Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik



6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Amitriptyline

depressie - antidepressiva tca Effectiviteit: 4

Amitryptiline bij depressie en angst

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Depressie

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Een depressie is een psychiatrische aandoening die zich kenmerkt met aanhoudende neerslachtigheid en verlies van levenslust. Het gaat vaak gepaard met piekeren en overmatige bezorgdheid, angst, slaapstoornissen, vermoeidheid, en verlies van belangstelling of genoegen. Verschillende oorzaken kunnen ten grondslag van een depressie liggen, maar het wordt veelal in verband gebracht met onder andere een afname van bepaalde stoffen (neurotransmitters) zoals serotonine in de hersenen.

Werking van dit medicijn

Amitriptiline valt onder de tricyclische antidepressiva. Het werkt bij depressie en angst vermoedelijk door de hoeveelheid van de lichaamseigen stoffen serotonine en noradrenaline in de hersenen te verhogen.

Tips m.b.t. inname of toediening

Om minder last te hebben van bijwerkingen is het aan te raden om de dosering te verdelen over de dag of om het voor slapengaan in te nemen. Stop niet zomaar met het innemen van amitriptyline, als er te snel afgebouwd wordt kunnen ontrekkingsverschijnselen ontstaan. Pas op met alcohol aangezien bijwerkingen erger kunnen worden.

Vaak optredende bijwerkingen

Vooral in het begin: sufheid/slaperigheid, droge mond en duizeligheid. Daarnaast komen gedurende langere tijd gewichtstoename, constipatie en hartkloppingen voor.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

De meeste bijwerkingen worden na een aantal dagen minder. Kauwgom kauwen helpt bij een droge mond om de speekselaanmaak te stimuleren. In het begin kunt u beter geen autorijden vanwege de verminderde reactievermogen. Duizeligheid komt vooral voor bij te snel opstaan uit een liggende positie, houd hier rekening mee. Eet voldoende vezelrijke voeding zoals donker brood en bananen als u last hebt van constipatie. Hartkloppingen zijn meestal onschuldig maar bespreek dit met de arts als u hartziekte of een arritmie heeft.

Andere indicaties.

Amitriptyline wordt ook voorgeschreven tegen neuropathische pijn, migraine en soms tegen bedplassen.

30-03-2015