Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Wendela Wessels

Wendela WesselsOnbekend
Onbekend

1expert mening(en) geschreven

Allergie

Hooikoorts

Veel voorkomende ziektebeeld in deze categorie

Allergie

Omschrijving van dit ziektebeeld

Wat is hooikoorts?
Stuifmeel zweeft vrij rond in de lucht. Stuifmeel kan van bomen, planten, grassen en bloemen afkomen. Als iemand met hooikoorts stuifmeel inademt kan dat een allergische reactie van het afweersysteem veroorzaken. Het afweersysteem maakt IgE, een stof die pollen tegenwerkt. IgE kan zich binden aan mestcellen. Mestcellen komen vooral voor in de luchtwegen en longen, en bevatten histamine. Wanneer er pollen op het slijmvlies komen, laat de IgE de mestcel los, waardoor de mestcel openscheurt en de histamine vrijkomt. Histamine zorgt voor de allergische reacties. Bij pasgeboren babies is hooikoorts al aanwezig, maar de echte klachten ontwikkelen zich in de loop der jaren. Na verloop van tijd worden de klachten minder erg. Wanneer de klachten weer afnemen is helaas niet te voorspellen. Hooikoorts is vervelend, maar het is niet gevaarlijk. Klachten gaan weer over zodra het hooikoorts seizoen weer voorbij is.

Het pollenseizoen in Nederland
De bloeiperioden van bomen, planten, grassen en bloemen wordt het pollenseizoen genoemd. Als u wilt zien welke soorten stuifmeel op dit moment actief zijn, kijk dan op een pollenradar.

De klachten van hooikoorts
De meest voorkomende klachten tijdens het pollenseizoen zijn: Loopneus, verstopte neus, niesbuien, jeuk, tranende en jeukende ogen, kriebelhoest, benauwdheid, vermoeidheid, concentratieproblemen, slecht slapen, hoofdpijn. U kunt contact opnemen met uw huisarts als u meer wilt weten over hooikoorts, als u wilt weten waarvoor u precies allergisch bent of als u ondanks voorzorgsmaatregelen toch nog klachten heeft.

Tips m.b.t. deze aandoening

Heeft uw kind last van lagere uitslagen in de examenperiode door hooikoorts? Kunt u zich minder goed concentreren op uw werk? Hier zijn een paar adviezen die mogelijk kunnen helpen:
  • Draag een zonnebril als u naar buiten gaat; een zonnebril verkleint de kans dat pollen in uw ogen vliegen als u naar buiten gaat.
  • Als u binnenshuis bent sluit dan de ramen en/of deuren; pollen kunnen mogelijk naar binnen vliegen door deuren en ramen.
  • Houd het pollennieuws en de pollenradar goed in de gaten.
  • Ga een dagje lekker uitwaaien aan het strand, aan het water, of hoog in de bergen; op deze plekken is minder stuifmeel in de lucht aanwezig.
  • Vermijd plekken met veel stuifmeel in de lucht.
  • Ga vroeg in de morgen of laat in de avond een stukje wandelen in plaats van overdag; vroeg in de morgen of laat in de avond is er minder stuifmeel in de lucht.
  • Overweeg de aanschaf van een pollenfilter.
  • Vermijd roken, de geur van lijm, verf, reinigingsmiddelen en parfum; dit kan uw allergische reacties erger maken.
  • Droog uw wasgoed binnen of in een droger tijdens het pollenseizoen.
Als uw klachten blijven aanhouden wanneer u de adviezen opvolgt, kunt u medicijnen gaan gebruiken. Medicijnen kunnen in tabletvorm en als neusspray worden toegediend. Als u zo nu en dan klachten heeft, kunt u overwegen om een neusspray of tabletten met antihistaminica te gaan gebruiken. Als u vaak of altijd last heeft van klachten kunt u het best neusspray of tabletten met corticosteroïden gebruiken. Overleg altijd eerst met uw huisarts voor u medicijnen gaat slikken.

23-11-2017