Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Brintellix

depressie - antidepressiva ssri Effectiviteit: 4

Vortioxetine (Brintellix)

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Depressie

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Een depressie is een psychiatrische aandoening die zich kenmerkt met aanhoudende neerslachtigheid en verlies van levenslust. Het gaat vaak gepaard met piekeren en overmatige bezorgdheid, angst, slaapstoornissen, vermoeidheid, en verlies van belangstelling of genoegen. Verschillende oorzaken kunnen ten grondslag van een depressie liggen, maar het wordt veelal in verband gebracht met onder andere een afname van bepaalde stoffen (neurotransmitters) zoals serotonine in de hersenen.

Werking van dit medicijn

Het werkingsmechanisme van Vortioxetine is complex en veelzijdig maar heeft vermoedelijk te maken met het reguleren van de serotonine-systeem in de hersenen.

Vaak optredende bijwerkingen

De meestvoorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, verminderde eetlust, diaree en bij ouderen verstopping.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Misselijkheid komt met name in de eerste week veel voor. Vrouwen en ouderen kunnen hier meer last van ondervinden. Hoe snel de dosering kan worden opgebouwd ligt dan ook aan of men misselijk is, maar het gaat binnen een week over waarna de dosering verhoogd kan worden. Andere bijwerkingen op de maagdarmkanaal worden vaak ook binnen een week minder of gaan helemaal weg na verloop van tijd.

Overige informatie van de expert

Vortioxetine is een nieuw middel. Het goede hieraan is dat het in een aantal grote studies goede resultaten zijn behaald met Vortioxetine vergeleken met andere antidepressiva. Het nadeel, zoals met alle nieuwe middelen, is dat er weinig ervaring mee bestaat en dat minder bekend is over de veiligheid en mogelijke bijwerkingen.

20-04-2015