Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Venlafaxine

946
meningen

Venlafaxine

venlafaxine

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (394 meningen)
Angst & paniekstoornis (198 meningen)
Angststoornis (104 meningen)
Chronische depressie (53 meningen)
Postnatale depressie (9 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (8 meningen)
Sociale fobie (7 meningen)
Overgang (3 meningen)
Dysthymie (3 meningen)
Zenuwpijn (2 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

1

Venlafaxine

04-02-2024 | Vrouw | 60
venlafaxine (150mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na jaren vele andere anti- depressiva te hebben geprobeerd met veel bijwerkingen, aantal jaren geleden op initiatief van mijn psychiater overgestapt naar Venlafaxine.. Opgebouwd naar 300 mg maar kreeg teveel bijwerkingen. Op eigen initiatief afgebouwd naar 75 mg. Was beter te verdragen maar kreeg veel suïcidale neigingen met poginge. Het ging weer slechter dus kreeg ik naa[lees meer...]st de Venlafaxine 150 mg buproprion. Omdat ik weigerde Lithium of Olanzapine te nemen ( wens van mijn psychiater maar ik ben niet psychotisch, noch bipolair) werd besloten mijn dosis buproprion te verhogen. In enkele weken tijd werd ik heel ziek( koorts, rillingen, overgeven, heftige hoofdpijn, hele hoge bloeddruk en vooral continue spierschokken ( hypoclonus). Ik sliep en at en functioneerde totaal niet meer. Mijn arts zei dat ik het serotonine syndroom had en onmiddellijk moest stoppen met de AD. Het werd daardoor ook beter maar toen kreeg ik ontwenningsverschijnselen ( suicidale ideatie, koud- warm, huilerig, zeer depressief., prikkelbaar, geen eetlust etc). Ik wist dat plotseling stoppen met Venlafaxine sterke onttrekingsverschijnselen kon veroorzaken maar besloot door te zetten, liever dit dan de ellende van het serotonine syndroom. Daar is mijn psychiater niet mee eens, ze wil dat ik weer Venlafaxine 75 mg ga gebruiken. Ze ontkent nu ook dat ik het serotonine syndroom had ( in tegenstelling tot haar eerdere bewering) . Mijn vertrouwen in de ggz is hierdoor helemaal verdwenen. Heb gebroken met alle contact met ggz en psychiaters. Ben nu, na paar weken, nog steeds ziek e, ben kilo’s afgevallen, sluit me in huis op zodat ik niemand iets aan doe. Ik hoop dat dit snel overgaat en ik neem nooit meer anti- depressiva in. Advies: luister naar je lijf, niet naar psychiaters/ artsen. Niemand weet hoe die medicijnen werken, alleen dat je er behoorlijk ziek van kan worden. Jammer dat ik niet jaren geleden gestopt ben. Die rotzooi heeft mij mijn baan gekost, mijn leven geruïneerd en mijn vertrouwen in de medische wereld een flinke deuk opgedaan
3

Venlafaxine

01-02-2024 | Vrouw | 50
venlafaxine (37,5mg)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na 6 maanden gebruik en goede ervaring, wou ik proberen te stoppen. Maar zelfs na 5 weken lukte het niet, ik was er kapot van. Ik had een paniekaanval en belandde op spoed. Ik moest opnieuw beginnen.... Ik vraag mij ook af of ik ooit zal kunnen stoppen???
3

Venlafaxine

27-01-2024 | Vrouw | 44
venlafaxine (150mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sinds 4 weken slik ik wederom Venlafaxine (ik startte hier voor het eerst mee 4 jaar geleden, en vanaf toen 3x geprobeerd te stoppen). Het stoppen, zorgvuldig en langzaam bleek toch niet te werken, er kwamen terugvallen in angst en depressieve klachten. Nu gestart van 37,5 naar 187,5mg. Ik wacht nog op het effect. Géén bijwerkingen gelukkig. Vorige keren duurde het ook 8/9[lees meer...] weken voor het effect goed merkbaar werd. Ik ben benieuwd of dit herkenbaar is, dat het een langere tijd duurt dan staat beschreven..
3

