Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Astma / COPD - corticosteroiden

Ontstekingremmers bij astma

Veel voorkomende ziektebeeld in deze categorie

Astma / COPD - corticosteroiden

Omschrijving van dit ziektebeeld

De geneesmiddelen die bij astma worden voorgeschreven horen dikwijls te worden ingeademd met behulp van een inhalator. Het is heel belangrijk om de inhalator goed volgens de instructies te gebruiken, alleen op die manier komt het medicijn diep genoeg in de longen terecht om zijn werking uit te oefenen. De medicijnen worden ingedeeld in twee categorieën. Luchtwegverwijders gebruik je vóór of tijdens dat je benauwd of kortademig bent. Ze zorgen ervoor dat de luchtwegen meer open gaan staan waardoor je makkelijker kan ademhalen. De tweede categorie bestaat uit ontstekingsremmers (corticosteroïden) die je elke dag, op vaste tijdstippen gebruikt. Deze middelen maken de longen minder gevoelig voor de prikkels die de benauwdheid veroorzaken en gaan de zwelling in de luchtwegen tegen. Vaak zal je beide soorten medicijnen moeten gebruiken: eentje voor elke dag en eentje alleen als je benauwd word.

Behandelingsmogelijkheden

De geneesmiddelen die bij astma worden voorgeschreven horen dikwijls te worden ingeademd met behulp van een inhalator. Het is heel belangrijk om de inhalator goed volgens de instructies te gebruiken, alleen op die manier komt het medicijn diep genoeg in de longen terecht om zijn werking uit te oefenen. De medicijnen worden ingedeeld in twee categorieën. Luchtwegverwijders gebruik je vóór of tijdens dat je benauwd of kortademig bent. Ze zorgen ervoor dat de luchtwegen meer open gaan staan waardoor je makkelijker kan ademhalen. De tweede categorie bestaat uit ontstekingsremmers (corticosteroïden) die je elke dag, op vaste tijdstippen gebruikt. Deze middelen maken de longen minder gevoelig voor de prikkels die de benauwdheid veroorzaken en gaan de zwelling in de luchtwegen tegen. Vaak zal je beide soorten medicijnen moeten gebruiken: eentje voor elke dag en eentje alleen als je benauwd word.

Eerste keuze medicijn

Flixotide

Werking van dit medicijn

Ontstekingsremmers, ofwel corticosteroïden genoemd, gebruik je om de ontsteking in de longen tegen te gaan. Ze maken de longen minder gevoelig voor de prikkels die benauwdheid veroorzaken. De werking komt langzaam op gang waardoor het in het begin kan lijken alsof het niets doet maar omdat de ontsteking voortdurend bestreden moet worden is het van belang om het elke dag te gebruiken. Na verloop van tijd (enige dagen tot weken) krijg je steeds minder vaak last van benauwdheidsklachten en zal je het snelwerkende middel dan ook minder vaak hoeven te gebruiken.

Tweede keuze medicijn

Seretide

Werking van dit medicijn

Het kan ook zijn dat het ontstekingsremmende middel niet voldoende werkt en dat je nog steeds benauwd bent. Dan wordt er een langwerkende luchtwegverwijder toegevoegd aan de ontstekingsremmer, vaak in één inhalator, die je nog steeds elke dag gebruikt. Het snelwerkende middel kan je alsnog bij ernstige benauwdheidsklachten gebruiken voor snelle verlichting.

19-11-2014