Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Hydrochloorthiazide

bloeddruk - diuretica (plaspillen) Effectiviteit: 4

Hydrochloorthiazide

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Hypertensie

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Hoge bloeddruk (hypertensie) op oudere leeftijd wordt veelal veroozaakt door een vernauwing van de bloedvaten. Het lichaam compenseert voor de verminderde doorbloeding door meer vocht vast te houden om de bloedvolume te vergroten, en het hart harder te laten pompen. Verhoogde bloeddruk kan echter op lange termijn leiden tot infarcten, hartfalen en nierfalen. Om de bloeddruk te laten dalen worden geneesmiddelen gebruikt die de bloedvaten verwijden, het hart vertragen of de bloedvolume verlagen.

Werking van dit medicijn

Hydrochloorthiazide is een diureticum (plaspil) die de nieren aanzet tot het uitscheiden van zouten. Omdat water altijd achter het zout volgt wordt er ook meer water uitgeplast waardoor het bloedvolume en bloeddruk daalt.

Tips m.b.t. inname of toediening

Neem de tablet in bij het ontbijt. Dit is om ervoor te zorgen dat u ‘s nachts niet tevaak moet gaan plassen. Als u het middel 2x daags gebruikt, neem de laatste dosis rond 4 uur ‘s middags in.

Vaak optredende bijwerkingen

Behalve het vaker plassen wat inherent is aan de werking van het middel kan er een tekort aan kalium en/of natrium ontstaan. Door de verlaagde bloeddruk kunt u wat duizelig worden in het begin. Als u tevens diabetes heeft kan uw bloedsuiker spiegel ontregeld raken. Bij jicht kan het middel ook jichtaanvallen uitlokken.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Een tekort aan kalium merkt u vooral aan spierpijn, verminderde spierkracht en spierkramp. Een natriumtekort geeft vermoeidheid, verminderde eetlust en sufheid. Bespreek het met uw arts als u deze symptomen merkt. In het begin van de behandeling kunt u duizelig worden door het verlaagde bloeddruk, vooral bij het opstaan. Dit gaat meestal over na enkele dagen tot weken maar zorg dat u niet te snel opstaat als u last heeft van deze bijwerking. Als u tevens diabetes heeft, meet in het begin wat vaker de bloedsuiker zodat deze niet ontregeld raakt. Mensen die bekend zijn met jicht krijgen vaak een middel erbij om de jichtaanvallen te verminderen. Bespreek het met de arts als u merkt dat u (vaker) last krijgt van jicht door de hydrochloorthiazide.

25-07-2015