Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Gabapentine

epilepsie Effectiviteit: 3

Gabapentine bij zenuwpijn

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Zenuwpijn

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Zenuwpijn, ook wel neuralgie genoemd, is een vorm van chronische pijn die veroorzaakt wordt door een beschadiging in de zenuw door druk, ontsteking of slechte doorbloeding. Verschillende zenuwen kunnen aangetast zijn: bij diabetes betreft het zenuwen in de benen, carpal-tunnel syndroom in de handen, gordelroos vaak in de romp, enz. Veel verschillende soorten geneesmiddelen worden gebruikt om zenuwpijn te behandelen en veel van deze middelen werken door de signaaloverdracht (waaronder pijnsensatie) van zenuwen naar hersenen af te remmen.

Werking van dit medicijn

Gabapentine is een anti-epilepsie middel dat werkzaam bleek te zijn bij zenuwpijn. Hoe het exact werkt bij zenuwpijn is onbekend, waarschijnlijk werkt het in op meerdere mechanismen in de hersenen om de pijnprikkel af te remmen en de pijnsensatie te verminderen.

Tips m.b.t. inname of toediening

Als u het 1 keer daags inneemt kan het voor het slapengaan ingenomen worden om de sufheid en slaperigheid overdag tegen te gaan. Bij vaker gebruik is het aan te raden om het zo veel mogelijk over de hele dag te verdelen.

Vaak optredende bijwerkingen

Sufheid/slaperigheid, bewegingstoornissen en spierschokjes, infecties, koorts, en gewichtstoename.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

In het begin voordat u aan het middel gewend bent komen bijwerkingen als duizeligheid, vermoeidheid en slaperigheid meer voor. Ook spierschokjes kunnen afnemen met tijd. Als u merkt dat u uitslag, terugkerende infecties en koorts krijgt bent u mogelijk overgevoelig voor het middel. Het is dan van belang om dit met de arts te bespreken. Gewichtstoename komt vooral bij hogere doseringen voor, daar is helaas niet veel aan te doen behalve het dieet aan te passen.

Overige informatie van de expert

Gabapentine wordt voor meerdere indicaties gebruikt zoals epilepsie, andere pijnsyndromen, rusteloze benen en spierspasmes. Let wel op met autorijden gezien dit medicijn de rijvaardigheid nadelig beinvloed. Ga niet rijden als u last hebt coordinatiestoornissen of als u een afname in concentratievermogen merkt door het middel.

06-05-2015