Venlafaxine

21-01-2024 | Vrouw | 62
venlafaxine (37,5mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo,ik neem sinds 8 dagen Venlafaxine 37,5 mg..voor angst ,paniek en hyperventilatie met gefladder waar ik blijf in hangen nu..Vind het best heftig en vooral de onrust in de buik en slappe benen waar ik met opsta lijken veel heftiger te zijn nu,veel rare sensaties in mijn lichaam en dat geeft weer angst.Normaal zou ik binnen een paar dagen moeten ophogen naar 75 mg maar [lees meer...]ik zie er erg tegenop op dit moment..Herkent iemand zich hiermee,hoelang duurt het voor die heftige sensaties afnemen..
4

Venlafaxine

04-01-2024 | Vrouw | 52
venlafaxine (75mg)
Overgang
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Helpt mij enorm bij somberheid klachten als gevolg bij de overgang. Voelt echt alsof ik weer meer mezelf ben.
5

Venlafaxine

27-11-2023 | Man | 52
venlafaxine (37,5mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na mijn herseninfarct zag ik het niet meer zitten en sessies bij de psycholoog hielpen niet. Ik ben toen begonnen met 37,5 mg Venlafaxine wat de opstartdosis is. De eerste twee weken waren enorm zwaar, want de depressie, slapeloosheid, zweten etc. werd erger maar daar was ik voor gewaarschuwd. Daar moet je wel echt even doorheen en vergt doorzettingsvermogen. Daarna ging h[lees meer...]et opeens stukken beter. Er was geen reden om de dosis verder te verhogen hoewel 75 mg eigenlijk normaal is. Ik kan vrijwel alles weer doen. Wel moet ik oppassen met mijn gewicht want ik heb meer eetlust.
4

Venlafaxine

23-11-2023 | Vrouw | 16
venlafaxine (75mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik slikte eerst 2 jaar fluoxetine en toen ben ik overgestapt naar Venlafaxine doordat mijn depressie en angststoornis erger was geworden.
5

Venlafaxine

11-11-2023 | Vrouw | 69
venlafaxine (37,5mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik Venlafaxine 77mg al 15 jaar voor mijn depressie na mijn scheiding , nu ben ik overgegaan op 33.5mg de eerste week was een hel maar nu na 3 maand voel ik mij goed, volledig stoppen raad de dokter mij niet aan
3

Venlafaxine

10-11-2023 | Vrouw | 51
venlafaxine (37,5mg)
Hoofdpijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik neem al enkele jaren venlafaxine en wil afbouwen maar het lukt me niet , ik neem van het merk EG . Er zitten 3 bolletjes in de capsule ik zit nu op 2 bolletjes , zou er iemand weten welke merken capsules heeft met kleinere bolletjes zodat ik trager kan afbouwen? Alvast bedankt voor jullie reacties
5

Venlafaxine

30-10-2023 | Vrouw | 29
venlafaxine (37,5mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Vorig jaar november werd ik onverwachts overvallen door paniekklachten: hartkloppingen, nerveus gevoel op m’n borstkast en buik. Het gevolg hiervan was dat ik onwijs ging piekeren (ik ben altijd al een denker geweest). Mijn lichaam geeft een nood signaal af dus er iets wat niet goed gaat. Ik raakte in de ziektewet. Begonnen met therapie bij de psycholoog, yoga, energet[lees meer...]ische sessies, acupunctuur, massage etc. Dit gaf allemaal wel wat verbetering maar ik voelde mij nog steeds niet mezelf en ik bleef last houden van pieker gedachtes. Uiteindelijk gesprek bij de huisarts gemaakt voor het starten van eventuele medicijnen. Uiteindelijk besloten om te starten met medicatie. Ik vond dit onwijs spannend want de meeste ervaringen zijn niet positief en van de bijwerkingen wie die direct bang van. Maar ben onwijs blij dat ik deze stap heb genomen!! Eerste paar dagen last gehad van een droge mond en een wattig hoofd. Verder geen bijwerkingen. Na 3 weken merkte dat de medicatie begon te werken. Wat is er een last van mijn schouders gevallen. Mijn lichaam voelt ontspannen aan (= geen angstreactie) en mijn pieker gedachtes zijn meer naar de achtergrond gegaan. Ookal vind ik dat je niet zomaar aan medicatie moet beginnen, ben ik erg blij dat ik deze stap heb genomen.
4

