Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Buspiron

angststoornissen Effectiviteit: 3

Buspiron

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Angststoornis

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Iedereen is welleens bang of angstig maar dat betekent niet meteen dat het om een angststoornis gaat. Angstoornissen worden gekenmerkt door oncontroleerbare, overmatige en irrationele angsgevoelens die zo vaak aanwezig zijn of zo heftig zijn dat het dagelijks leven eronder lijd.

Werking van dit medicijn

Hoe buspiron precies werkt is tot dusver niet geheel bekend, maar waarschijnlijk beinvloed het de stoffen serotonine en dopamine in de hersenen waardoor de angst en angstige spanning verminderd worden.

Tips m.b.t. inname of toediening

Omdat de tabletten meerdere malen op een dag (2-3 keer) ingenomen moeten worden is het aan te raden om deze steeds op hetzelfde tijdstip in te nemen. Op deze manier is het minder waarschijnlijk dat een dosering vertegen wordt.

Vaak optredende bijwerkingen

Duizeligheid, sufheid, slaperigheid of slapeloosheid en maagdarmklachten.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

De bovengenoemde bijwerkingen zijn tijdens de eerste week van de behandeling het ergste. Daar is niet heel veel aan te doen totdat het lichaam aan het medicijn is gewend. Als het slaapproblemen veroorzaakt probeer dan de laatste dosis iets eerder in te nemen, maar let daarbij op dat u de tabletten goed over de dag verdeeld in verband met bijwerkingen. Als u coördinatiestoornissen van het middel ondervind dient u niet auto te rijden.

24-04-2015