Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Valproinezuur / Natriumvalproaat

epilepsie Effectiviteit: 5

Valproinezuur (Depakine)

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Epilepsie

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Bij epilepsie ontstaat er een soort electrische kortsluiting in verschillende netwerken in de hersenen. Deze kortsluitingen kunnen over de hele hersenen of alleen in bepaalde gebieden voorkomen met verschillende verschijningsvormen van epilepsie tot gevolg. Zo zien we soms bij epilepsie een insult waarbij iemand het bewustzijn verliest en spiertrekkingen vertoont maar dit komt lang niet altijd voor.

Werking van dit medicijn

De werking van valproinezuur is nog niet volledig opgehelderd. Het werkt waarschijnlijk op meerdere mechanismen die aangrijpen op de prikkeloverdracht in de hersenen.

Tips m.b.t. inname of toediening

Er zijn meedere vormen van dit medicijn. Granulaat kan met water of sap, maar niet koolzuurbevattende dranken, worden gemengd en opgedronken. Als dit lastig is omdat er korrels overblijven in het glas kan het gemengd worden met yoghurt of vla. Kauw de korrels echter niet fijn! Hetzelfde geld voor tabletten, kauw ze niet fijn, maar ze mogen op de breukstreep worden gedeeld. Zowel de korrels, capsules die korrels bevatten en sommige tabletten kunnen soms in de ontlasting terug worden gevonden. Dit is niet erg, de stof is al opgenomen. De drank onverdund ingenomen te worden met de maatbeker.

Vaak optredende bijwerkingen

Sufheid, misselijkheid, maagdarmproblemen. Veranderingen aan haarkleur, haarstructuur en tijdelijke haaruitval. Veranderde eetlust en gewichts- toename of afname. Zelden komen bloedbeeldafwijkingen en leverfunctiestoornissen voor.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Misselijkheid en maagdarmklachten gaan vaak vanzelf over als uw lichaam aan het medicijn went. Het kan ook helpen om het middel met eten in te nemen als u hier last van hebt. De veranderingen aan het haar zijn vaak tijdelijk en gaan over als u stopt het gebruik. Het bloedbeeld en leverfunctie wordt tijdens gebruik van dit middel gecontrolleerd door de arts, maar als u last krijgt van blaasjes in de mond of andere infecties, koorts, ernstige buikpijn, of geelkleuring van de huid en ogen is het toch van belang om dit spoedig bij de arts te vermelden.

Overige informatie van de expert

Stop niet zomaar met het innemen van valproinezuur. Niet alleen om terugkeer van de oorspronkelijke klachten te voorkomen, maar ook omdat er bijwerkingen kunnen ontstaan bij te snel afbouwen en mogelijk ook ontregeling van andere medicatie die eventueel wordt gebruikt.

06-06-2015