Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Equasym

adhd - psychostimulantia Effectiviteit: 4

Equasym XL

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

ADHD

Werking van dit medicijn

Equasym XL is een middellang werkende versie van ritalin. Van de werkzame stof, methyfenidaat, wordt eerst 30% afgegeven en vervolgens over een aantal uur de resterende 70% . Hierdoor werkt het middel ongeveer 8 uur lang. Het is handig voor schoolgaande kinderen met ADHD omdat er in de middag niet nog een tablet ingenomen hoeft te worden. Op deze manier wordt is er ook minder kans dat er een dosering vergeten wordt.

Tips m.b.t. inname of toediening

Equasym XL wordt bij voorkeur vóór het eten ingenomen omdat het anders langer duurt voordat het werkt. Dit is in tegenstelling tot Concerta waarbij een volle maag geen invloed heeft op de werking.

Vaak optredende bijwerkingen

Omdat het middel s'ochtends wordt ingenomen en 8 uur werkt is het s'avonds uitgewerkt. De symptomen van ADHD kunnen dan terugkeren of verergeren. Als dit het geval is, kan eventueel de 12 uur werkende middel, Concerta, worden overwogen. Maar let wel, daarbij kunnen door de lange werkingsduur ook meer slaapproblemen ontstaan.

30-12-2014