Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

K. Triesscheijn

K. TriesscheijnPsychofarmacologie, Farmacie algemeen
Zelfstandig
Zelfstandig

2expert mening(en) geschreven

Escitalopram

depressie - antidepressiva ssri Effectiviteit: 4

Escitalopram bij depressie

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Depressie

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Depressie is een psychologische toestand waarbij lang aanhoudende negatieve gevoelens kenmerkend zijn. Depressie gaat vaak gepaard met verlies van interesse, plezier of genot in dingen waarbij dat eerder wel beleefd werd. Depressie kan soms samen gaan met angst. Ook is soms de eetlust veranderd (een toename of afname). Geneesmiddelen kunnen bij een depressie soms helpen de klachten te verminderen. Over het algemeen worden geneesmiddelen gebruikt in aanvulling op therapie.

Werking van dit medicijn

Escitalopram remt de heropname van serotonine (‘gelukshormoon’) in de zenuwcellen. Hierdoor wordt de hoeveelheid serotonine in de hersenen verhoogd. De verhoging van de hoeveelheid serotonine in de hersenen is waarschijnlijk verantwoordelijk voor het antidepressieve en angstverminderende effect. In het begin van de behandeling merkt u vaak nog geen verbetering. Dit medicijn heeft enkele weken nodig om te gaan werken. De bijwerkingen kunnen wel al vanaf het begin van de behandeling optreden, al krijgt niet iedereen met bijwerkingen te maken.

Tips m.b.t. inname of toediening

Inname ‘s avonds kan in bepaalde gevallen bijdragen aan een vermindering van bijwerkingen. Veel bijwerkingen verdwijnen vanzelf na de eerste weken. Bij het ontstaan van suïcidale gedachten tijdens de behandeling altijd contact met uw arts opnemen.

Vaak optredende bijwerkingen

Vermoeidheid, misselijkheid, toename of juist afname van de eetlust, veranderingen in het gewicht, seksuele stoornissen, veranderingen in het libido

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

‘s Avonds innemen kan vaak vermoeidheid overdag voorkomen of verminderen. Misselijkheid en vermoeidheid nemen vaak na een aantal dagen tot weken af. Bij seksuele stoornissen kan de behandelend arts u verder helpen. Bij schommelingen in eetlust en gewicht kan uw arts u hulp geven van een diëtist. Vertel iemand die u vertrouwt dat u gaat beginnen met de behandeling. Hij of zij kan het bij u aangeven als er gedragsverandering optreed waarover hij zich zorgen maakt. In het begin van de behandeling kunnen de klachten soms tijdelijk toenemen. Soms schrijft uw arts kortdurend bepaalde medicijnen voor om een tijdelijke toename van klachten aan het begin van de behandeling te verminderen.

22-08-2018