Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik



6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Fentanyl

pijn - morfine-achtigen Effectiviteit: 4

Fentanyl

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

(Chronische) pijn kan veel verschillende oorzaken hebben zoals een hernia, zenuwpijn, kanker, artrose, enzovoort.

Werking van dit medicijn

Fentanyl wordt voorgeschreven bij ernstige pijn. Het behoort tot de groep opioiden wat bijna allemaal zware pijnstillers zijn net als morfine. Ze werken in de hersenen door een lichaamseigen pijnstiller na te bootsen. Fentanyl vermindert de pijn en maakt bovendien de pijnbeleving minder heftig, hanteerbaar en makkelijker mee te leven.

Tips m.b.t. inname of toediening

Er zijn veel verschillende types medicatie waar fentanyl in verwerkt zit; bijvoorbeeld tabletten die in de mond oplossen, mondpleister, neusspray, lolly en huidpleister. Deze hebben allen een eigen gebruikswijze die gevolgd moet worden. Lees daarvoor de bijsluiter. De pleister, die het meest wordt gebruikt werkt na een aantal uur en de werking houdt 72 uur aan. Er kunnen hier problemen mee ontstaan zoals het loslaten van de pleister. Dit kan worden voorkomen door eens in de 3 dagen de (hele) pleister op een droge, niet vettige plek op het lichaam die niet veel zweet, en weinig haar bevat zoals op de bovenarm en druk 30 seconden aan.

Vaak optredende bijwerkingen

Verstopping, sufheid, misselijkheid en braken, slaapproblemen, benauwdheid en oppervlakkige ademhaling.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Verstopping kan ernstig zijn dus zorg dat u dagelijks ook een laxeermiddel gebruikt zolang u fentanyl gebruikt. Sufheid, misselijkheid, braken en slaapproblemen komen in het begin meer voor maar gaan na verloop van tijd over. Een oppervlakkige ademhaling is met name een bijwerking bij hoge doseringen. Heeft u hier last van, bespreek dit dan met de arts, wellicht dat de dosering verlaagd moet worden.

Overige informatie van de expert

Er kan met dit middel, zoals met morfine, lichamelijke gewenning optreden. Het is niet levensgevaarlijk, maar kan zeer vervelend zijn als er te abrupt wordt gestopt met het middel. Laat het daarom altijd door een arts afgebouwd worden zodat u minder last heeft van ontwenningsverschijnselen.

11-05-2015