Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Androskat

urologie - erectiestoornis Effectiviteit: 5

Androskat

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Erectiestoornis

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Erectiestoornissen komen voornamelijk voor bij ouderen vanwege een verminderd bloedsomloop en verslechterde functie van bloedvaten. Bij relatief jonge mensen is het vaker een psychologische oorzaak zoals angst of stress. Ook sommige ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten of prostaataandoeningen kunnen de erectie verstoren. Evenals het gebruik van geneesmiddelen, alcohol en drugs.

Werking van dit medicijn

Androskat injectie is een mengsel van twee middelen, de vaatverwijder fentolamine en de spierverslapper papaverine. Samen zorgen ze voor een verhoogde bloedstroming naar de penis wat leidt tot een erectie.

Tips m.b.t. inname of toediening

Zorg voor het eerste gebruik dat er goed bekend is hoe er moet worden geïnjecteerd. Gebruik het niet vaker dan 1x per week in verband met lokale bijwerkingen op de plaats van injectie.

Vaak optredende bijwerkingen

Blauwe plekken en fibrose (verdikkingen/knobbels) op de injectieplaats bij vaker gebruik. Lang aanhoudende erectie. Pijn of verdoofd gevoel in de penis.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Om fibrosering van de weefsel waar geïnjecteerd wordt te vermijden wordt aangeraden niet vaker dan 1x wekelijks dit middel te gebruiken. Krijgt u toch last van verdikkingen en/of knobbels dient de behandeling te worden gestaakt totdat het overgaat. Daarna kan het weer worden gebruikt. Blauwe plekken of kleine onderhuidse bloedingen op de injectieplaats zijn meestal onschuldig, eventueel kan meteen na de inspuiting de injectieplaats een aantal minuten dichtgedrukt worden en zachtjes gemasseerd. Een lang aanhoudende erectie kan pijnlijk zijn en schadelijk voor de penis.Raadpleeg de arts als de erectie langer dan 3 uur duurt. Eventueel pijn of verdoofd gevoel in de penis is niet ernstig en verdwijnt weer als het middel uitwerkt.

01-06-2015