Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Allopurinol

jicht Effectiviteit: 3

Allopurinol

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Jicht

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Jicht is een pijnlijke aandoening van de gewrichten. Het kan komen door een opstapeling van urinezuur die niet goed wordt afgevoerd door de nieren of verhoogde productie van urinezuur. Wanneer er veel urinezuur in het bloed zit kan deze op koudere plekken in het lichaam, bijvoorbeeld in de tenen, neerslaan. Hierdoor kunnen pijnlijke ophopingen van urinezuurkristallen (jicht nodulen) in de gewrichten ontstaan, die bij veel mensen in de grote teen voorkomen.

Werking van dit medicijn

Allopurinol remt het enzym xanthine-oxidase die verantwoordelijk is voor een groot deel van de urinezuur productie in het lichaam. De hoeveelheid urinezuur in het bloed daalt en de urinezuurkristallen die de jicht veroorzaken lossen langzaam weer op in het bloed. Dit kan in het begin van de behandeling wel pijn geven.

Tips m.b.t. inname of toediening

Allopurinol kan de jicht verergeren dus er wordt geadviseerd enkele weken na een jichtaanval te beginnen met de behandeling. Het kan enkele weken duren voordat het middel volledig werkt en de jichtaanvallen verminderen. De tabletten kunnen met eten ingenomen worden om maagklachten te voorkomen.

Vaak optredende bijwerkingen

Uitlokken van een jichtaanval, allergische reacties op het middel, maagdarmklachten zoals misselijkheid, braken en diaree.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Naast het verergeren van de symptomen van een jichtaanval kan allopurinol mogelijk ook een jichtaanval uitgelokken in de eerste weken. Bespreek het met de arts indien dit gebeurt. Allergische reacties is meestal huiduitslag maar kunnen ook ernstiger zijn, te merken aan benauwdheid, opgezwollen gezicht, mond en tong, en/of blaren aan op de huid. Raadpleeg daarom altijd op tijd de arts als u denkt overgevoelig te zijn. Waarschijnlijk moet het middel gestopt worden. Maagdarmklachten gaan meestal over na enige tijd en kunnen verminderd worden door het medicijn met wat eten in te nemen.

Overige informatie van de expert

Bepaalde purine-bevattend eten kan een jichtaanval uitlokken, en dient zo veel mogelijk vermeden te worden. Voornamelijk alcohol, vis en schelpdieren. Vraag uw arts of apotheker voor meer informatie.

29-06-2015