Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Clomipramine

depressie - antidepressiva tca Effectiviteit: 4

Clomipramine

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Depressie

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Een depressie is een psychiatrische aandoening die zich kenmerkt met aanhoudende neerslachtigheid en verlies van levenslust. Het gaat vaak gepaard met piekeren en overmatige bezorgdheid, angst, slaapstoornissen, vermoeidheid, en verlies van belangstelling of genoegen. Verschillende oorzaken kunnen ten grondslag van een depressie liggen, maar het wordt veelal in verband gebracht met onder andere een afname van bepaalde stoffen (neurotransmitters) zoals serotonine in de hersenen.

Werking van dit medicijn

Clopmipramine werkt op de stemming door de hoeveelheid van de neurotransmitters serotonine en noradrenaline te verhogen.

Tips m.b.t. inname of toediening

Eet/drink geen grapefruit(sap) tijdens de behandeling met dit medicijn omdat grapefruit de afbraak van clomipramine in het lichaam beinvloed waardoor bijwerkingen erger kunnen worden. Omdat je er slaperig van kan worden wordt het s’avonds ingenomen maar als je er juist minder goed van slaapt kan het ook in de ochtend ingenomen worden.

Vaak optredende bijwerkingen

Sufheid/slaperigheid, hoofdpijn, droge mond, duizeligheid bij opstaan, verstopping, libido veranderingen, overmatig zweten.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

De meeste bijwerkingen worden minder wanneer uw lichaam aan het middel went. In de eerste week zijn deze bijwerkingen het ergst. Een droge mond is slecht voor de tanden, om de speekselaanmaak te stimuleren is (suikervrije) kauwgom een aanrader. Duizeligheid kunt u vooral merken bij opstaan vanuit een liggende positie, let er dus op dat u niet te snel opstaat.

Overige informatie van de expert

Het gebruik van dit medicijn mag niet zomaar gestopt worden. Vanwege eventuele bijwerkingen die kunnen optreden bij staken dient het langzaam afgebouwd te worden.

Andere indicaties?

Naast depressie wordt clomipramine ook bij verschillende angststoornissen gebruikt en soms ook bij narcolepsie.

17-04-2015