Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Cialis

urologie - erectiestoornis Effectiviteit: 4

Tadalafil (Cialis)

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Erectiestoornis

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Erectiestoornissen komen voornamelijk voor bij ouderen vanwege een verminderd bloedsomloop en verslechterde functie van bloedvaten. Bij relatief jonge mensen is het vaker een psychologische oorzaak zoals angst of stress. Ook sommige ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten of prostaataandoeningen kunnen de erectie verstoren. Evenals het gebruik van geneesmiddelen, alcohol en drugs.

Werking van dit medicijn

Cialis, met werkzame stof tadalafil, versterkt en behoudt de bloedvat verwijding in de penis na seksuele stimulatie. De bloedvaten blijven langer verwijd waardoor er voldoende bloed naar de penis kan stromen om een effectieve erectie te bewerkstelligen. Er is in de eerste plaats nog steeds wel een seksuele stimulans nodig.

Tips m.b.t. inname of toediening

De werking van het tablet laat tot 30 minuten op zich wachten maar houdt tot 36 uur aan. Bovendien kan voeding de werking vertragen. Neem het dus ruim op tijd in.

Vaak optredende bijwerkingen

Hoofdpijn, vertstopte neus, blozen, opvliegers en duizeligheid. Soms komen ook veranderingen in het zicht voor (bijvoorbeeld wazig of blauwgetint zien).

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

De bijwerkingen gaan weg als het middel is uitgewerkt. Hoofdpijn, blozen en opvliegers zijn inherent aan de werking van het middel. Het komt door een verhoogde doorbloeding in en vlakbij de huid. Veranderingen in het gezichtsvermogen en bloeddoorlopen ogen kunnen hier ook door optreden, echter als u hier last van hebt is het aan te raden om de arts te raadplegen. Duizeligheid kan veroorzaakt worden door een daling in de bloeddruk, let hierbij op dat u niet te snel opstaat vanuit een liggende positie. Zeer zelden kan de erectie erg lang aanhouden, zoek medisch advies als het langer dan 4 uur aanhoudt.

Overige informatie van de expert

Cialis en Viagra worden vaak illegaal gekocht, bijvoorbeeld op internet, zonder recept. Dit is erg af te raden omdat er namaak geneesmiddelen tussen kunnen zitten. Soms bevatten deze tabletten een andere dosering, uberhaupt geen werkzame stof, of een andere, potentieel gevaarlijk middel.

30-05-2015