Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Cymbalta

depressie - antidepressiva overig Effectiviteit: 4

Duloxetine (Cymbalta)

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Depressie

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Een depressie is een psychiatrische aandoening die zich kenmerkt met aanhoudende neerslachtigheid en verlies van levenslust. Het gaat vaak gepaard met piekeren en overmatige bezorgdheid, angst, slaapstoornissen, vermoeidheid, en verlies van belangstelling of genoegen. Verschillende oorzaken kunnen ten grondslag van een depressie liggen, maar het wordt veelal in verband gebracht met onder andere een afname van bepaalde stoffen (neurotransmitters) zoals serotonine in de hersenen.

Werking van dit medicijn

Duloxetine regelt de hoeveelheid neurotransmitters die betrokken zijn bij emoties en pijnbeleving. Vandaar dat het ook bij sommige vormen van chronische pijn ook effectief is. Het grijpt vooral aan op serotonine en noradrenaline.

Tips m.b.t. inname of toediening

Het maakt niet uit wanneer het middel wordt ingenomen. Bij eventuele slaapproblemen veroorzaakt door het medicijn kan het in de ochtend ingenomen worden. Evenzo kan het ook s’avonds genomen worden als het sufheid overdag geeft.

Vaak optredende bijwerkingen

Maagdarmklachten zoals diaree, slapeloosheid, droge mond en hoofdpijn. Soms kan duizeligheid voorkomen, vooral bij opstaan, en trillen.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

De meeste bijwerkingen gaan na een paar dagen tot weken over. Maagdarmklachten kunnen soms verholpen worden als de tabletten met eten worden ingenomen. Bij slapeloosheid is het handig om de tablet in de ochtend in te nemen. Eventuele droge mond kan verholpen worden door kauwgom te kauwen om de speekselaanmaak te stimuleren. Duizeligheid komt met name voor als je opstaat uit een zittende of liggende positie. Houd hier in het begin rekening mee en sta niet te snel op.

Overige informatie van de expert

Duloxetine wordt ook gebruikt chronische pijn bij fibromyalgie en zenuwpijn.

09-05-2015