede hulp gevonden ondersteund door venlafaxine. Nu slik ik het al meer dan 2 jaar en wordt het langzaam tijd om af te bouwen. In deze periode geen bijwerkingen gehad ik vond het prettig om deze pillen te slikken ter ondersteuning. Opbouw was wel [lees meer...]beroerd. Geen idee hoeveel het echt gedaan geeft want volgens mij hielp de juiste begeleiding het meest
2

Venlafaxine

15-03-2024 | Vrouw | 23
venlafaxine (75mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

angst slapeloosheid misselijkheid hyperactiviteit hallucinaties

Gestart met venlafaxine voor angst&paniek klachten. Nog nooit zoiets meegemaakt. Ik kreeg last van slapeloosheid, enorme hyperactiviteit, achterdocht, extreme angst en akoestische hallucinaties terwijl ik nooit eerder psychotische waarnemingen heb gehad. Ik kon niks meer eten, ik was de hele dag kotsmisselijk en viel daarom veel af. Voor mij persoonlijk een nare en angsti[lees meer...]ge ervaring, nooit meer dit middel voor mij!!
2

Venlafaxine

03-03-2024 | Vrouw | 42
venlafaxine (75mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

verhoogde hoeveelheid zweten apathie verminderd libido gewichtstoename

Gekregen na paniekaanvallen en zware depressie. Na 17 jaar gestopt met dit middel, in de eerste plaats voorgeschreven door de psychiater, daarna verder door de huisarts. Ik kreeg een nieuwe huisarts die niet wist wat hij het had toen ik zei dat ik dit al 17 jaar nam! Ik heb een bipolaire stoornis en had enkel een stemmingsstabilisator nodig en niet meer dan dat. Die had i[lees meer...]k al, Lambipol, heb deze tijdelijk verhoogd om ontwenning tegen te gaan en dat lukte, op 3 weken was ik Venlafaxinevrij zonder enig afkickverschijnsel, Lambipol hield mijn hersenen mooi op orde. Bijwerkingen van Venlafaxine waren libidoverlies, apathie, gewichtsverandering, onrust, zweten. Bye bye, never again!
1

Venlafaxine

04-02-2024 | Vrouw | 60
venlafaxine (150mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na jaren vele andere anti- depressiva te hebben geprobeerd met veel bijwerkingen, aantal jaren geleden op initiatief van mijn psychiater overgestapt naar Venlafaxine.. Opgebouwd naar 300 mg maar kreeg teveel bijwerkingen. Op eigen initiatief afgebouwd naar 75 mg. Was beter te verdragen maar kreeg veel suïcidale neigingen met poginge. Het ging weer slechter dus kreeg ik naa[lees meer...]st de Venlafaxine 150 mg buproprion. Omdat ik weigerde Lithium of Olanzapine te nemen ( wens van mijn psychiater maar ik ben niet psychotisch, noch bipolair) werd besloten mijn dosis buproprion te verhogen. In enkele weken tijd werd ik heel ziek( koorts, rillingen, overgeven, heftige hoofdpijn, hele hoge bloeddruk en vooral continue spierschokken ( hypoclonus). Ik sliep en at en functioneerde totaal niet meer. Mijn arts zei dat ik het serotonine syndroom had en onmiddellijk moest stoppen met de AD. Het werd daardoor ook beter maar toen kreeg ik ontwenningsverschijnselen ( suicidale ideatie, koud- warm, huilerig, zeer depressief., prikkelbaar, geen eetlust etc). Ik wist dat plotseling stoppen met Venlafaxine sterke onttrekingsverschijnselen kon veroorzaken maar besloot door te zetten, liever dit dan de ellende van het serotonine syndroom. Daar is mijn psychiater niet mee eens, ze wil dat ik weer Venlafaxine 75 mg ga gebruiken. Ze ontkent nu ook dat ik het serotonine syndroom had ( in tegenstelling tot haar eerdere bewering) . Mijn vertrouwen in de ggz is hierdoor helemaal verdwenen. Heb gebroken met alle contact met ggz en psychiaters. Ben nu, na paar weken, nog steeds ziek e, ben kilo’s afgevallen, sluit me in huis op zodat ik niemand iets aan doe. Ik hoop dat dit snel overgaat en ik neem nooit meer anti- depressiva in. Advies: luister naar je lijf, niet naar psychiaters/ artsen. Niemand weet hoe die medicijnen werken, alleen dat je er behoorlijk ziek van kan worden. Jammer dat ik niet jaren geleden gestopt ben. Die rotzooi heeft mij mijn baan gekost, mijn leven geruïneerd en mijn vertrouwen in de medische wereld een flinke deuk opgedaan
3

Venlafaxine

01-02-2024 | Vrouw | 50
venlafaxine (37,5mg)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na 6 maanden gebruik en goede ervaring, wou ik proberen te stoppen. Maar zelfs na 5 weken lukte het niet, ik was er kapot van. Ik had een paniekaanval en belandde op spoed. Ik moest opnieuw beginnen.... Ik vraag mij ook af of ik ooit zal kunnen stoppen???
3

Venlafaxine

27-01-2024 | Vrouw | 44
venlafaxine (150mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sinds 4 weken slik ik wederom Venlafaxine (ik startte hier voor het eerst mee 4 jaar geleden, en vanaf toen 3x geprobeerd te stoppen). Het stoppen, zorgvuldig en langzaam bleek toch niet te werken, er kwamen terugvallen in angst en depressieve klachten. Nu gestart van 37,5 naar 187,5mg. Ik wacht nog op het effect. Géén bijwerkingen gelukkig. Vorige keren duurde het ook 8/9[lees meer...] weken voor het effect goed merkbaar werd. Ik ben benieuwd of dit herkenbaar is, dat het een langere tijd duurt dan staat beschreven..
3

Venlafaxine

21-01-2024 | Vrouw | 62
venlafaxine (37,5mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo,ik neem sinds 8 dagen Venlafaxine 37,5 mg..voor angst ,paniek en hyperventilatie met gefladder waar ik blijf in hangen nu..Vind het best heftig en vooral de onrust in de buik en slappe benen waar ik met opsta lijken veel heftiger te zijn nu,veel rare sensaties in mijn lichaam en dat geeft weer angst.Normaal zou ik binnen een paar dagen moeten ophogen naar 75 mg maar [lees meer...]ik zie er erg tegenop op dit moment..Herkent iemand zich hiermee,hoelang duurt het voor die heftige sensaties afnemen..

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2334) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1395) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1151) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (958) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (916) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (778) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (672) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (651) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (647) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (593) - Verslavingsziekten
Metformine (590) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (546) - Anticonceptie - overig
Escitalopram (508) - Depressie - antidepressiva SSRI
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (466) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (439) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (430) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.