Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik



6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Astma / COPD - overig

Astma

Veel voorkomende ziektebeeld in deze categorie

Astma / COPD - overig

Omschrijving van dit ziektebeeld

Astma is een aandoening van de longen. Tijdelijk vernauwen de luchtwegen (in de longen) en er wordt meer slijm aangemaakt. Hierdoor wordt je benauwd en kortademig, vergelijkbaar met het gevoel dat je door een rietje ademt, wat ook wel een astma-aanval wordt genoemd. Door het slijm en de vernauwing kun je een piepende ademhaling krijgen en meer gaan hoesten. De meeste mensen met astma hebben hier niet voortdurend last van, je krijgt te maken met periodes dat de ademhaling normaal is maar dat kan door deeltjes in de lucht of inspanning plotseling omslaan in een astma-aanval. Wat veroorzaakt astma? Vaak word je niet met astma geboren, maar het kan net als hooikoorts in de loop van tijd ontstaan. Astma is erfelijk dus je hebt meer kans om er last van te krijgen als je ouders het ook hebben. De kortademigheid wordt veroorzaakt door een ontsteking van de luchtwegen in reactie op onschadelijke deeltjes. Kleine stofdeeltjes die je met het blote oog niet kan zien prikkelen de longen als ze worden ingeademd. De spiertjes in de longen spannen zich aan, de wanden van de luchtwegen gaan opzwellen, en gaan meer slijm aanmaken. De luchtwegen worden nauwer waardoor de hoeveelheid lucht die je kan inademen vermindert.

Tips m.b.t. deze aandoening

Er zijn veel stofdeeltjes die astma kunnen veroorzaken, maar je kan gevoelig zijn voor de een maar niet voor de ander. Hieronder zijn de meest voorkomende deeltjes die een astma-aanval kunnen geven op een rij gezet, met wat je eraan kan doen. Huisstofmijt-Gaat eigenlijk om de microscopische uitwerpselen van de huisstofmijt. Tapijten dus regelmatig stofzuigen en lakens regelmatig verschonen. Slaap liefst op synthetische (anti-allergene) kussens en dekbedden. Dieren (haren en huidschilfers)-Stofzuig regelmatig en laat geen huisdieren in de slaapkamer komen. Schimmel- Zorg voor lage vochtigheid binnen huis. Let op voor schimmel op de muren van de badkamer en slaapkamer. Stuifmeel van gras en bomen -Houd ramen en deuren dicht in de lente en zomer. Tabaksrook- Stop met roken of rook in ieder geval buitenhuis. Een astma-aanval kan ook door inspanning, stress, verkoudheid, of koud weer veroorzaakt worden. Hier is in het algemeen minder aan te doen, maar je kunt er soms wel rekening mee houden en van als je het voelt aankomen een snelwerkend medicijn nemen. Bij kinderen waarbij astma op jonge leeftijd aanwezig is kan het na enkele jaren vanzelf overgaan, maar vaker zal je er voor langere tijd rekening mee moeten houden.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Wanneer je opeens kortademig of benauwd wordt of je gaat veel hoesten terwijl je niet verkouden of ziek bent geweest is het aan te raden om langs de huisarts te gaan. Die gaat je ademhaling grondig onderzoeken en nagaan of je allergisch bent door een heel klein beetje van enkele stoffen die astma kunnen geven op je huid te doen. Als je huid een reactie geeft door rood en jeukerig te worden betekent dit dat je voor deze stof allergisch bent. Indien je deze stof in zou ademen krijg zou je verschijnselen van astma krijgen. De arts schrijft afhankelijk van de ernst van je klachten één of een tweetal medicijnen voor. Vervolgens zal af en toe een longverpleegkundige je longinhoud voor en na gebruik van de medicatie testen om te achterhalen of er verbetering of eventueel verslechtering is. Aan de hand daarvan zal de huisarts de dosering aanpassen.

05-12-2014