Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

K. Triesscheijn

K. TriesscheijnPsychofarmacologie, Farmacie algemeen
Zelfstandig
Zelfstandig

2expert mening(en) geschreven

ADHD - psychostimulantia

ADHD behandeling

Veel voorkomende ziektebeeld in deze categorie

ADHD - psychostimulantia

Omschrijving van dit ziektebeeld

Aandachtstekortstoornis met- of zonder hyperactiviteit

Behandelingsmogelijkheden

Gedragstherapeutische interventies, maar ook behandeling met geneesmiddelen. 1e keus: Methylfenidaat, Dexamfetamine, Dexmethylfenidaat, Amfetamine 2e keus: Atomoxetine 3e keus: Bupropion

Eerste keuze medicijn

Methylfenidaat

Toelichting

Methylfenidaat remt de heropname van bepaalde stoffen in de hersens, met name dopamine en in mindere mate noradrenaline. Hierdoor neemt de aandacht en concentratie toe. Er wordt gedacht dat activering van het remmend gedeelte van de hersenen bijdraagt aan een afname van druk gedrag.

Werking van dit medicijn

Vanwege de meest ruime klinische en praktische ervaring is methylfenidaat in Nederland eerste keuze voor de behandeling van ADHD.

Tweede keuze medicijn

Dexamfetamine

Toelichting

Dexamfetamine verhoogt de afgifte van dopamine en in mindere mate noradrenaline in de hersenen. Hierdoor neemt de aandacht en concentratie toe. Er wordt gedacht dat activering van het remmend gedeelte van de hersenen bijdraagt aan een afname van druk gedrag

Werking van dit medicijn

Dexamfetamine geeft bij een groot deel van de mensen die methylfenidaat niet verdragen of waar methylfenidaat niet de gewenste werking heeft, toch effect. Bijwerkingen lijken minder frequent op te treden dan bij methylfenidaat.

Derde keuze medicijn

Strattera

Toelichting

Strattera remt de heropname van noradrenaline. Hierdoor zou het een positief effect hebben op ADHD, met name bij wie niet goed reageerde op eerdere behandeling met stimulerende middelen.

Werking van dit medicijn

Vanwege de prijs, ervaring en effectiviteit is strattera (atomoxetine) een goede keus voor ADHD als na het proberen van 2 stimulantia geen goed effect verkregen is.

Tips m.b.t. deze aandoening

Inname van stimulantia tegelijk met wat te eten kan soms een aantal bijwerkingen doen verminderen.

18-08-2018