Venlafaxine

27-10-2023 | Man | 48
venlafaxine (75mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben in mei dit jaar uiteindelijk afgebouwd van felavaxine 75 mg. Afbouw in 3 maanden, Afbouw gestart in maart met de eerste verlaging. Ik heb felavaxine 20 jaar gebruikt, in eerste instantie voor depressieve klachten. De eerste twee maanden voelde ik mij eigenlijk goed, meer gevoel ect. Maar vanaf september had ik last van lichamelijke klachten, maagpijn, geen eetlust e[lees meer...]n stress. Vier weken geleden ineens een enorme paniekaanval, zelfs met ambulance naar het ziekenhuis. Toen nog twee dagen gewerkt, maar kreeg steeds meer paniekaanvallen. Soms de hele dag door. Daarop valium gekregen, gaat beter, nog maar 1 paniekaanval per dag. Medisch is alles in orde, rationeel is het fijn om te weten, was nl ook veel afgevallen in drie weken. Kan het zijn dat je na 20 jaar velafaxine, ondanks dat je het destijds niet om die reden ben gestart, je toch paniekaanvallen kunt krijgen? Ik twijfel om weer op te bouwen, wil eigenlijk de oorzaak aanpakken en het niet wegdrukken. Maar valium is ook maar tijdelijk een oplossing. Het op en afbouwen was voor mij heel zwaar. Als het moet, dan start ik weer, maar is na stoppen dit een vaak gehoord verloop. Zou niet willen dat ik "voor niks" weer opbouw, terwijl dit een op zich zelf staand probleem is. Wie herkend dit? Het ging eerst een aantal maanden goed, nu twijfel om weer te beginnen op advies van de huisarts.
1

Venlafaxine

22-10-2023 | Vrouw | 44
venlafaxine (75mg)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Het hielp niet tegen depressie .Ik voelde me er niet goed onder en kreeg nachtmerries, zweten . Ik besloot voorzichtig wat af te bouwen na een succesvolle rtms behandeling. Kreeg extreme verschijnselen, angsten 24/7, zoiets nog nooit meegemaakt, , ben na een half jaar creperen opgenomen. Niks niet 'terugval' , het was dat spul. En de GGZ wisten ze natuurlijk weer van[lees meer...] niets. Enige oplossing: nog meer andere pillen erin. ( Ook weer afgebouwd) . Het was traumatisch en heeft mijn leven verstoord. Angstgevoelens zijn sindsdien een rol gaan spelen i mijn leven. .
4

Venlafaxine

13-10-2023 | Man | 52
venlafaxine (37,5mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Erg tevreden over dit medicijn. Ik zag het op een gegeven moment echt niet meer zitten maar nu voel ik me goed zonder een vlak gevoel. Ik kan dus echt nog genieten van leuke dingen en ben ook nog wel eens wat down, maar dat heeft iedereen en dat is dan om een duidelijke reden. Het opbouwen is geen pretje, ik zie er dus wel op tegen op het ooit weer eens te moeten afbouwen.[lees meer...] Ik heb gelukkig een lage dosering. Wel wat bijgekomen, dit is denk ik wel een aandachtspunt bij dit medicijn.
4

Venlafaxine

09-10-2023 | Man | 70
venlafaxine (150mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Het was een paar maanden proberen tot de juiste dosering en daarna was het effectief het grootste nadeel vind ik wel het lange slapen's ochtends, de grootste moeite om Helder wakker te worden.
1

Venlafaxine

04-10-2023 | Vrouw | 55
venlafaxine (150mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik nam het voor depressie angst en paniek. Het afkicken is afschuwelijk.
5

Venlafaxine

29-09-2023 | Vrouw | 27
venlafaxine (75mg)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik zoek eigenlijk herkenning. Ik neem de venlafaxine elke dag in tussen 8 en 10 uur. Nu vergeet ik het af en toe wel eens in te nemen, maar dan krijg ik van mijn hersenen een seintje dat ik het niet heb ingenomen (duizeligheid, alles trager meemaken, woede). Als ik het echt een dag niet inneem, krijg ik last van levensechte dromen (droom waarin ik mijn ogen niet kan [lees meer...]openen), hallucinaties en enorme hoofdpijn. Is er iemand die dit ook heeft? De apotheker zei dat het niet met dit geneesmiddel te maken kan hebben, maar het staat wel echt in verband met elkaar..

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2327) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1378) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1211) - Cholesterol
Paroxetine (1210) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1156) - Verslavingsziekten
Sertraline (1129) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (946) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (912) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (822) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (765) - Epilepsie
Metoprolol (764) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (654) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (640) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (631) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (628) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (617) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (593) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (586) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (538) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (484) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (480) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (468) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (459) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (427) - ADHD - psychostimulantia
Amlodipine (426) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.