Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Amiodaron

hart / doorbloeding - hartmiddelen Effectiviteit: 4

Amiodaron

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Hartritmestoornis

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

In het hart is een prikkelcentrum aanwezig waar het ritme van het hart wordt bepaald. De prikkels worden verolgens doorgegeven via zenuwen naar de rest van het hart. Het ritme wordt aangepast naar zuurstof behoefde van het lichaam en kan ook beinvloed worden door de hersenen. Een hartritmestoornis kan ontstaan als de prikkelcentrum te snel of te langzaam werkt, als het hartweefsel of zenuwen zijn aangedaan (door bijv. hartinfarct) of door aangeboren afwijkingen in het hart. Psychische factoren zoals stress en hevige emoties kunnen symptomen verergeren.

Werking van dit medicijn

Amiodaron wordt voorgeschreven bij “atriumfibrilleren” het snel kloppen van de boezems. Het werkt door op verschillende manieren de prikkelgeleiding en het samentrekken van de hartspier te vertragen zodat het hart vanzelf weer in een regelmatig ritme komt en ook blijft.

Tips m.b.t. inname of toediening

Met voedel innemen kan helpen als u last hebt van misselijkheid. Grapefruit(sap) eten/drinken dient te worden vermeden omdat het de afbraak van amiodaron kan remmen waardoor u meer last kan krijgen van bijwerkingen.

Vaak optredende bijwerkingen

Een veranderde smaakgewaarwording, misselijkheid, overgevoeligheid voor zonlicht, zichtafwijkingen, slaapstoornissen, schildklierfunctieafwijkingen en leverfunctiestoornissen.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Dit middel kan relatief veel bijwerkingen geven, maar deze komen niet bij iedereen voor. Sommige bijwerkingen worden na verloop van tijd minder als u aan het middel went, maar andere gaan pas over als de behandeling wordt gestopt. Echter het kan dan nog tot 3 maanden duren omdat dit medicijn erg lang in het lichaam blijft. Maagdarmklachten kunt u soms voorkomen door de tablet met wat voedsel in te nemen. Bij gevoeligheid voor zonlicht probeer direct zonlicht in de middag te vermijden en smeer u goed in met zonnebrandcreme met hoge SPF factor. Geelkleuring van de huid en oogwit kan een teken zijn van leverfunctieschade. Neem hiervoor contact op met de arts. U kunt last krijgen van te snel of te langzaam werkende schildklier, neem dan ook contact op met de arts. Symptomen van versnelde schildklierfunctie zijn afvallen, zweten, trillen, verhoogde metabolisme. Bij te trage schildklierfunctie merkt u juist het tegenovergestelde: gewichtstoename, moeheid, obstipatie.

30-05-2015