Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Onbekend

OnbekendOnbekend
Onbekend

1expert mening(en) geschreven

Atorvastatine

cholesterol Effectiviteit: 4

Atorvastatine en hoog cholesterol

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Hoog cholesterol

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Cholesterol is een belangrijke bouwstof voor ons lichaam. Het maakt deel uit van de wanden van onze cellen, het isoleert zenuwbanen, en het speelt een rol bij de aanmaak van vitamine D, bijnierschorshormonen, geslachtshormonen en galvloeistoffen. Cholesterol wordt aangemaakt in de lever. Het LDL-deeltje vervoert dit dan via het bloed naar de weefsels. Hier wordt het door de cellen opgenomen en gebruikt als bouwstof. Wanneer er te veel cholesterol aanwezig is in het bloed, wordt het opgenomen door de HDL-deeltjes en weer terug naar de lever vervoerd. Hier kan het worden hergebruikt of worden afgebroken, waarna het via de gal het lichaam verlaat. Wanneer er meer LDL-deeltjes aanwezig zijn dan HDL-deeltjes, blijft er meer cholesterol achter in het bloed. Dit bindt zich vast aan de binnenkant van de aders, waardoor deze langzamerhand dicht gaan zitten.

Werking van dit medicijn

Statines zorgen er voor dat de aanmaak van cholesterol in de lever geremd wordt.

Tips m.b.t. inname of toediening

De aanmaak van cholesterol is rond middernacht het grootst. Het is dan ook belangrijk om op deze tijd een hoog niveau van de statine in uw bloed te hebben. Daarom wordt er geadviseerd om de cholesterolverlagers simvastatine en pravastatine 's avonds in te nemen. Atorvastatine en rosuvastatine worden langzamer afgebroken in uw lichaam, en kunnen hierdoor eerder ingenomen worden.

29-04-2014