Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Codeine Tabletten

hoest / verkoudheid Effectiviteit: 5

Codeïne bij hoest

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Hoest

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Er wordt onderscheid gemaakt tussen vastzittende hoest en droge hoest. De droge hoest (prikkelhoest, kriebelhoest) produceert geen slijm en kan komen door een geirriteerde keel of lagere luchtwegen door bijvoorbeeld een allergie of na een verhoudheid. Hoesten lucht even op maar zorgt eigenlijk alleen voor nog meer irritatie waardoor het zich in stand houd.

Werking van dit medicijn

Codeïne is een zwak werkende morfine-achtige stof. Het dempt de hoestprikkel en wordt vanwege versuffende bijwerkingen voornamelijk gegeven als je s’nachts wakker wordt door hoesten.

Tips m.b.t. inname of toediening

Gebruik dit middel als u verwacht last te krijgen van kriebelhoest. Het werkt sneller op een lege maag.

Vaak optredende bijwerkingen

Sufheid/slaperigheid, verstopping, misselijkheid.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Bij lagere doseringen zoals die voor hoest gebruikt worden komen behalve sufheid weinig bijwerkingen voor. Let wel dat u niet gaat autorijden als u zich suf voelt of bij verminderde coördinatie en ieder geval de eerste twee weken bij een dosering hoger dan 20mg per dag. Sommige mensen krijgen ook last krijgen van verstopping, zorg daarom dat u voldoende vocht en vezelrijke voeding binnenkrijgt. De arts schrijft zonodig een laxeermiddel voor.

Overige informatie van de expert

Het is belangrijk dat dit middel alleen bij kriebelhoest wordt gebruikt en niet bij vastzittende hoest. Bij slijm producerende hoest heeft het hoesten namelijk een functie om de longen schoon te maken.

13-05-2015